Egy projekt három rétege: Film, színház, bábművészet

2018.04.30.

Projekttükör | Felsőoktatás

Nemzetközi együttműködések keretében sok olyan felsőoktatási projekt született az elmúlt években az Erasmus+ programban, melyek innovatív tartalmak fejlesztését tűzték ki célul. Ezek az ún. stratégiai partnerségek. A projektek számos területen valósítják meg újító törekvéseiket. A Színház- és Filmművészeti Egyetem három művészeti területen fejlesztett innovatív tananyagokat a Three layers of telling a story: creation of joint curricula in the higher education of cinematographers, puppeteers and applied theatre practitioners című stratégiai partnerségek projektjében.

A projektben hét európai felsőoktatási intézmény három területen fejlesztett ki egy-egy közös képzést: az operatőr és a bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területén. A közös képzések jellege a projekt megvalósítása során dőlt el, de elsősorban mesterképzések kidolgozására törekedett a konzorcium. A közös képzések kidolgozása egy-egy három-négy partnert tömörítő szakterületi munkacsoportban történt, a három éves projekt minden évében egy-egy képzési program készült el. A programok kidolgozásának időszakában az új módszereket, képzési tartalmakat tesztképzések formájában is kipróbálták a különböző partnerintézményeknél. Az új közös képzési programok kidolgozása után a projekteredmények széles körű disszeminációja valósult meg, helyi, tagállami, európai szinten, sőt, az Európai Unió határain túl is, a nemzetközi szakmai szervezetek fórumain. A projekt három év után 2017 augusztusában ért véget, ugyanakkor a hatása és az eredmények még csak most izzanak igazán. 

A stratégiai partnerségek projektben elkezdődő közös munkának – a projekt sikerein túl – más eredményei is lettek. Az operatőri munkacsomag továbbgondolását követően támogatást nyert a Viewfinder című Erasmus Mundus közös mesterképzés projekt. A már egy korábbi Mundus nyertes pályázattal is rendelkező SZFE (DocNomads) képzéspalettája igen színessé vált a nemzetközi képzésekbe való bekapcsolódással. Az intézményi stratégiába illeszkedő képzések kialakítása a projektek tudatos tervezésének eredménye. 

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2018.05.03.