2022.03.01.

Az Academic Cooperation Association állásfoglalása az Ukrajnát ért támadással kapcsolatban

Az ACA nemzetközi felsőoktatási szervezet határozottan elítéli Oroszország 2022. február 24-én megkezdett ukrajnai invázióját.

Ez az agresszió egy független európai állam szuverenitását és területi integritását sérti, és súlyosan veszélyezteti az alapvető európai értékeket – a jogállamiságot, az erőszakmentességet és a tudományos szabadságot –, amelyek az ACA, illetve a tagszervezetek és a szélesebb európai felsőoktatási szektor alapelvei is. Ez a háború egyben támadás az akadémiai együttműködések és a nemzetközi megértés érdekében végzett munkánk ellen is, amely politikai, nemzeti, kulturális és ideológiai határokon és szakadékokon ível át.

Ezekben a kritikus időkben az ACA kiáll Ukrajnáért, a polgáraiért és a tudományos közösségéért, egyúttal azonnali és kézzelfogható lépésekre szólítja fel az Európai Uniót és a felsőoktatási szektort, hogy támogassa az ukrán tudósokat és hallgatókat, akiknek tanulmányútjait és életét érinti, illetve érinteni fogja az egyre erősödő erőszak.

Az ACA felhívja az európai kormányok figyelmét, hogy alkalmazzanak rugalmas vízum és tartózkodási engedélyre vonatkozó szabályokat az ukrán hallgatók és akadémiai szféra tagjai tekintetében, hogy az evakuáció gyors legyen, amennyiben szükséges.

Egyúttal sürgeti az Európai Bizottságot, hogy például az Erasmus+ program keretében vezessen be vészhelyzeti támogatási rendszert az ukrán hallgatók és ösztöndíjasok, valamint az ukrán felsőoktatási intézmények számára. Ez nélkülözhetetlen a fiatalok tanulmányainak és karrier-folytonosságának biztosításához, hozzájárul a jövőbeni akadémiai együttműködések kialakításához, valamint az intézményi autonómia megalapozásához Ukrajnában.

Az ACA tagszervezetei mielőbbi konkrét intézkedéseket tesznek az ukrán felsőoktatási szektor érdekében. Meglévő programok bázisán dedikált ösztöndíjakat és nemzeti vészhelyzeti programokat készítenek elő az ukrán hallgatók és kutatók számára. Párhuzamosan az ACA koordinációs értekezleteket szervez a tagszervezetek számára, hogy az intézkedéseket egyeztessük és szélesebb körben terjesszük.

Továbbra is minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy akadémiai eszmecserék, párbeszéd és együttműködés révén támogassuk a békeépítést Európában és világszerte.

Az ACA tagszervezetei

Az Academic Cooperation Association (ACA) egy európai ernyőszervezet, amely felsőoktatási együttműködések és tudományos csereprogramok koordinálását végző intézményeket és szervezeteket tömörít. A nyilatkozat a szervezet tagjaként a Tempus Közalapítvány álláspontját is tükrözi.

 

Utolsó módosítás: 2022.03.01.