Középiskolás diákként számos kérdéssel szembesülhetsz, amelyek befolyásolhatják a pályaválasztásodat: Hová jelentkezzek érettségi után? Melyek az érdeklődésemnek megfelelő szakok? Piacképes lesz-e az szakma, amelyet választottam? Milyen lehetőségeim vannak, ha mégsem vesznek fel? A kérdések megválaszolásában több portál is segítséget nyújt.

Pályaorientáció középiskolásoknak

Középiskolás diákként számos kérdéssel szembesülhetsz, amelyek befolyásolhatják a pályaválasztásodat: Hová jelentkezzek érettségi után? Melyek az érdeklődésemnek megfelelő szakok? Piacképes lesz-e az szakma, amelyet választottam? Milyen lehetőségeim vannak, ha mégsem vesznek fel? A kérdések megválaszolásában több portál is segítséget nyújt.

Ha magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnél továbbtanulni, akkor a legjobb kiindulópont a FELVI honlapja. Az oldal segít a megfelelő oktatási intézmény, szak és képzés kiválasztásában, és az elmúlt évek felvételi statisztikáit böngészve tájékozódhatsz a ponthatárokról. Az egyes felsőoktatási intézményekbe való elektronikus jelentkezés a FELVI oldalán keresztül zajlik.

Ha még bizonytalan vagy abban, hogy miben vagy jó, vagy nem tudod pontosan, milyen szak felelne meg érdeklődésednek vagy személyiségednek, keresd fel a FELVI pályaorientációs és életpálya-tervezési szolgáltatását. Az önismereti tesztek kitöltése után nagyobb magabiztossággal választhatod ki a megfelelő szakot és képzési formát.

Szintén a pályaválasztás kezdeti lépéseit segíti a Nemzeti Pályaorientációs Portál, amely külön célcsoport-specifikus tartalmat állított össze középiskolásoknak. Ezek segítenek tisztázni az önismerettel, pályaismerettel vagy munkaerő-piaci ismeretekkel kapcsolatos kérdéseidet. Az oldalon pályaorientációs kérdőívek kitöltésével megtudhatod, milyen szakmák illenek a személyiségedhez és érdeklődésedhez. A foglalkozás leírásokból és foglalkozás bemutató filmekből pedig részletes információkat szerezhetsz egy-egy szakma legapróbb részleteiről.

Ha még érettségi előtt állsz, próbáld ki a KOM-PASSZ internetes pályaválasztást segítő programot! Az ingyenes, több részből álló programmal fejlesztheted az önismeretedet és bővítheted az egyes szakmákról szerzett tudásodat. Az interaktív program előnye, hogy egyéni ütemben végezhető, elkezdésének ajánlott időpontja az érettségi előtti tanév.

Kérj tanácsot a kanapéról! Az Új Nemzedék Plusz Program a weboldalán online pályaorientációs tanácsadást működtet olyan 12 és 30 év közötti fiatalok számára, akik még bizonytalanok a pályaválasztással, továbbtanulással vagy álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben. A megyeszékhelyeken és Budapesten található Közösségi Tereket látogatva pedig tagja lehetsz a helyi ifjúsági közösségnek, különböző klubokhoz csatlakozhatsz, ingyenes programokon vehetsz részt, és választ kaphatsz a fiatalokat érintő problémákra.

Szerezz személyesen információt a kiválasztott felsőoktatási intézményről! Az intézményi honlapokon vagy a FELVI keresőjében megtalálod a nyílt napok pontos időpontjait. Januárban látogass el az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra, ahol hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények képviselőivel beszélgethetsz a képzéskínálatról és az általad kiválasztott szakokról. Ősszel pedig keresd a megyei kormányhivatalok által szervezett pályaválasztási kiállításokat, ahol megismerkedhetsz egyes felsőoktatási intézmények képzéskínálatával is, vagy akár különböző szakmákat próbálhatsz ki. A pályaválasztási kiállítások időpontjait mindig a területileg illetékes kormányhivatal honlapján találod meg.

Kifejezetten a szakmák érdekelnének, de még nem tudod, hogy melyiket válaszd, vagy szívesen kipróbálnál akár többet is? Minden tavasszal színes és szórakoztató programokkal vár a Szakmák éjszakája országos rendezvénysorozat, amelyen egy éjszaka alatt végiglátogathatod a szakképző intézményeket és a velük együttműködő cégeket. Így pontosabb képet kaphatsz arról, egy-egy foglalkozás mit is takar.

Ha nem Magyarországon, hanem más uniós országban szeretnél továbbtanulni, keresd a Euroguidance Magyarország központot. Itt e-mailen és telefonon a tanácsadóktól, valamint kiadványokon keresztül önállóan is tájékozódhatsz az unió országaiban elérhető képzési programokról, valamint tanulási, ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekről.  

Böngészd végig az Európai Bizottság képzési és képesítési adatbázisát! Itt sok hasznos információt találsz az unióban elérhető képzési programokról, ösztöndíj-lehetőségekről vagy a diplomák elismertetéséről.

Érettségi után inkább munkát vállalnál az unió valamelyik országában? Érdeklődj az EURES hálózatnál, amely az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak információs és tanácsadó hálózata. Az EURES-tanácsadókat országszerte a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályain, vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak irodáiban érheted el személyesen, illetve e-mailben.

Ne keseredj el, ha véletlenül nem sikerült a felvételi. Számos olyan lehetőség áll nyitva előtted, amellyel tartalmasan, akár a jövőbeni sikeres továbbtanulásodat vagy munkaerő-piaci elhelyezkedésedet megalapozva tölthetsz el egy évet. Ehhez ad hasznos ötleteket a Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak kiadvány, amelyben magyarországi és külföldi önkéntességgel, tanulással és diákmunkával kapcsolatos információkat találsz.  

Ha érettségi után szívesen kitanulnál egy szakmát, de nem tudod pontosan melyek a személyiségednek megfelelő és piacképes szakmák, keress fel egy szakembert! A megyei kormányhivatalok többségében működő FIT (Foglalkozási Információs Tanácsadó) központokban a pályaválasztást megkönnyítő információs anyagokhoz férhetsz hozzá. A megyei pedagógiai szakszolgálatoknál a szakma- vagy iskolaválasztásban segítenek. A területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaráknál pontos információt szerezhetsz a hiány- és keresett szakképesítésekről, valamint a szakképzési centrumokban érdeklődhetsz a lakóhelyed közelében induló szakképzési, felnőttoktatási és felnőttképzési programokról.

 

Készítette: Cserkúti Ágnes

 

Utolsó módosítás: 2018.10.18.