Világutazó hallgatók, nemzetközivé váló egyetemek

A Campus Mundi projekt összefoglaló kiadványa

2022 | Campus Mundi

A hallgatói mobilitást és a felsőoktatási intézmények nemzetköziesedését támogató Campus Mundi projekt hat évének történetét mutatja be zárókiadványunk.

„Kinyílik a világ” – a Campus Mundi program mottója egyben a Tempus Közalapítvány nemzetközi mobilitási tevékenységét is összefoglalja. Bár a Campus Mundi projekt története hivatalosan hat évet ölel fel – a 2016 tavaszán először utazó hallgatóktól a mobilitásukat 2022 őszén záró fiatalokig –, a magyar hallgatók és a hazai egyetemek versenyképességének fejlődését egyaránt támogató projekt iránti igény jóval hamarabb született, a hatása pedig továbbra is tetten érhető mind az egykori ösztöndíjasok karrierútjában, mind a globális vérkeringésbe bekerülő magyar felsőoktatási intézmények működésében.

A Campus Mundi projekt két utat is nyitott a világra a hazai felsőoktatásban: a magyar hallgatók a világ bármely országába mehettek tanulni, szakmai gyakorlatot vagy kutatómunkát végezni; a hazai egyetemek pedig a projekt keretén belül, a Tempus Közalapítvány támogatásával vehettek részt nemzetközi kiállításokon, konferenciákon és hallgatói börzéken világszerte, népszerűsítve a hazai felsőoktatást és kapcsolatokat kiépítve a partnerintézményekkel.

Bár a két tevékenység egymásra hatva erősíti a magyar felsőoktatás színvonalát és az onnan kikerülő hallgatók munkaerőpiaci értékét, az átláthatóság érdekében kiadványunkat két részre osztottuk.

Az első részben a Campus Mundi ösztöndíjat ismerhetik meg az olvasók: hat év alatt több mint hatezer hallgató élt a lehetőséggel, hogy külföldön szerezzen életre szóló tapasztalatokat. Az ösztöndíj célkitűzéseit, a pályáztatás menetét, a kommunikációs stratégiát és a hallgatók visszajelzéseit is megismertetjük ebben a részben.

A kiadvány második fele a Campus Mundi keretében megvalósuló nemzetköziesítési törekvésekről szól. Bemutatjuk a Tempus Közalapítvány nemzetköziesítési tevékenységeit, a Campus Mundi projekt keretében megvalósuló kutatásokat, intézmények szakmai fejlesztését támogató tevékenységeket, nemzetközi megjelenéseket és az alumni hálózatunkat.

Olvassa el kiadványunkat online, vagy töltse le PDF formátumban (PDF, 6,85 MB)