Az Erasmus+ virtuális lesz

2018.03.22.

Hír | Felsőoktatás

Az EU egyik ikonikus és legsikeresebb programja, az Erasmus+ mobilitási intézkedései között mától egy online verzió is megtalálható, hogy még több diák és fiatal között hozzon létre kapcsolatot az európai országokban és az EU déli szomszédságában.

Az Európai Bizottság 2018. március 15-én indította útjára az Erasmus+ virtuális csereprogramot, amelynek célja a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, valamint az elkövetkezendő két évben legalább 25 000 fiatal készségeinek fejlesztése digitális tanulási eszközök segítségével. A projekt az Erasmus+ program 33 tagországát, valamint a dél-mediterrán régió országait – azaz Algériát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Libanont, Líbiát, Marokkót, Palesztinát*, Szíriát és Tunéziát – fedi le. 

Az Erasmus+ online változata kiegészíti a hagyományos mobilitási programot, és a jövőben a világ más régióira is kiterjeszthető. 

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Noha az Erasmus+ nagyon sikeres program, mégsem mindig elérhető mindenki számára. Az Erasmus+ virtuális csereprogram segítségével megkönnyítjük az emberek közötti kapcsolatokat, elérünk különböző szociális hátterű fiatalokat és elősegítjük a kultúrák közötti megértést. Ez az online eszköz több, az EU-ból és harmadik országokból származó fiatal között fog kapcsolatot teremteni; hidakat épít és segíti az olyan készségek fejlődését, mint például a kritikus gondolkodás, a médiaműveltség, a nyelvtudás és a csapatmunka.” 

Az Erasmus+ virtuális csereprogram moderált viták, nemzetközi projektcsoportok, virtuális szabadegyetemek és érdekképviseleti képzések révén kapcsolatba hozza egymással az európai országokból és az EU déli szomszédságából származó fiatalokat, ifjúságsegítőket, diákokat és tudományos dolgozókat. Például a különböző országokból származó fiatalok hetente egyszer összekapcsolódhatnak majd, hogy egy moderátor segítségével előre kiosztott felkészítő anyagok alapján megvitassanak olyan témákat, mint az aktuális gazdasági fejlemények vagy az éghajlatváltozás. 

Az összes tevékenység felsőoktatási programok vagy szervezett ifjúsági projektek keretében fog megvalósulni. Az Erasmus+ virtuális csereprogram már az előkészületek során komoly érdeklődést keltett az egyetemek és az ifjúsági szervezetek körében, és már 50 partnerségi kapcsolat jött létre, és 40 személy kapott képzést viták moderálására.

A külföldi partnerekkel való kapcsolatok és eszmecserék kitűnő lehetőséget biztosítanak új tudás és készségek megszerzésére, valamint elősegítik a toleranciát és a kölcsönös elfogadást. A virtuális csereprogram előmozdítja a fiatalok körében a kultúrák közötti párbeszédet a tagállamok oktatási minisztereinek 2015 márciusában megtartott informális találkozóján elfogadott párizsi nyilatkozat szellemében. A nyilatkozat célja a polgári szerepvállalásnak, valamint közös értékeinknek: a szabadságnak, a toleranciának és a megkülönböztetésmentességnek az oktatás által történő előmozdítása.

Háttér-információk 

A kísérleti fázis során – 2 millió EUR költségvetéssel 2018 decemberéig – az Erasmus+ virtuális csereprogram legalább 8 000 fiatalt fog elérni. A cél az, hogy ha sikeresnek bizonyul, meghosszabbítsuk 2019 végéig, hogy további 17 000 személyt érhessünk el. A jövőben az Erasmus+ virtuális csereprogram rendszeres intézkedéssé válhat, és kiterjeszthető lesz további régiók fiataljaira is. 

Az Erasmus+ már most is támogatja a tanulási és tanítási célú, az EU déli szomszédsága és az EU közötti mobilitást. 2015 óta ezernél is több projektet finanszírozott európai és dél-mediterrán egyetemek között, amelyek a dél-mediterrán térségből származó körülbelül 15 000 diák és alkalmazott mobilitását készülnek megszervezni. Ezzel egy időben több mint 7 000 európai fog tanulni vagy tanítani ezekben az országokban. Ezenfelül minden évben körülbelül 2 200, az EU déli szomszédságába tartozó országokból származó fiatal és ifjúságsegítő vesz részt nem formális tanulási projektekben. 

További információ 
Erasmus+ virtuális csereprogram

Forrás: Az Európai Bizottság sajtóközleménye

* Ez a megnevezés nem értelmezhető a palesztin állam elismeréseként és nem érinti az egyes tagállamok e kérdésre vonatkozó álláspontját.

Utolsó módosítás: 2019.06.27.