2022.04.11.

Szállással, ellátással és ösztöndíjlehetőségekkel támogatják a magyar egyetemek az ukrajnai menekülteket

Az European University Foundation információs platformján több mint tíz hazai egyetem felajánlása is megtalálható.

Az ukrajnai háború kitörése óta a magyar oktatási intézmények is aktív szerepet vállalnak a Magyarországra érkező menekültek támogatásában. Sürgős segítségként férőhelyet és ellátást biztosítanak a fegyveres konfliktus elől menekülőknek, de többen gondolkodnak hosszú távú támogatásban is. A hazánkba érkező, ukrajnai tanulmányaikat megszakítani kénytelen diákok különféle képzési támogatásokkal és ösztöndíjakkal csatlakozhatnak be a magyar felsőoktatásba.

Az európai felsőoktatási intézmények tudásmegosztó és mobilitási hálózata, a European University Foundation egy információs platform létrehozásával tette egyszerűbbé az európai egyetemek számára, hogy felajánlásaikat eljuttassák a nehéz helyzetben lévő diákok számára. Az egyszerűen használható War in Ukraine – Student Support Centre platformon a menekültek megnézhetik a különböző országok intézményeinek felajánlásait négy kategóriában: szállás, egészségügyi ellátás, gyorsított jelentkezés a képzésekre, illetve ösztöndíjlehetőségek. Az oldalon jelenleg 13 magyar egyetem felajánlásai találhatóak meg, a lista folyamatosan bővül.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem lehetőségeihez mérten fogadja azon ukrán felsőoktatási intézményekkel hallgatói jogviszonyban álló magyar, ukrán vagy más állampolgárságú külföldi hallgatókat, akik az ukrán háború kitörése folytán Magyarországra menekültek, és tanulmányaikat a 2022-es tavaszi szemeszterben az ELTE-n kívánják folytatni. Az Egyetem minden jelentkezést külön vizsgál meg, és az érintett hallgatóknak – a karok kapacitását figyelembe véve – vendéghallgatói státuszt és tandíjmentességet ajánl fel.

Az Óbudai Egyetem a kollégiumi férőhelyeknek megfelelően nyújt szállást és ellátást a menekült hallgatók részére, továbbá vendéghallgatói státuszt biztosít a jelenleg futó képzésein az ukrán, valamint az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli hallgatók számára. A K-MOOC kurzusok megnyitásával online magyar nyelvű kurzusok felvételét és teljesítését teszi lehetővé.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kapacitásainak megfelelően biztosít szállást és napi háromszori étkezést az egyetemi campuson, továbbá megnyitja futó kurzusait a design és művészeti területen tanuló menekült hallgatók számára. Az angol nyelven futó kurzusokra a már Ukrajnában egyetemi hallgatói jogviszonnyal rendelkező jelentkezők térítésmentesen csatlakozhatnak a 2022-es tavaszi félévben.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem lehetőséget az Ukrajnából érkező hallgatók számára, hogy bekapcsolódjanak a meghirdetett kurzusokba, továbbá minél gyorsabb ügyintézéssel csatlakozhassanak az Erasmus+, illetve a Makovecz Programba. Valamennyi érintett fiatal számára kollégiumi férőhelyet biztosítanak Egerben és Jászberényben, illetve segítenek szállást találni.

A Debreceni Egyetem mintegy háromszáz kollégiumi férőhelyet tett szabaddá a Kárpátaljáról érkező hallgatók, oktatók és más menekültek elszállásolására. Az intézmény adománygyűjtéseket és önkéntesprogramokat is szervez, emellett gyorsított jelentkezést tesz lehetővé az angol nyelvű képzéseire.

A Széchenyi István Egyetem kétszáz menedéket kereső nemzetközi hallgató befogadását vállalja tartós jelleggel, emellett a Stipendium Hungaricum Students at Risk alprogramjának keretében várja a képzésüket náluk folytatni kívánó fiatalok jelentkezését.

Az Ukrajnából átvételüket vagy vendéghallgatói státuszt kérő hallgatók automatikusan mentesülnek a jelentkezési díj megfizetése alól a Pécsi Tudományegyetemen. Az intézmény adományokat és kollégiumi szállást is felajánlott a menekültek számára, emellett egy külön jelentkezési felületet is megnyitottak, ahol több mint száz angol nyelvű, és több száz magyar nyelvű képzésbe kapcsolódhatnak be az érintettek.

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola 30 menekült hallgató számára biztosított lehetőséget, hogy részt vegyenek a jelenleg futó tavaszi képzéseik bármelyikében. 10 alapítványi, 10 alapszakos és 10 mesterképzésben résztvevő hallgató folytathatja náluk tanulmányait vendéghallgatóként.

A Soproni Egyetem szintén várja azokat a hallgatókat, akik az ukrajnai háború elől menekülnek és szeretnék folytatni angol vagy magyar nyelvű tanulmányaikat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is lehetővé tette a menekült diákok számára zeneművészeti tanulmányaik Magyarországon történő folytatását. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola és a Gál Ferenc Egyetem adománygyűjtéssel és képzési lehetőségekkel segít a bajbajutottakon, a Testnevelési Egyetem szállást, egészségügyi ellátást és gyorsított jelentkezést kínál az információs felületen.

A War in Ukraine – Student Support Centre platform kapcsolódik az Európa-szerte sok intézmény által használt Erasmus+ Dashboard IT-rendszerhez, így az Erasmus+ programban részt vevő összes európai egyetem hozzáfér és néhány kattintással fel tudja tölteni felajánlásait. A felület lehetőséget nyújt az intézmények számára, hogy egyszerűen és hatékonyan juttassák el a felajánlásaikról szóló információt a rászorulókhoz.

 

 

Utolsó módosítás: 2022.04.19.