Rövid összefoglalónkban segítséget nyújtunk a felnőttkori tanulás Erasmus+ programon belüli értelmezéséhez, mobilitási projektek (KA1) szempontjából.

Segédanyag az Erasmus+ Felnőttoktatási munkatársak mobilitása projektek kidolgozásához

Ahhoz, hogy a felnőttkori tanulás minősége folyamatosan javuljon, elengedhetetlen az e területen dolgozók továbbképzése, és a szervezetek szakmai tevékenységének megújítása.

Az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre az Erasmus+ Felnőttoktatási munkatársak mobilitása pályázattípusát, hogy a felnőttkori tanulással foglalkozó munkatársak megismerjék az aktuális trendeket, elsajátítsák és beépítsék a legújabb technológiákat és módszereket a napi szakmai tevékenységbe.

Az Erasmus+ program Pályázati útmutatójában (Programme Guide) található felnőttkori tanulás (magyar szóhasználatban felnőttképzés, felnőttoktatás) definíciója igen általános, és tág teret enged a pályázóknak, de egyértelműen kizárja a szakmai célú képzést. Ez alapján felnőttkori tanulásnak tekinthető bármely formális, nem formális vagy informális keretek között megvalósuló nem szakmai célú képzés.

A pályázatírás megkezdése előtt kiemelten fontos számba venni a szervezet felnőttkori tanulással kapcsolatos tevékenységét, különösen abban az esetben, ha a felnőttkori tanulás nem tartozik a szervezet fő profiljába. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyek azok a programok, amelyek célcsoportjai a felnőtt tanulók, és meghatározni a felnőttkori tanulással foglalkozók körét a szervezeten belül.

A segédanyag ide kattintva érhető el.

Utolsó módosítás: 2018.11.10.