A projektek népszerűsítésének remek módja a blogírás, ezért összegyűjtöttünk 5 hasznos tippet, ami segíthet elindulni.

Miért érdemes belevágni?
Nemcsak azért jó blogot indítani, mert nagyszerű időtöltés, amelyen keresztül kibontakoztathatjuk íráskészségünket és kreativitásunkat, hanem mert felhívhatjuk általa a figyelmet azokra az ügyekre, amik éppen foglalkoztatnak, és amik igazán fontosak nekünk – például az Erasmus+ projektünkre! A disszemináció egyik legizgalmasabb és legszínesebb formája a blogolás, hiszen lehet személyes, amikor élménybeszámolókat, képeket és videókat osztunk meg, de lehet szakmai is, amikor az eredményeket, adatokat vagy tájékoztatókat tesszük közzé a projektre vonatkozóan.

Gyors tipp: Az első bejegyzésünkben írjuk le a projekt hátterét, mutassuk be a projektcsapatot és ismertessük a célkitűzéseket!


Hogyan találjuk meg a testhezálló stílust?
Kezdetben nehéz lehet rátalálni a stílusra, ami elég szakmai ahhoz, hogy megállja a helyét egy pályázati beszámolóban vagy az intézmény honlapján, ugyanakkor nem túl száraz és egyhangú azok számára sem, akik laikusként, érdeklődésből olvassák. Célszerű az arany középutat választani, és nem túlzásba vinni egyik irányzatot sem: számoljunk be a projekt fázisairól, kimeneteleiről abban a stílusban, amely átláthatóvá teszi a projekt hátterét és a munkálatokat, de adjunk hírt a személyes tapasztalatokról, élményekről is.

Gyors tipp: Alkalmazzuk a 2:1 arányt, miszerint háromból kettő bejegyzés legyen szakmai, egy pedig személyes!

Hol legyen a blog?
A legtöbben azt tanácsolják, hogy mindegy, melyik felületen, csak vágjunk bele, hiszen számtalan ingyenes platform közül válogathatunk. Ez így is van, viszont egy projekt esetében számításba kell venni azt is, hogy pontosan milyen egyéb felületen (iskolai honlap, Erasmus+ Project Results Platform, hírlevél) szeretnénk szerepeltetni a blogot. Ezért érdemes konzultálni az intézmény honlapjáért felelős munkatárssal, hogy ő mit javasol, hiszen az is elképzelhető, hogy egyszerűbb a már meglévő honlapon kialakítani egy blog szekciót, ahol rögtön kezdetét is veheti az írás.

Gyors tipp: Tüntessük fel jól látható helyen a legfontosabb adatokat (intézmény neve, projekt címe, koordinátor neve, pályázattípus) és elérhetőségeinket (e-mail-cím), hogy ha valaki megosztaná a bejegyzésünket vagy fel szeretné venni velünk a kapcsolatot, ne kelljen sokat keresgélnie!

Ki a célcsoport?
Mielőtt közzétennénk az első bejegyzést, határozzuk meg, hogy kinek is írunk pontosan és milyen céllal! Pedagógus mobilitásban, külföldi szakmai továbbképzésen vesznek részt az intézmény munkatársai? Akkor a blogbejegyzéseken keresztül szuper élménybeszámolókat és kurzusajánlókat írhatnak az otthon maradt kollégák vagy más intézmények munkatársai számára, akik ebből inspirálódhatnak és tanulhatnak. A másik oldalról nézve viszont, a diákoknak vagy a diákok szüleinek ezek a bejegyzések érdekesek lehetnek ugyan, de nem nyújtanak túl sok hasznos információt.

Gyors tipp: Legyen ütemtervünk, hogy milyen gyakorisággal szeretnénk bejegyzéseket írni, és akkor az olvasóink is úgy tudnak készülni!

Megosztani, megosztani és megosztani
Ha megvan a motiváció, a stílus, a felület és a célcsoport, akkor nincs más hátra, mint megosztani, ahol és amikor csak lehetséges, hiszen a blogolás azzal még nem ér véget, hogy megírtuk az első bejegyzésünket. A kész írásokat a lehető legtöbb felületen célszerű megosztani, hogy minél több olvasóhoz, érdeklődőhöz eljuthassanak, ezzel is elősegítve a projekt széles körű elérését. Praktikus, ha van egy listánk a belső kommunikációs csatornáinkról: intézményi honlap (ha másik felületen van a blogunk), hírlevél, közösségi média felület. Emellett gyűjtsük össze a külső csatornákat is, ahova elküldhetjük a tartalmat: helyi sajtó, releváns közösségi média oldalak, csoportok vagy a partnereink honlapja, hírlevele.

Gyors tipp: A Tempus Közalapítványnál előszeretettel jelenítjük meg pályázóink híreit, bejegyzéseit a honlapunktól kezdve, a hírlevelünkön át egészen a Facebook oldalainkig. Pályázóink híreit az erasmushirek@tpf.hu címünkre várjuk!

SIMON BOGLÁRKA,
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: 2020.05.19.