Mindent, amit a nemzetköziesítésről tudni kell - röviden

NEMZETKÖZIESÍTÉSI STRATÉGIÁK A SZAKKÉPZÉSBEN

Miért fontos?

Új kihívások jelennek meg:

Mindezek miatt fontos:

Mit jelent a nemzetköziesítés?

Azt a (lehetőleg) stratégiailag tervezett folyamatot, melynek során az intézmények országhatárokon átnyúló kapcsolatrendszerüket építik ki, nemzetközi tevékenységeket, együttműködéseket szerveznek, ezzel növelve az oktatásuk/képzésük minőségét és versenyképességét.

Hogyan induljunk el?

Sok intézmény nincs is tisztában azzal, hogy ez a folyamat már jelen van az életükben: különböző nemzetközi projektek, együttműködések, szakmai versenyek, találkozók stb. megvalósításával. A nemzetközi mobilitás ennek egyik fontos eleme lehet, a számadatok szerint is: a 2000-es évek eleje óta a szakképzési mobilitások kiutazóinak száma több, mint a négyszeresére nőtt (2018: több, mint 4000 mobilitás). Ami sok esetben hiányzik, az a tudatosság és stratégiai tervezés, mely szükséges lehet ezeknek a folyamatoknak az összefogására, tervezésére és beépítésére az intézmény átfogó fejlesztésébe.Az intézmény vezetésének, valamint a nemzetközi projektek koordinátorainak, munkatársainak közös munkájával jöhet létre olyan intézményi stratégia, mely magában foglalja a nemzetközivé válás folyamatát is.

Hol találunk ehhez bővebb információt?

A Tempus Közalapítvány oldalán több segédanyag is elérhető a NEMZETKÖZIESÍTÉS címszó alatt stratégiaalkotás és nemzetköziesítés témában.

Utolsó módosítás: 2019.01.10.