2022.02.25.

Az Eurodesk hálózat állásfoglalása Ukrajna támogatására: békét követelünk!

Az Eurodesk szolidaritását nyilvánítja ki az ukrán néppel, a hálózat partnerszervezeteivel és kollégáival, valamint az ukrajnai fiatalokkal.

Mi, a 36 országot képviselő Eurodesk Hálózat azon dolgozunk, hogy segítsük a fiatalok aktív részvételét egy befogadó, békés, demokratikus és szolidaritásra épülő társadalom kiépítésében, aggodalmunkat fejezzük ki az orosz kormány Ukrajna elleni támadása miatt.

Az Eurodesk szolidaritását nyilvánítja ki az ukrán néppel, a hálózat partnerszervezeteivel és kollégáival, valamint az ukrajnai fiatalokkal. A fájdalmatok és harcotok a mi tragédiáink is. Mellettetek állunk!

Nincs más út, mint a béke. Az Eurodesk határozottan a konfliktus békés, és diplomáciai úton történő megoldására szólít fel, és a szabad, szuverén Ukrajna mellett áll ki. Ami jelenleg történik, az elfogadhatatlan, valamint ellentmond a nemzetközi jog alapelveinek és értékeinek, amelyek nemzedékeken keresztül hozzájárultak a béke és a jólét megőrzéséhez Európában. Az éppen zajló események felidézik az európai történelem legsötétebb pillanatait.

Az Eurodesk küldetése a fiatalok ösztönzése Európa felfedezésére, tájékoztatás a kontinens kulturális sokszínűségéről és gazdagságáról, a fiataloknak szóló lehetőségekről. Ukrajna 2019-ben csatlakozott az Eurodesk Hálózathoz azzal a kifejezett céllal, hogy lehetőségeket és reményeket adjon fiataljai számára.

Az embertelen támadásokkal fel kell hagyni, ezért felszólítjuk az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy találjanak diplomáciai megoldást a konfliktus lezárására, és építsenek békés jövőt mindenki, különösen az európai fiatalok számára.

Az idei év dedikáltan az Ifjúság Európai Éve Európában, egy olyan időszak, melyben kimondottan a fiatalokat ünnepeljük. Nem hagyhatjuk, hogy bárki is lerombolja az ukrajnai és az oroszországi fiatalok jövőjét, elvegye az álmaikat!

Sok ukrán fiatal és diák él és tanul most Európa különböző részein, szükségük van a támogatásunkra és az útmutatásunkra. Arra kérjük az Európai Bizottságot és a nemzeti kormányokat, hogy segítsenek nekik!

Az Eurodesk azonnali tűzszünetre és békés megoldásra szólít fel!

Az állásfoglaláshoz az Eurodesk Magyarország is csatlakozott 2022. február 25-én.

Utolsó módosítás: 2022.03.01.