A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön.

Egyedülálló nemzetközi lehetőségek a Pannónia Ösztöndíjprogrammal

A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön. Mindezt Európán belül és kívül, a világ szinte bármely országában! 

A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési törekvéseit és a minőségi mobilitási tevékenységek megvalósítását annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét, és kinyílhasson a világ az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára. A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ami 8000 felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget. Közülük 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

pannoniaosztondij.hu

 

Milyen tevékenységeket támogat a program?

A Pannónia Ösztöndíjprogram az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára egyaránt biztosít mobilitási lehetőséget.

Hallgatói ösztöndíjak

Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása

 

Mekkora az ösztöndíj mértéke?

Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve esélyegyenlőségi vagy szociális alapú juttatást tartalmazhat.

A hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően havi 

Célországok

Magas megélhetésű országok    

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Makaó, Szingapúr, Tajvan, Andorra, Izrael, Monaco.

Közepes megélhetésű országok  

Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Észak-Macedónia, Szerbia, Örményország, Georgia, Moldova, Szíria, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, Laosz, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Afganisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irak, Jemen, Oroszország, Ukrajna.

Alacsony megélhetésű országok

Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Jordánia, Katar, Kazahsztán, Libanon, Mongólia, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Vietnám, Kolumbia, Mexikó, Algéria, Angola, Dél-Afrika, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Namíbia, Nigéria, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, Peru.

Bejövő oktatói-munkatársi mobilitás esetén a II. országcsoportra vonatkozó ösztöndíjak az irányadók. 

Az országcsoportokban nem szereplő országok esetén is van lehetőség mobilitások megvalósítására – ezen országok besorolásával kapcsolatban a Tempus Közalapítványt kell keresni.

Annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen a program, a hallgatók esélyegyenlőségi kiegészítő támogatásra is pályázhatnak az alap ösztöndíj mellé, melynek mértéke részképzés esetén havi 100.000 forint, rövid távú mobilitás esetén pedig napi 2.500 forint.

 

Kik és hogyan pályázhatnak?

A Pannónia Ösztöndíjprogram jelenlegi programszakaszában felsőoktatási közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények jogosultak pályázatot benyújtani a Tempus Közalapítvány részére az aktuális pályázati felhívás alapján. A sikeresen pályázó intézmények együttműködéseket alakíthatnak ki külföldi intézményekkel, hogy hallgatóik, oktatóik vagy munkatársaik nemzetközi mobilitásokban vehessenek részt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által biztosított támogatási keretet a programot kezelő Tempus Közalapítvány bocsájtja rendelkezésre az arra jogosult felsőoktatási intézmények részére. A hallgatók, oktatók és munkatársak a saját intézményükben tudnak pályázni mobilitási tevékenységekre, az intézmények által megszabott feltételek alapján.

 

Miért egyedülálló a Pannónia Ösztöndíjprogram?

100%-os kreditelismerés

A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézmények el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának, így elkerülhető az esetleges csúszás, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő a hallgatók körében.

Változatos mobilitási lehetőségek a világ bármely táján

A Pannónia Ösztöndíjprogram széleskörű mobilitási lehetőségeinek köszönhetően mindenki megtalálhatja azt, ami a saját szakmai életútjához a leginkább illeszkedik. A program támogatja az olyan népszerű rövid mobilitási lehetőségeket is, mint a külföldi konferenciákon vagy nyári egyetemeken való részvétel.

Lehetőség a világ legjobbjai közé tartozni

A Pannónia Ösztöndíjprogram keretében az arra jogosult, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók a Times Higher Education, illetve a Quacquarelli Symonds nemzetközi felsőoktatási rangsorokban első 250 helyen szereplő külföldi felsőoktatási intézményben tanulhatnak! Kiválósági ösztöndíjra a mester- doktori- és osztatlan képzésben résztvevő, meghatározott képzési területeken (elsősorban STEM+) tanuló hallgatók pályázhatnak, akik ösztöndíjtámogatás mellé lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek. 

 

További információ a programról: pannoniaosztondij.hu

 

Utolsó módosítás: 2024.01.18.