Mobilitás Magyarországon

Lehetőségek és teendők

2010 | Tanulmányok, kutatási eredmények, EHEA

Bologna füzetek 4: A 2010. január 19-i konferencia előadásainak összefoglalói

Közös európai válaszokat keresünk a közös európai problémákra. Tudjuk, hogy a tét Európa versenyképessége, hisz a mobil hallgatóból lesz mobil munkavállaló, mobil munkavállalókból pedig egységes munkaerőpiac, abból pedig sikeres Európa. Ezért Magyarország sem ülhet tétlenül.

Mára felnőtt az a generáció, amely a korábbiaknál sokkal könnyebben lépi át a határokat, nincsenek számára különösebb korlátok. És teszik ezt nemcsak turistaként, hanem egyre gyakrabban és egyre nagyobb természetességgel hallgatóként, munkavállalóként is.
A mobilitásnak ma igen fontos kérdése, hogy a felsőoktatási intézmények képesek-e szemléletükben, a képzésükben, az értelmiségivé válás folyamatában a mindennapok gyakorlatává tenni az európai dimenziójú gondolkodást.

A jogszabályok alapot adhatnak ugyan az új képzési rendszer bevezetésére vagy a külföldi oktatók meghívására, de vajon mennyire közvetíti a működésével, a kapcsolatrendszerével, a hallgatói támogatási rendszerével a felsőoktatási intézmény e vállalandó értékeket?

Szerzők:
Prof. Manherz Károly
Prof. Csirik János
Prof. Bókay Antal
Prof. Berács József
Kurucz Katalin
Loboda Zoltán
Dr. Mészáros Gábor
Rádli Katalin

A kiadvány a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

Méret: 2,7 MB
Kiterjesztés: PDF

Letölthető