A nemzetköziesítés folyamata a magyar felsőoktatásban

Berács József, Hubert József, Nagy Gábor - Kutatási beszámoló

2009 | Tanulmányok, kutatási eredmények, EHEA

Bologna füzetek 3

Ez a kötet az elsők egyike abban a tanulmánysorozatban, amelyet a Tempus Közalapítvány a Bologna tanácsadási tevékenysége keretében ad ki. Bologna tanácsadók 2004 óta dolgoznak Magyarországon. Ők egy Európa-szerte működő szakértői hálózat tagjai, amelyet az Európai Bizottság hívott életre annak érdekében, hogy segítse a bolognai folyamat beteljesülését, az Európai Felsőoktatási
Térség létrejöttét.

2008-ban a magyar Bologna tanácsadók javaslatára három témában támogatott a Tempus Közalapítvány kutatásokat azzal a céllal, hogy átfogó képet nyújtson a bolognai folyamat magyarországi megvalósulásáról. A kutatási témák: 1) a magyar felsőoktatás nemzetköziesedése, 2) a hallgatói szolgáltatások Magyarországon és 3) a tanulási eredmények alkalmazása voltak.

A közönség 2009 júniusában műhelykonferencián ismerte meg a tanulási eredményekre vonatkozó kutatás eredményeit. A résztvevők tapasztalatai beépültek a tanulmány online elérhető második kiadásába, és kiváló alapot nyújtottak a kutatások 2009–2011 közötti folytatásához is.

Letöltés (PDF, 1.7 MB)