Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes projektjei lehetővé teszik, hogy szervezetek fiatal, elkötelezett emberekkel dolgozzanak együtt, akár hazai, akár nemzetközi szinten. A szervezetek és az intézmények a helyi kihívásokra kereshetnek megoldást a szolidaritás nevében, a helyi közösségek és az emberek számára egyaránt előnyös módon.

Európai Szolidaritási Testület - Önkéntes projektek

1. A pályázattípus célja

Az Európai Szolidaritsái Testület önkéntes projektei lehetővé teszik, hogy a civil célokat kitűző intézmények és szervezetek elhivatott fiatalokkal kerüljenek kapcsolatba és bevonják őket projektjeikbe. A projektek a szolidaritás nevében valósulnak meg, azzal a céllal, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljanak, növeljék a közösség erejét és összetartozását és erősítsék a társadalmi befogadást.

2. A pályázásra jogosultak köre

Non-profit szervezetek és intézmények. 

3. Támogatható tevékenységek

Az önkéntes projektek keretében több tevékenységtípus megvalósítására lehet pályázatot benyújtani.

Egyéni önkéntesség

Az egyéni önkéntesség lehetővé teszi, hogy a szervezet olyan önkéntessel dolgozzon együtt, aki heti 30-38 órában segíti a szervezet céljait, 2-12 hónapig tartó időszakon keresztül, fizetés nélkül. Hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén a tevékenység időtartama lerövidíthető minimum 2 hétre.

Ez a tevékenységtípus lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy egy szervezet mindennapi munkájában vegyenek részt és társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek. A tevékenységek megvalósulhatnak a résztvevő fiatal lakóhelyéhez viszonyítva külföldön és belföldön is, de a belföldi önkéntességre rendelkezésre álló keretek erősen korlátozottak.

Csoportos önkéntesség

A csoportos önkéntesség keretében legalább két különböző országból érkező fiatalok 10 és 40 fő közötti csoportja valósíthat meg 2 hét és 2 hónap közötti időtartamú önkéntes tevékenységeket.

Csoportos önkéntesség kiemelt prioritási területeken

A csoportos önkéntesség egy különálló típusa, ami az uniós szinten meghatározott éves prioritásokhoz kapcsolódik. A pályázatokat az Európai Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) kezeli.

Az aktuális éves prioritásokról az éves pályázati útmutatóban tájékozódhat.

Önkéntes partnerségek

Az önkéntes partnerségek az önkéntes projektek egy speciális típusa, ami egy rugalmas megvalósítási formát kínál a tapasztalt önkéntes szervezetek számára. A pályázattípus keretében a tapasztalt szervezet egy pályázattal három egymást követő pályázati évre igényelhet támogatást. Támogatott pályázat esetén esetén egy hároméves keretmegállapodás teszi lehetővé, hogy a további években az éves támogatási kérelmek automatikusan jóváhagyásra kerüljenek.

Önkéntes partnerségek benyújtására csak 2018-ban, közvetlenül a program indulását követően volt lehetőség. Az éves támogatási kérelmet 2019. április 30-ig kell benyújtani.

4. A programban részt vevő országok

5. Pályázati feltételek

A pályázati feltételekről a Pályázati útmutató önkéntességről szóló részében (Volunteering) olvashat. 

6. A támogatás mértéke

Önkéntes projektek keretein belül a Szolidaritási Testület a fiatal résztvevő utazási költségeit (lakhelytől a projekt helyszínéig és vissza, egyszeri alkalommal), lakhatását és étkeztetését, valamint nyelvi fejlődését támogatja. A fiatalok személyes kiadásokra zsebpénzt kapnak. A program külön támogatást nyújt hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén. További információk a Pályázati Útmutatóban találhatók.

7. A pályázás menete

A pályázás menetéről a www.eusolidaritycorps.hu oldalon olvashat bővebben.

8. A pályázatok beadásának határideje

Módosult határidő! A koronavírus-helyzetre való tekintettel ebben a pályázattípusban 2020. április 30. helyett 2020. május 7-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

2020. április 30. 12 óra (brüsszeli idő)
​2020. október 1. 12 óra (brüsszeli idő)

További információk a www.eusolidaritycorps.hu weboldalon találhatók.

Utolsó módosítás: 2020.03.19.