A már több mint 10 éve működő eTwinning Európa különböző országaiban található köznevelési intézmények kapcsolatfelvételét, közös projektek indítását, együttműködését támogatja.

Az eTwinning projektmegvalósítást támogató felülete

Az idén 30. évfordulóját ünneplő Erasmus program részét képező eTwinning technikai, pedagógiai, módszertani segítséget, online eszközöket és szolgáltatásokat biztosít, valamint ingyenes, a szakmai fejlődést támogató eszközöket, lehetőségeket is nyújt, főként a digitális kompetencia fejlesztésének területén. A program célja, hogy a résztvevő országok köznevelési intézményei nemzetközi, interkulturális környezetben, IKT eszközök segítségével közösen dolgozzanak ki projekteket szabadon választott témakörökben. Európa-szerte több mint 460 ezer pedagógus és mintegy 177 ezer intézmény regisztrált az eTwinningbe, ebből Magyarországon 1700 intézmény és kb. 3700 pedagógus.

Az eTwinning központi portálja

Ha készen áll arra, hogy projektötletét megvalósítsa egy külföldi kollégával, első lépésként regisztrálnia kell a www.etwinning.net magyar nyelven is elérhető felületén. Ekkor az eTwinning Live felület felhasználójává válik, ahol a program tagjai - az egyedülálló partnerkereső felületet használva - találkozhatnak egymással, elkezdhetnek közös projekteket tervezni, majd el is indíthatják azokat, illetve kommunikálhatnak és kapcsolatot tarthatnak egymással. Az eTwinning Live főoldalán egy pillantással áttekintheti, mi minden történik éppen az eTwinning közösségben: érdekes események, amikhez csatlakozhat; az ismerősei által folytatott tevékenységek; az eTwinning programhoz kapcsolódó központi és nemzeti hírek.

Hogyan történik a projektek indítása? 

Az eTwinning Live felület „Projektek” oldalán új projekteket indíthat, vagy elvégezheti a korábban indított projektjeivel kapcsolatos teendőit (pl. új projektpartnerek felvétele a projektbe, pályázás a Minősített eTwinning Projekt címre).

Projektjeit három kategóriába rendezve tekintheti meg, ezek a kategóriák az adott projektek státuszát jelzik. A „Függőben levő projektek” elindításához még valamilyen feltétel teljesítése szükséges az Ön, a másik projektalapító vagy országaik valamelyikének Nemzeti Szolgáltatópontja részéről. Az „Aktív projektek” azok, amelyek az adott időpontban folyamatban vannak. A „Lezárt projektek” pedig azok a projektek, amelyek már befejeződtek, és amelyeket Ön hivatalosan lezárt.

Ezen az oldalon egy kereső is elérhető, amelynek segítségével a program többi résztvevője által indított projekt között végezhet keresést. Ha például szeretne ihletet meríteni mások projektjeiből, különböző kritériumok vagy témák megadásával kereshet olyan projekteket, amelyek érdekesek lehetnek az Ön számára.

Milyen munkafelület használható a nemzetközi együttműködésben? 

A program a közösen végzett projektmunkához egy biztonságos, diákok számára is elérhető online felületet biztosít, amely mindenki számára ingyenesen használható. A TestvérTér olyan eszköz, amely jelentős mértékben serkenti és megkönnyíti az együttműködést, a kommunikációt, a megosztást és a diákok közötti interakciót, előtérbe helyezve azt, hogy ezen a munkafelületen a tanulók állnak az együttműködési tevékenységek középpontjában. A projektpartnerek zártkörű klubjaként működő felületre azonban lehetőség van másokat is meghívni pl. látogató jogosultsággal a szülőket, más tanárokat, vagy az intézményvezetőt, de akár mindenki számára is nyilvánossá tehető a felület. (Fontos, ha egy oldalt nyilvánossá tesz, bizonyosodjon meg arról, hogy minden felhasznált kép, videó és fájl szerzői jogával rendelkezik, és hogy minden szereplő hozzájárult a nyilvánossá tételhez.) A tagokat a pedagógus adminisztrátor hívhatja meg, és a jogosultságokat is ő adja, akár változó időtartamra.

Miután már a tanárok és a diákok számára is elérhetővé vált a TestvérTér, mindenki hozzákezdhet saját profilja létrehozásához, feltölthetik fényképüket, ismertethetik érdeklődési körüket, hobbijaikat stb. A pedagógusok és a diákok megtekinthetik a partnerosztályok tanárainak és tanulóinak profilját annak érdekében, hogy jobban megismerjék egymást. Belső üzenetek küldésével, vagy az üzenőfalakra írt hozzászólások útján kapcsolatot is teremthetnek egymással.

A TestvérTér kezdőlapján, az Oldalak funkciója alatt történik a projektmunka diákok és tanárok részvételével, itt lehet dokumentálni a projekt munkafolyamatát. A projekt – és ezzel együtt a projekthez kapcsolódó tevékenységek – szerkezetét a partnerosztályok tanárai és tanulói közösen alakítják ki. Emellett elkülönített helyeket szenteltek a dokumentum-, kép- és videófeltöltésnek, a mappába rendezés lehetőségével.

A projekthez létre lehet hozni egy blogot vagy egy naplót az ún. Projektnapló elnevezés alatt. Ezek a bejegyzések minden projekttag számára láthatóak, szemben a Tanári faliújsággal, amit csak a pedagógus tagok tekinthetnek meg, itt tarthatnak megbeszéléseket a projekt tervezésével kapcsolatban, és értekezhetnek pedagógiai kérdésekben is. Egy-egy megvitatandó témához a felület biztosítja Fórumok létrehozását, a gyors üzenetváltáshoz pedig Chat-szobát, de valós idejű audio- vagy videokonferencia is lebonyolítható a Testvértérben a beépített eszközök segítségével. 

Hogyan tovább?

Miután sikeresen befejezett egy nemzetközi együttműködést, az eTwinning teret biztosít arra is, hogy a projekt minősége megmérettessen európai viszonylatban. A TestvérTér felületén publikált anyagok nagyon fontos szerepet játszanak a Minősített eTwinning Projekt címek elnyeréséért beküldött pályázatok, illetve az évente megrendezett Európai eTwinning Díjakért folyó versenyre benevezett projektek elbírálásában. A minősítések elnyerése további lehetőségeket, programokat, díjazásokat jelenthet.

Továbbá, az Erasmus program elindításának 30. évfordulója alkalmából létrehozott „Move2Learn, Learn2Move” kezdeményezés keretében az európai eTwinning projektek résztvevői benevezhetnek projektjükkel egy versenyre (http://bit.ly/2o90Az5), amelyen utazási utalványokat nyerhetnek. A 2017-es év oktatási tevékenységei a „befogadás” (http://bit.ly/2oHzuNl) témája köré szerveződnek, kérjük, figyelje az eköré csoportosuló pályázati lehetőségeinket!

Hazai elérhetőségeink:

Az eTwinning program nemzeti honlapja: www.etwinning.hu

E-mail: etwinning@oh.gov.hu

Hírlevélre feliratkozás: http://bit.ly/2nDfFoF

 

A cikket összeállította: 

Lekk Mónika

pedagógiai szakmai szolgáltatások referens

OKTATÁSI HIVATAL
Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztály

H-1055 BUDAPEST, Honvéd utca 20/a
Tel.: +36-30-719-9328

E-mail: lekk.monika@oh.gov.hu 

WEB: www.oktatas.hu

 

Utolsó módosítás: 2018.08.10.