Hátrányos helyzetű hallgatók számára elérhető szolgáltatások a felsőoktatásban

 A felsőoktatásban a hátrányos helyzetű hallgatók az esélyegyenlőség megteremtésének érdekében számos ösztöndíjat vehetnek igénybe, melyekről a felsőoktatásban elérhető szociális és teljesítmény alapú ösztöndíjak című cikkekben olvashatnak bővebben. Az ösztöndíjak mellett azonban léteznek olyan nem pénzbeli támogatások, programok, melyek elősegíthetik a hallgató beilleszkedését a felsőoktatási közösségi életbe, valamint lakhatási, étkezési és utazási kiadásaikat is csökkentheti.

HÖOK Mentorprogram – Felsőoktatási Mentorhálózat

A HÖOK Mentorprogram azokat az elsőéves hallgatókat támogatja a felsőoktatási beilleszkedés során, akik szociális körülményeik miatt hátrányokkal kezdik a felsőoktatási tanulmányaikat. A programba jelentkező hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókat egy személyes segítő (mentor) támogatja az első két szemeszterben. A mentor azonos felsőoktatási intézmény, azonos területén tanuló felsőbb éves hallgató, ezért hatékonyan tud segíteni és tanácsot adni tanulmányi és adminisztrációs ügyekben egyaránt. A felkészült segítő időben tudja rábízott mentoráltját tájékoztatni az aktuális pályázatokról, szociális és tanulmányi ösztöndíjakról. A Mentorprogram célja, hogy a programban részt vevő támogatott hallgatók az első két szemeszter alatt – a beilleszkedés mellett – felkészüljenek az önálló egyetemi életre, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyenlő eséllyel járhassák végig a diplomáig vezető utat.

A HÖOK Mentorprogram a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi program része, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat és a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) valósít meg.

A Mentorprogram feladatának tekinti, hogy a programban részt vevő hallgatókból közösséget kovácsoljon, ahol lehetőség nyílik új kapcsolatok kialakítására, ami fontos lépés lehet a mentoráltak számára a beilleszkedés folyamatában.

 

Lakhatás – Kollégium

A felsőoktatási felvételt követően minden hallgatónak lehetősége van kollégiumi férőhelyre pályázni. A kollégiumi ellátás igénybevételével és a lakhatási támogatással kapcsolatos feltételeket az 51/2007-es kormányrendelet szabályozza. A jogszabályban rögzített feltételek szerint a kollégiumi felvétel során előnyben kell részesíteni azt a hátrányos helyzetű pályázót, aki kollégiumi elhelyezés hiányában nem tudja megkezdeni vagy folytatni felsőoktatási tanulmányait. A kollégiumi díj befizetésének kötelezettsége alól szociális helyzete miatt mentesülhet az a hallgató, aki hátrányos helyzetű, aki árva, aki családfenntartó, vagy akinek gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg. Ezen rendelkezésekről a felsőoktatási intézményi Térítési és Juttatási Szabályzata határoz. Az egyéb lakhatási támogatásokhoz a hallgató szociális támogatás keretében kaphat támogatást.

 

Diáktanácsadó központok

A felsőoktatási intézmények többsége rendelkezik diáktanácsadó központtal, melynek elsődleges feladatai közé tartozik a karrier és a pszichológiai tanácsadás. A Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület honlapján elérhető azon intézmények listája és elérhetősége, melyek rendelkeznek diáktanácsadó központokkal.

 

Sportolási lehetőségek

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezésében rendkívül sok sportolási lehetőség, verseny valósul meg a felsőoktatásban. A MEFS tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB), melyeknek célja, hogy eldöntsék a bajnoki címeket, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a sportolók nemzetközi versenyeken való részvételre történő kiválasztását. Jelenleg 37 sportágban rendeznek MEFOB-ot, melyeken 3500 hallgató vesz részt évente.

Szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nyilvánította 2015 novemberében az UNESCO. Ennek okán szeptember 20-án megrendezésre kerül az egyetemi sportnap, mely Budapesten kívül 16 vidéki város egyetemein és főiskoláin kerül megrendezésre. A nap egyik különlegessége, az ELTE által szervezett Inkluzív Sportnap a Tüskecsarnokban, melyen ép és fogyatékossággal élő hallgatók együtt, közösségi élményben élhetik meg a sport örömeit.

A sportolási lehetőségek a felsőoktatási intézményekben infrastruktúrától és felszereltségtől függően eltérőek. A felsőoktatási intézmények közül néhány intézmény sportolási lehetőségeit ismertető elérhetőség, melyek kiemelkedő sportolási lehetőséget biztosítanak a hallgatóinak:

 

További Szolgáltatások, Kedvezmények:

A felsőoktatási intézmények a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében saját bevételeik terhére alapíthatnak ösztöndíjat. Ezekből az ösztöndíjakból az intézményi sajátosságokból adódóan számtalan létezik, melyeket a felvi.hu ösztöndíjkeresője foglal össze. Az intézmény specifikus ösztöndíjak megismerésében a már említett HÖOK Mentorprogram mentorai nyújtanak segítséget, így ajánlott őket felkeresni, s minél több ösztöndíjat megpályázni.
Jó példaként említhető meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemen az aktív félévükre beiratkozott hallgatók ingyenes bérletet kapnak az egyetemtől. 

 

Készítette: Kaizinger Tamás

Linkgyűjtemény:


HÖOK mentorprogram főoldal:
http://mentor.hook.hu/mentor-fooldal/25-fooldal/153/jelentkezesi-felhivas-mentori-tevekenysegre-a-2017-2018-as-tanevre
Emberi Erőforrások Minisztériumának ügyfélszolgálati portálja
http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/hallgatoi-ugyek/hallgatok-teritesei/hallgatok-teritesei
Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
http://hook.hu/
51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700051.KOR 
Diákhitel Központ
http://www.diakhitel.hu/
A felvi.hu ösztöndíjkeresője:                                                                        https://www.felvi.hu/hallgatoknak/osztondijkereso/!Osztondijkereso/index.php/osztondijkereso/kereses/1
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói szolgáltatások irodája:
http://www.hszi.u-szeged.hu/hirek/
Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület
http://www.feta.hu/rolunk 
Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség
http://www.sziesport.hu/
Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok
http://www.mefs.hu/versenysport/mefob-bemutatasa
Egyetemi sportnap
http://hook.hu/hirek/aktualitasok/12-aktualitasok/113
Inkluzív sportnap:
https://www.elte.hu/content/elte-inkluziv-sportnap-2017.e.8980 

 

Utolsó módosítás: 2018.04.13.