Kézikönyv a duális képzésről

2017 | Kézikönyvek, módszertani gyűjtemények, EHEA

Jelen összefoglaló azért jött létre, hogy útmutatást nyújtson a duális képzés tervezéséhez, kialakításához, eredményének javításához, minőségének növeléséhez kis- és nagyvállalatoknak, szervezeteknek, felsőoktatási intézményeknek és más érdeklődőknek. Ennek érdekében jó gyakorlatokat, esetleírásokat, alternatív megoldásokat mutat be.

Mások tapasztalatai – ha nem is másolhatók, alkalmazhatók változatlanul –, gondolatokat indíthatnak el, adaptálásra, kipróbálásra ösztönözhetnek, további részletek kimunkálására késztethetnek vállalatot, felsőoktatási intézményt egyaránt. Célunk további kezdeményezések, alternatívák kialakításának, bevezetésének támogatása. Ezért az összegyűjtött esetek, tapasztalatok nincsenek részletesen kibontva, saját kontextusukba helyezve, inkább jelzésszerűen jelennek meg, ezzel is a másolás helyett a saját specifikus körülmények között történő fejlesztést, kipróbálást ösztönzik. Az esetek, ajánlások egy rövid helyzetbemutatást tartalmazó fejezetet követően olvashatók.

A duális képzéssel kapcsolatos felvetések elsősorban vállalati nézőpontúak, ez azonban nem zárja ki az egyetemi szempontok megjelenését. Mivel a tapasztalatok szerint egyértelműen különválnak a nagyvállalatok és a kis- és középvállalkozások által követett, alkalmazható megoldások, esetek, ezért mindig jelezzük, hogy éppen melyik típusról van szó. A leírásokból egyértelmű, de ahol szükséges, ott külön is jelölt, hogy az vállalati vagy egyetemi nézőpontra, gyakorlatra vonatkozik.

Reményeink szerint e kiadvány segíti a vállalatokat saját képzési feladataik még jobb megvalósításában, kedvet ad számukra további megoldások kidolgozására. Néhány év múlva e gyűjtemény akár többszörös terjedelemre bővülve szolgálhatja majd a foglalkoztathatóság céljainak megvalósulását.

Letöltés (pdf, 1,43 Mb)