2022.03.04.

Az orosz-ukrán konfliktusra reagált a Makovecz program is

Módosították a Makovecz ösztöndíjprogram pályázati kiírását, amely lehetővé teszi, hogy kárpátaljai magyar hallgatók, oktatók és felsőoktatásban közreműködő szakemberek is bekapcsolódhassanak a magyarországi, illetve a teljes Kárpát-medencei felsőoktatásba.

 

Minden nemzet egyéni, komoly értékekkel bír, ezért a nemzetek kötelessége saját kultúrájuk, szellemiségük védelme, kimunkálása. Magyarország Kormánya ebben a munkában a határon túli magyarokra partnerként tekint, ezért folytatódik évek óta a határon túli családok, a fiatalok szellemi és gazdasági boldogulásának támogatása, valamint a magyar közösségek gazdasági megerősítése.

A fentebb leírt célok megvalósulását segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányításával megvalósuló Makovecz Program is, amely a magyarországi és a külhoni, magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közötti kölcsönös hallgatói, oktatói és közreműködői mobilitások rendszerének megteremtését szolgálja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítása érdekében.

Sajnálatos módon az orosz-ukrán konfliktus szükségessé tette a 2021/2022. évi ösztöndíjprogram pályázati kiírásának módosítását, amelybe az Innovációs és Technológiai Minisztérium bevonta elsődleges érintettként a kárpátaljai magyar felsőoktatás meghatározó intézményét, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát.

A módosítás lehetővé teszi, hogy az oktatók, a hallgatók és a felsőoktatást segítő szakemberek ösztöndíjban részesülhessenek, bekapcsolódjanak a magyarországi, illetve a teljes Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásba. A Makovecz Program pluszforrása továbbá azt is támogatja, hogy a beregszászi főiskola online képzéseket tartson, ezáltal továbbra is biztosított - jelen körülmények között - a kárpátaljai magyar felsőoktatás folyamatossága.

A módosítások a menekülő kárpátaljai magyarok (hallgatók, oktatók, közreműködők) részére gyors segítségnyújtást tesznek lehetővé az alábbiak szerint:

A módosított pályázati felhívás elérhető a kormany.hu oldalon.

Utolsó módosítás: 2022.03.04.