Pályaorientáció Magyarországon - középiskolások szüleinek, oktatóknak

 

A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Pályaválasztás előtt álló fiatalként nem kell ezt a döntést egyedül meghozni, számos olyan szolgáltatás érhető el, amely segítségével illúzióktól mentesen, megfelelő ön- és pályaismerettel rendelkezve tervezhető meg a továbbtanulás és a pályaválasztás.

A továbbtanulás irányát számos tényező befolyásolhatja (család, barátok, média), de igazán jó választás akkor születik, ha a diák saját képességeire és önismeretére alapozva, valamint az adott szakma kívánalmaival összhangban hozza meg a továbbtanulással kapcsolatos döntéseit. Az iskola- és pályaválasztás előtt álló diákok kérdéseiket feltehetik képzett tanácsadóknak vagy akár önállóan is körüljárhatják a témát online pályaorientációs oldalak segítségével.

 

Pályaválasztást segítő oldalak (Önismeret és pályaismeret fejlesztése)

A Nemzeti Pályaorientációs Portál külön célcsoport-specifikus tartalmat állított össze középiskolásoknak és felnőtt érdeklődőknek, amelyek segítenek tisztázni az önismerettel, pályaismerettel vagy munkaerő-piaci ismeretekkel kapcsolatos kérdéseket. Az oldalon pályaorientációs kérdőívek, foglalkozás leírások és foglalkozás bemutató filmek, valamint különböző keresők támogatják a továbbtanulási irány meghatározását, vagy akár már felnőttként a pályamódosítást.

A KOM-PASSZ internetes pályaválasztást segítő program kifejezetten középiskolásoknak szól. Az ingyenes, több részből álló program az önismeret fejlesztését és a pályaismeret bővítését célozza meg. Az interaktív program egyéni ütemben végezhető, elkezdésének ajánlott időpontja az érettségi előtti tanév.

A pályaválasztásban még bizonytalan fiatalok igénybe vehetik a FELVI pályaorientációs és életpálya-tervezési szolgáltatását. Az egyes szakok, képzések vagy foglalkozások közötti eligazodást a FELVI-n korábban már megjelent cikkek segítik, az önismereti tesztek kitöltésével pedig a felvételizők nagyobb magabiztossággal választhatják ki a megfelelő szakot és képzési formát.

Az Új Nemzedék Plusz Program a weboldalán online pályaorientációs tanácsadási szolgáltatást működtet olyan 12 és 30 év közötti fiatalok számára, akik még bizonytalanok a pályaválasztással, továbbtanulással vagy álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben.

 

Pályaválasztást támogató rendezvények

A felsőoktatási intézmények minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy oktatási, képzési programjaikat minél szélesebb körben nyílt napok vagy szakmai kiállítások keretében megismertessék. Az egyes intézmények által meghirdetett nyílt napokról az intézményi honlapokon vagy a FELVI keresőjében érdemes tájékozódni. 

Minden év januárjában kerül megrendezésre az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen nem csak a hazai felsőoktatási intézmények mutatkoznak be, hanem nemzetközi intézmények képzéskínálatáról, külföldi tanulási és ösztöndíj lehetőségekről is tájékozódhatnak a továbbtanulók.

Az őszi félévben a megyei kormányhivatalok szerveznek egy vagy több helyszínen is pályaválasztási kiállítást. A rendezvényre látogatók megismerkedhetnek a középiskolai és felsőoktatási intézmények képzéskínálatával, különböző szakmákat próbálhatnak ki és megtudhatják, melyik szakmák a legkeresettebbek. A pályaválasztási kiállítások időpontjait mindig a területileg illetékes kormányhivatal honlapján kell keresni.

Kifejezetten a fiatalok által kedvelt éjszakai ismeretterjesztő programokhoz igazodik a Szakmák Éjszakája országos rendezvénysorozat, amely minden évben tavasszal kerül megrendezésre. A program célja, hogy színes és szórakoztató programokkal támogassa a szakmákkal való ismerkedést. A rendezvény során a szakképző intézmények és a velük együttműködő cégek látogathatók végig.

 

Szakmaválasztás érettségi után

Foglalkozási Információs Tanácsadók(FIT) feladata a pályaválasztást és a pályainformációt segítő eszközökhöz (pályaismertető filmek és egyéb információs anyagok) való hozzáférés biztosítása. A FIT központok működtetése a fővárosi és megyei kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályainak feladatkörébe tartozik.

Pedagógiai szakszolgálatok tanácsadói végzik a tanulók adottságainak, tanulási képességeinek, és irányultságának szakszerű vizsgálatát, valamint ennek megfelelően segítenek az iskolaválasztásban.Megyénként egy-egy, valamint a fővárosban egy pedagógiai szakszolgálat működik. A pedagógiai szakszolgálatok elérhetőségei megtalálhatók az Oktatási Hivatal oldalán.

A területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarákpályaorientációs tevékenységeikkel kifejezetten szakképzés, azon belül is a hiány- és keresett szakképesítések népszerűsítését célozzák meg, ehhez kapcsolódóan szerveznek iskolák számára pályaorientációs rendezvényeket, üzemlátogatásokat, szülői értekezleteket.

Az országban 44 helyen működő szakképzési centrumokelsősorban a hozzájuk tartozó tagintézmények szakképzési, felnőttoktatási és felnőttképzési kínálatáról rendelkeznek naprakész információkkal, honlapjaikról tájékozódhatunk a tagintézmények által szervezett nyílt napokról, bemutató órákról és más egyéb pályaválasztási rendezvényekről.

 

Továbbtanulás Magyarországon, jelentkezés felsőoktatásba

A Magyarországon továbbtanulni szándékozók elsődleges információforrása a FELVI honlap. Itt minden alapinformáció megtalálható a magyar felsőoktatásról, a felvételi eljárás pontos menetéről és az aktuális határidőkről. Az oldal segítséget nyújt a megfelelő oktatási intézmény, szakok és képzések kiválasztásához és nyilván tartja az elmúlt évek felvételi statisztikáit is.

Ha nem sikerült a felvételi, számos olyan lehetőség kínálkozik, amellyel tartalmasan, akár a jövőbeni továbbtanulást vagy sikeres munkaerő-piaci elhelyezkedést megalapozva tölthetnek el a diákok akár egy évet. Ehhez ad hasznos ötleteket a Hasznos tanácsok évkihagyóknak és évhalasztóknak kiadvány, amelyben magyarországi és külföldi önkéntességgel, tanulással és diákmunkával kapcsolatos információk találhatók.

 

Továbbtanulás az EU-ban

Amennyiben külföldi továbbtanulás a cél, a  Euroguidance Magyarország Központ munkatársai az unió országaiban elérhető képzési programokról és tanulási, ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekről nyújtanak információkat e-mailen, telefonon és kiadványaikon keresztül. A központ egyik kiadványa, a Linkgyűjtemény a mobilitáshoz jól támogatja a külföldi tanulási lehetőségekkel kapcsolatos öninformáció-szerzést.

Az érdeklődők keresgélhetnek az Európai Bizottság képzési és képesítési adatbázisában is. A Tanulási lehetőségek és képesítések Európában (Learning Opportunities and Qualifications in Europe) weboldal széleskörű információkat nyújt az Európa szerte elérhető képzési lehetőségekről, az Európai Képesítési Keretrendszerről, tanácsadási szolgáltatásokról, ösztöndíj és támogatási lehetőségekről valamint a diplomák elismertetéséről.

 

Munkavállalás az EU-ban

Az EURES az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat álláskeresőknek és munkáltatóknak. A szolgáltatás 32 országban, így Magyarországon is bárki számára hozzáférhető, ingyenes és megbízható. Az EURES-tanácsadók országszerte a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályain, vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak irodáiban állnak az érdeklődők rendelkezésére telefonon vagy személyesen, illetve e-mailben.

Készítette: Cserkúti Ágnes

Hasznos linkek:

Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, ifjúság és sport: www.eplusifjusag.hu
EURES: https://ec.europa.eu/eures; https://eures.munka.hu 
Euroguidance Magyarország, kiadványok uniós tanulásról: www.euroguidance.hu
Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület, diáktanácsadók listája: www.feta.hu
FELVI: www.felvi.hu
Fővárosi és megyei kormányhivatalok elérhetőségei: www.kormanyhivatal.hu
KOM-PASSZ pályaválasztást segítő program: http://palyavalasztas.fpsz.hu/kom-passz/
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara: www.mkik.hu
Nemzeti Pályaorientációs Portál: https://palyaorientacio.munka.hu
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, szakképzési centrumok, szakképesítés kereső: www.nive.hu
Oktatási Hivatal intézménykereső adatbázisa, pedagógiai szakszolgálatok: www.oktatas.hu/kozneveles/intezmenykereso/koznevelesi_intezmenykereso
Tanulási lehetőségek és képesítések portál (Európai Bizottság képzési adatbázisa): https://ec.europa.eu/ploteus/ 
Tempus Közalapítvány, Erasmus + Program, oktatás és képzés: www.tka.hu

Szakmák Éjszakája rendezvénysorozat: https://szakmakejszakaja.hu

Új Nemzedék Központ, ifjúsági közösségfejlesztés:www.ujnemzedek.hu

 

Utolsó módosítás: 2018.07.04.