A felsőoktatás nemzetköziesítése

Kézikönyv a felsőoktatási intézmények nemzetközi vezetői és koordinátorai számára

2015 | Tanulmányok, kutatási eredmények

E kézikönyv célja, hogy elősegítse a felsőoktatás nemzetköziesedését, nemzetköziesítését támogató szakmai háttér megerősödését, segítse a kapcsolódó intézményközi tudásmegosztást és fejlesztő munkát, ezen keresztül pedig a magyar felsőoktatás és intézményei vonzerejének növelését.

A kézikönyv minden olyan felsőoktatási szakembernek segíteni szeretne, aki formális feladatkörénél vagy személyes ambícióinál fogva cselekedni kíván intézménye nemzetköziesedése érdekében. A nemzetköziesítés résztvevői és azok, akik erősödő nemzetközi dimenzióban végzik egyéb feladataikat, munkájuk során egyre közelebb kerülnek egymáshoz és egyre inkább lefedik a felsőoktatási intézmény egészét. A nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátorok, nemzetközi igazgatók, nemzetközi dékán- és rektorhelyettesek számára mind nyilvánvalóbb a tény, hogy amennyiben növelni szeretnék intézményük nemzetközi versenyképességét, alig-alig van valaki, akit mellőzhetnének. Manapság a nemzetközi munka tétje, lehetősége és diverzifikáltsága is egyre nagyobb, így nehéz lenne olyan munkakört találni, amelynél ne lenne követelmény például az idegennyelv-ismeret vagy az interkulturális nyitottság.

Bemutatjuk a kézikönyv elkészítésének legfontosabb indokait, majd a felsőoktatási intézmények nemzetköziesedését befolyásoló tényezőket és a várható hozadékokat tekintjük át. Ismertetjük a nemzetköziesedés fontosabb trendjeit, a nemzetköziesítés területén kiemelkedő eredményeket elért felsőoktatási rendszerek és intézmények tapasztalatait, mindvégig az érintett szereplők számára releváns globális kontextusra koncentrálva.

Letölthető pdf (1 Mb)