Frissítve: 2020. április 30.

Útmutató a nemzetközi mobilitási programokban részt vevő hallgatóknak, felsőoktatási oktatóknak és munkatársaknak

A koronavírus okozta járvány miatt számos nemzetközi mobilitási tevékenység meghiúsult, félbeszakadt vagy csak jelentős változásokkal, korlátozásokkal teljesíthető.

Mivel mindenki helyzete más, egy részletes útmutatót állítottunk össze, amely sorra veszi, kinek milyen lépéseket kell megtennie az adott körülményektől függően.

Az útmutatókat a beérkező kérdések alapján folyamatosan frissítjük, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket tudjuk biztosítani az érintett ösztöndíjasok számára.

 

Amennyiben nem talált megoldást helyzetére, vagy további kérdései vannak, kérjük, töltse ki kérdőívünket, amely az alábbi képre kattintva elérhető, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot! 

Az űrlapon feltett kérdéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, munkaidőben (H-Cs: 8:30-17:00, P: 8:30-14:30).
Szíves türelmüket kérjük, kollégáink minden, a kérdőívben feltüntetett kérdésre válaszolnak.

 

A Tempus Közalapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy senkit ne érjen pénzügyi hátrány, arra törekszünk, hogy minden hallgatónak meg tudjuk téríteni a felmerülő költségeket, és mindenki megkaphassa a neki járó ösztöndíjat.

Figyelembe véve, hogy egy-egy hallgató milyen hosszú időt töltött külföldön, illetve hogy milyen extra költségei merültek fel, egyedi döntésekre van szükség. Van, akinek az útja nem sokkal a kiutazás után szakadt félbe; van, akinek már a vége felé közeledett; van, aki viszonylag közeli országba utazott; van, aki egy távoli kontinensre, nagyon eltérő utazási költségekkel; lesz, akinek sikerül a többletköltségei egy részét visszaszerezni a repülőtársaságtól vagy a szállásadótól; lesz, akinek nem.

Tételesen nem kell elszámolni az ösztöndíjjal, de a vis maior miatti körülményeket szükséges dokumentálni (e-mailek, szállásköltség, utazási bizonylatok). Ezek alapján vélhetőleg ki tudjuk fizetni mindazokat a költségeket, amelyek a vis maior helyzetből fakadnak (pl. a korábbi hazautazásra megvásárolt repülőjegy, a teljes időszakra kifizetett szállásköltség, ha annak fel nem használt részét nem sikerült visszakapni stb.), és a hallgatók megkaphatják a külföldön töltött időszakra szóló ösztöndíjukat is.

Ennek érdekében fontos, hogy a hallgatók tájékoztassák a támogatójukat (a felsőoktatási intézményüket, illetve a Tempus Közalapítványt) arról, ha megszakították az ösztöndíjas időszakukat – hiszen megoldást találni csak azokra a helyzetekre tudunk, amiket ismerünk.

Ugyanakkor az is belátható, hogy azoknak a hallgatóknak, akiknek nincsenek a külföldi mobilitás miatt folytatólagosan felmerülő költségeik (pl. nem kellett kifizetniük a szállást több hónapra előre, és már hazautaztak), számukra az itthonlétre és az itthoni tanulásra nem indokolt a teljes mobilitási ösztöndíjat folyósítani.

Nagyon jó lehetőségnek tartjuk, ha a külföldi kurzusokat távoktatási formában el tudják végezni a hallgatók, hiszen ez elősegítheti a kreditek elismerését és beszámítását, a vállalt félévük teljesíthető lesz. Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy maga az ösztöndíj a külföldi tartózkodáshoz kapcsolódó támogatási forma, nem lehet valamiféle kárpótlásként értelmezni arra az esetre, ha valaki nem tudja külföldön befejezni a félévét.

Az egyetemek nemzetközi koordinátoraival folyamatosan egyeztetve azt mondhatjuk, hogy Magyarországon a vis maior esetszám intézményi szinten és országosan is egyedileg kezelhető mennyiségű, maximális rugalmasság, méltányosság mellett, de a szakmai észszerűség keretei között.

A Tempus Közalapítvány minden körülmények között igyekszik az ösztöndíjprogramok szabályaival összhangban, korrekt megközelítést alkalmazni, ami az érintettek mobilitási időszakának ösztöndíját és a járványhelyzetből adódóan felmerült többletköltségeket egyaránt megtéríti.

Utolsó módosítás: 2020.04.30.