Magazin | Felsőoktatás

Az újságírás felsőoktatási és munkaerőpiaci szempontból is dinamikusan fejlődő terület, amely a határokon átívelő együttműködést és a digitalizációt kiemelten fontossá teszi. Az ebből fakadó kihívásokra kereste a válaszokat a Pécsi Tudományegyetem vezetésével megvalósuló „Newsreel – New Skills for the Next Generation of Journalists” projekt, melynek vége felé közeledve Polyák Gáborral, az egyetem oktatójával és projektkoordinátorával beszélgettünk.

Magazin | Felsőoktatás

A frissdiplomásoktól ma már a legtöbb munkahelyen elvárják, hogy nemzetközi tapasztalattal is rendelkezzenek, de nincs mindenkinek lehetősége külföldi mobilitásban részt venni. Éppen ezért a hazai egyetemeken számos olyan kezdeményezés létezik, amelyben a fiatalok anélkül készülhetnek fel a globális munkaerőpiacra, hogy átlépnék az ország határait. Ilyen jó példák közül mutatunk most be néhányat.

Partner hír | 2020.06.30.

Rendezvény | Felsőoktatás

Kétnapos virtuális konferenciát szervez a német DAAD 2020. október 5-6-án 'Moving target digitalisation: re-thinking global exchange in higher education' címmel.

Hír | Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

Az RTL Klub Reggeli stúdiójában Bokodi Szabolcsot, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási vezetőjét kérdezték a járvány Erasmus+ programra gyakorolt hatásáról, és arról, hogy milyen megoldások születtek a helyzet kezelésére.

Partner hír | 2020.06.30.

Hír | Felsőoktatás

Cikksorozat az ACA (Academic Coorperation Association) által felkért nemzetközi felsőoktatási szakértők tollából.

Magazin | Felsőoktatás

Az Erasmus Staff Mobility (ESM) már évek óta nyújt szakmai lehetőséget a felsőoktatásban dolgozók részére az Erasmus+ program keretében. Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ osztályvezetője két alkalommal vett részt a programban: 2017-ben a University of London egyetemeinek alumni közösségét tanulmányozta, majd 2019-ben Heidelbergben ismerte meg a helyi alumni működését. A programmal kapcsolatos élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Elindult a PROFFORMANCE nemzetközi projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tempus Közalapítvány vezetésével

Europass | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

A karrierépítés nem az állásinterjúval kezdődik. A korábbi tanulmányok és a releváns tapasztalatok hatásos bemutatása ugyanúgy fontos a munkaerőpiaci érvényesülés szempontjából. Ebben segít az új Europass portál, amely mind az álláskeresésben, mind a tudatos karrierépítésben támogatja a felhasználókat.

2020.06.22.

Magazin | Felsőoktatás

A program eredményei és jövője

Magazin | Felsőoktatás

Amennyiben nem változtatunk szokásainkon, a népesség fenntartásához az emberiségnek a Föld kétszeresére lesz szüksége, olvasható a Global Foodprint Network 2012-es összefoglalójában. A klímaváltozás és az ezzel összefüggésben álló jelenségek esetében mindig felmerül az egyéni felelősség kérdése. Mit tehetünk annak érdekében, hogy rossz folyamatokat megállítsunk? Mit tudunk a klímaváltozás és az élelmiszer-pazarlás kapcsolatáról? És még fontosabb kérdés: a jövő nemzedékei mennyire tájékozottak a lehetőségeikkel kapcsolatban? Ezeknek a kérdéseknek járt utána László Veronika, aki Finnországban töltött Campus Mundi ösztöndíjas részképzése alatt végzett kutatásainak eredményeit mutatja be.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Civil szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Európai Bizottság egy interaktív oldalt hozott létre annak érdekében, hogy megkönnyítse az uniós állampolgárok tájékozódását a nyári utazások előtt.

Magazin | Felsőoktatás

A cikk eredeti címe az lett volna, hogy a „Mobilitás nem akadály”… Pécsi Gertrúd ugyanis kerekesszékben vágott neki a nagyvilágnak, és egy egyetemi szemesztert Németországban töltött hallgatóként. Azóta a Széchenyi István Egyetem (SZE) esélyegyenlőségi koordinátoraként arra törekszik, hogy a speciális igényű hallgatók minél inkább be tudjanak kapcsolódni az egyetemi tevékenységekbe, beleértve a külföldi mobilitást is. Ennek érdekében már egyetemi dolgozóként is többször látogatta meg a SZE külföldi partnereit, hogy egyeztessen az ottani feltételekről, az igénybe vehető szolgáltatásokról. Cikkünkben őt kérdeztük.

Partner hír | 2020.06.11.

Pályázat | Felsőoktatás

Figyelem! A Hubert Curien-Balaton Program 2021-2022 pályázatainak beadási határidejét 2020. július 23-ig meghosszabbítottuk.

Magazin | Felsőoktatás

Szombati Eszter a Világegyetemista blog 5. szériájának egyik szerzője, aki Stockholmban kezdte meg szakmai gyakorlatát Campus Mundi ösztöndíjjal. Lelkes Greta Thunberg rajongó, így nagyon fontos számára a környezetvédelem, Svédországba se repülővel utazott ki, hanem a szárazföldi közlekedést választotta. Blogbejegyzéseiben hangsúlyt fektet a zöld mobilitás bemutatására. A koronavírus miatt bezárt a labor, ahol dolgozott, így vissza kellett térnie Magyarországra, de korábbi bejegyzései továbbra is elérhetők a blogon.

Partner hír | 2020.06.11.

Pályázat | Felsőoktatás

A Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma a 2020/2021-es tanévre 10 magyarországi hallgató részére ajánl fel ösztöndíjat.