Minisorozatunk célja, hogy kiemeljük az Európai Bizottság köznevelési portálja, a School Education Gateway legfontosabb funkcióit, ezzel is segítve a különböző köznevelési szereplők Erasmus+ pályázatokban való erőteljesebb részvételét.

Most egy újabb adatbázissal ismerkedhetünk meg közelebbről, melynek szerepe, hogy az Erasmus+ partnerségi projekteket megvalósító köznevelési intézményeket segítse. Fő célja elsősorban partnerek keresése az Európa különböző országaiban működő iskolák vagy egyéb szervezetek között, az oktatás színvonalának és a tanulás minőségének javítását célzó közös projektek megvalósításához. Ezek az együttműködések új szakmai kapcsolatokra, testvériskolai hálózatok létrehozására is megteremtik a lehetőségeket az európai oktatási dimenzióban.

Az adatbázist megnyitva elsőként a térképes kereső válik láthatóvá, melyet kiválasztva lehetőség nyílik az országok szerinti megtekintésre. Amennyiben a térképen az egér mutatóját egy-egy ország felé mozgatjuk, láthatóvá válik, hogy az adott országban hány partnerségi projekt zajlik:

A térkép mellett az éppen aktuális legaktívabb alakuló partnerségekbe nyerhetünk betekintést. Ezekre kattintva elolvasható a koordinátor intézmény által készített projektleírás és a partnerséghez való kapcsolódás feltételei.
A térkép alatti részen a konkrét keresőfelület található, melynek használata igen egyszerű: csak begépelünk egy témát, mondatot vagy kapcsolódó kulcsszót, kiválasztjuk a szervezetünk típusát, és rákattintunk a keresés gombra.

A kiadott listából ki lehet majd választani a megfelelő partnerintézményeket, az általuk megadott szakmai leírás vagy projektbemutató alapján.

A megadott kritériumok alapján az adatbázis megjeleníti a lehetséges találatokat, melyekre egyesével kattintva el lehet olvasni a szakmai tartalmat, illetve a lehetséges partnerintézmény elérhetőségei is megtalálhatók. A keresőfelületen rendelkezésre áll egy preferenciák szerinti sorba rendezési lehetőség is.

Ezzel a School Education Gateway adatbázis sorozata lezárul, de ne feledkezzenek meg az előző részekben bemutatott kurzuskatalógusról és a szakmai látogatások tervezését segítő adatbázisokról sem, melyek az Erasmus+ program mobilitási projektjei esetében nyújtanak kiváló segítséget.

Stratégiai partnerségek keresése >>

A cikk a Pályázati Pavilon 2020. őszi számában jelent meg. 

SZILÁGYI RÓBERT
Tempus Közalapítvány, Erasmus+ Programiroda

Utolsó módosítás: 2020.12.14.