A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja (EPALE) egy soknyelvű közösség a felnőttkori tanulás területén dolgozó tanárok, oktatók, kutatók, tudományos szakemberek, és szakpolitikai döntéshozók, illetve 2018-tól a felnőttkori tanulásban résztvevők számára.

Felnőttkori tanulás az európai digitális térben

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban működő EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat (NTSZ), melynek feladata a platform nemzeti szintű koordinációja, az elmúlt negyedévben aktívan azon dolgozott, hogy az aktuális témákban minél több és minél színvonalasabb anyagokat gyűjtsön össze és tegyen közzé felhasználói számára magyar nyelven.

A multikulturális szakmai közösség a meghatározott tematikus területeken találhat cikkeket, blog bejegyzéseket és szakmai anyagokat, a partnerkereső eszközzel projektekhez partnereket kereshet és új szakmai kapcsolatokat létesíthet nemzeti vagy nemzetközi szinten.

A platform kiváló lehetőséget nyújt új szakmai tartalmak megismerése és a saját tartalmak megosztására, illetve virtuális szakmai közösségek építésére és működtetésére a felnőttkori tanuláshoz köthető bármely témában. A platform eseménynaptárában már megtalálhatók 2018 júniusáig az EPALE NTSZ által szervezett és társszervezett események, amelyekre regisztrált felhasználók jelentkezhetnek.

2018-ban öt új témával bővült az EPALE platform: szolgáltatás és tanácsadás (outreach and guidance), regionális politikák (regional policies), az egész szakmai pályafutást végig kísérő tanulás (career-long professional learning), egészségügyi ismeretek (health literacy), és oktatási módszerek (teaching methods). A témákban feltöltött híreket, anyagokat, blog bejegyzéseket már lehet taggelni, ami alapján a tartalmak jól kereshetők.  Az új témák hamarosan önálló alpontként fognak megjelenni a Vitatémák menüt pont alatt.

Szintén újdonság a platform új menüpontja a Szakpolitika az Európai Unióban. Ebben a menüpontban a felnőttkori tanulással kapcsolatos európai szakpolitika legaktuálisabb információi találhatók. A következő kérdéskörökben kereshető információ: az EU szerepe a felnőttkori tanulásban, a felnőttkori tanulásra vonatkozó cselekvési programok, és azok megvalósítása, a cselekvési programok finanszírozása, kutatások, eredmények és bevált gyakorlatok gyűjteménye. Rendelkezésre áll egy ún. felnőttkori tanulásra vonatkozó szakpolitika-elemző eszköz, amelynek általános célja, hogy támogassa a tagállamokat abban, hogy hatékony felnőttkori tanulással kapcsolatos szakpolitikákat dolgozzanak ki és valósítsanak meg, illetve jobban ki tudják használni a már meglévő eredményeken alapuló ismereteket. Az eszköz ezen felül kvalitatív és kvantitatív adatokhoz is hozzáférést biztosít, amellyel összehasonlítható az országok egymáshoz viszonyított teljesítménye. 

A platformon magyar nyelvű online szakmai közösségek indultak egy-egy kiemelt témában, ahol a szakemberek információt és szakmai anyagokat oszthatnak meg egymással. A felületen elérhető tartalmak a csatlakozott felhasználók számára láthatók. A szakmai közösségekhez minden érdeklődő csatlakozhat. A feltöltött tartalmak automatikusan kikerülnek a csoportba, melyről a tagok e-mailen értesítést kapnak. A szakmai közösségek jól alkalmazhatók transznacionális projektek keretében, ahol a különböző országokban élő szakemberek egy közös feladat kapcsán itt oszthatják meg az adataikat, anyagaikat.

A következő témákban indult magyar nyelvű szakmai közösség, amelyekhez regisztrált felhasználóként csatlakozhatnak:

 

Hivatalos weboldal: https://ec.europa.eu/epale/hu
Facebook: https://www.facebook.com/epalemagyarorszag/

Nemzeti Szakképzés és Felnőttképzési Hivatal
EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat
E-mail: epale@nive.hu
Telefon: 477-59-62

Utolsó módosítás: 2018.08.13.