Bár a sikeres Erasmus+ projekt biztos receptjével nem szolgálhatunk, vannak olyan tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni, mert megkönnyíthetik a projektet tervező szervezetek életét.

Top 10 tipp a nyertes Erasmus+ projekthez

Cikkünkből kiderül, mik a jó ütemterv ismérvei, miért fontosak a kis sikerek is, valamint miért ajánlott kopasz pénzügyessel dolgozni. Idén nívódíjjal jutalmazott szervezetek osztották meg velünk, hogyan vitték sikerre saját projektjüket.
 

1. „Ne ess pánikba, és mindig legyen nálad egy guideline!” 

Kisari Károly, Rejtett Kincsek Down Egyesület

A projekttervezés az útmutató pontos ismeretével kezdődik. Ezt érdemes alaposan végigolvasni, és bejelölni azokat a részeket, amik esetleg nem világosak: a Tempus Közalapítvány pályázati koordinátorai szívesen segítenek ilyen helyzetekben akár személyes konzultáció vagy információs napok keretein belül.

2. Legyenek céljaid, merj belevágni, készíts egy ütemtervet…” 

Csóti-Gyapjas Dóra, Creative Elephant Studio

Ütemezés révén lesznek a tervekből megfogható és körvonalazódott célok. A jó ütemtervből kiderül, kinek, mikor, mi lesz a feladata és az milyen előkészületeket igényel, így pontosan láthatjuk, mely időszakban lesznek nagy hajrák, és mikor lesznek nyugodtabb periódusok, valamint a fontos határidőkről sem felejtkezünk el.

3. Tartsuk a fókuszt a projekttervezésnél, sokszor a kevesebb több…” 

Hartyányi Mária, ITStudy Hungary

„Aki sokat markol, keveset fog” – a mondás az Erasmus+ projekttervezésre is áll. Mivel a projekt adott időszakra szól, nem reális, hogy abban a néhány hónapban Budapest összes utcáját megtisztítjuk a szeméttől és még jegesmedvéket is mentünk az Északisarkon. Tervezéskor érdemes fókuszáltan megfogalmazni a célokat, végiggondolni, reálisan mi fér bele az időszakba és mire van kapacitás. Ha kevesebbet, de alaposan csinálunk, jobban járunk, mintha sokat, de felületesen!

4. „Látogasd a Tempus Közalapítvány pályázatíró szemináriumait, rendezvényeit…” 

Jutasi Szilvia, Városközponti Általános Iskola - Pécsi Mezőszél Utcai Általános Iskola

A Tempus Közalapítvány évente többször is rendez pályázatíró szemináriumokat, ahol szakemberei megosztják az adott pályázat megírásához szükséges legfontosabb tudnivalókat, bemutatják a szükséges pályázati űrlapot és mellékleteket, részletezik a pénzügyi tudnivalókat, illetve megválaszolják a pályázók kérdéseit. A szemináriumon időről-időre nyertes projektek koordinátorával is lehet beszélgetni a pályázat tervezésének praktikáiról.

5. „A partnerektől minden dokumentumot, aláírt papírt több héttel előre be szoktunk kérni, hogy biztosan nálunk legyen, amikor beadjuk a pályázatot.”

Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete

A csapatmunka hátrányai közé tartozik, hogy sajnos könnyebben megcsúszik egy-egy munka. Emiatt csoportos projekt esetén érdemes mindig kinevezni egy koordinátor személyt, aki figyelemmel kíséri a határidőket és azt, hogy melyik partner, hol tart a feladatának megvalósításában. Emellett hasznos havonta egyszer telefonon vagy videócseten egyeztetni a partnerszervezetekkel a munkafolyamatokról, nehogy félreértés történjen vagy komoly csúszás lépjen fel.

6. „Többen vagytok, mindenkinek más az erőssége, próbáljátok meg ezt kidomborítani!” 

Balla Gábor, Creative Elephant Studio

A csapatmunkának természetesen számtalan előnye is van, például, hogy közösen sokkal több tudást és készséget lefedünk. Ezt érdemes alaposan kiaknázni, és már tervezéskor végigvenni, kinek mi az erőssége, és azt mikor és hogyan tudnánk hasznosítani a projekt során. Ilyenkor olyan dolgok is kiderülhetnek a másikról, amiket nem is sejtettünk, és ez a sokszor elhanyagolt lépés hatalmas előnyt jelenthet a projekt tervezése és kivitelezése közben.

7. „A kiválasztás folyamatát tegyétek jól átjárhatóvá, átláthatóvá, egyértelművé.” 

Jancsikinné Smicskó Klára, Hansági Ferenc Szakképző Iskola

Az átláthatóság alapvető elv az Erasmus+ projektek során. Emellett kiemelt szerepet kap a hátrányos helyzetű emberek támogatása is, amit úgy lehet könnyen megvalósítani, ha a kiválasztási folyamatot érthetővé tesszük számukra, tudják, mit kell tenni a projektben való részvételért, és hosszútávon mivel jár, ha kiválasztják őket. Emellett a partnerszervezetek helyzetét is megkönnyíti, ha a projekt résztvevők kiválasztásának szempontjait világosan megfogalmazzuk, hiszen így tudni fogják, kire számítsanak majd.

8. „A projekt folyamata során ne féljetek változtatni, új dolgokat behozni!” 

Bató Ágnes, Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium

Akármennyire alaposan gondoljuk végig az ütemtervet, nem lehet előre látni, milyen akadályok vagy éppen lehetőségek merülnek fel a jövőbeli projekt során. Éppen ezért nem szabad görcsösen ragaszkodni az eredeti tervekhez, hanem érdemes némi flexibilitást engedélyezni a projekt megvalósítása során, amivel annak az erősségeit tudjuk fokozni.

9. „Legyen egy jó pénzügyesed, aki lehetőleg kopasz…” 

Kisari Károly, Rejtett Kincsek Down Egyesület

Hogy miért épp kopasz? Mert így nem okoz extra munkát a takarítónak, ha kínjában a haját tépi… Viccet félretéve, egy jó pénzügyes aranyat ér: a segítségével átláthatjuk a pénzügyi kérdéseket és biztosan tudhatjuk, hogy a szervezet pénzügyei rendben vannak, ráadásul így konkrét ember törődik ezzel a kérdéssel a legnagyobb hajtás közepén is.

10. „A legkisebb siker is siker, úgyhogy ne add fel az első kihívásnál.” 

Balázs Marietta, Egyesek Ifjúsági Egyesület

Nehéznek és ijesztőnek tűnhet egy Erasmus+ projekt kivitelezése, kiváltképp, ha az elsőt tervezzük beadni és létrehozni. Egy projekt megvalósításához az esetek nagy részében tényleg akadályokkal tarkított rögös út vezet – ugyanakkor ez az út kisebb-nagyobb csodákkal van kikövezve, amiket a nagy sietségben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig ezek a kicsi sikerek tartják fenn az ember lelkesedését. Utolsó tippként tehát azt ajánljuk: figyeljünk oda a kis sikerekre is!

Érdemes meglátogatni Erasmus+ tanárok Facebook oldalunkat is, hiszen a pályázati időszakban hasznos anyagokkal, pályázati tippekkel látjuk el az érdeklődőket. #pályázatigyorstipp 

Az alábbi oldalon megtalálhatók a 2018-as nívódíjasok bemutatkozó videói >>

Utolsó módosítás: 2019.01.24.