Az Erasmus+ mobilitási és stratégiai partnerségi pályázatok különböző szakaszaiban, de már a projektek tervezésekor is rendelkezésünkre állnak olyan felületek, melyek a nemzetközi együttműködést segíthetik. Az Erasmus+ pályázatokat közvetlenül tudják támogatni az eTwinning, a School Education Gateway és az Erasmus+ Project Results Platform felületek, melyeken többek között jövőbeni pályázatainkhoz kereshetünk partnereket, tájékozódhatunk más pályázatok megvalósításáról, részt vehetünk különböző képzéseken, de akár már megvalósított eredményeinket is közzétehetjük. Pályázati tippek rovatunkban most összeszedtük a felületekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

School Education Gateway

A School Education Gatewaya köznevelés első számú európai fóruma. A portál főoldalán irányadó oktatáspolitikai elvek és hírek találhatóak, amelyek átfogó információt és naprakész gondolatokat tartalmaznak az európai- és nemzeti iskolai oktatásra vonatkozóan. Az Erasmus+ lehetőségeket azonban közvetlenül is támogatja az oldal, többek között mobilitási- és stratégiai partnerségi partnerségre kész szervezetek keresésére ad lehetőséget. Az oldal hiánypótló szolgáltatása, hogy Teacher Academy menüpontjában több ezer továbbképző kurzus közül választhatnak az érdeklődők a legkülönbözőbb témákban. Ezek az oldalon értékelhetők is, így egyre bővülő körben támaszkodhatnak a pedagógusok európai kollégáik tapasztalataira, amikor a továbbképzésükről döntenek. A Teacher Academy ingyenes online kurzusokat is kínál az érdeklődőknek.

Erasmus+ Project Results Platform

Az Erasmus+ Project Results Platform (Erasmus+ Disszeminációs Platform)leginkább projektmegvalósítással kapcsolatban nyújthat segítséget számunkra. Az új platform a következő célokat szolgálja: egyrészt a már folyó és megvalósított Erasmus+ projektek adatbázisa (beleértve a projekt-összefoglalókat, folyamatban lévő projekteket, hivatkozásokat), másrészt a projektek eredményeinek gyűjteménye, amelynek segítségével a végfelhasználók és a szakemberek hozzáférhetnek a fő eredményekhez. Így többek között megtudhatjuk, hogy milyen nemzetközi oktatási intézmények, vállalkozások, civil szervezetek folytatnak saját intézményünkhöz hasonló tevékenységet, vagy vesznek részt olyan projektekben, mely egybeesik saját érdeklődési körünkkel, mely partnerkeresésre is alkalmat adhat. Az EPRP keresőrendszerében az alábbi adatokra tudunk keresni: a program típusa, a projekt éve, ország, tevékenységi terület, illetve a rendszer lehetővé teszi a kulcsszavas keresést is. A felület az Erasmus+ programban résztvevők számára disszeminációs felületként is szolgál, hiszen eredményeik szabadon kereshetővé és megtekinthetővé válnak. Nem utolsó sorban a portálon szerepel az Erasmus+ kedvezményezettjei azon bevált gyakorlatainak bemutatása, amelyeket évente választanak ki nemzeti és európai szinten. 

eTwinning

Az eTwinning, az európai iskolák közösségeként emlegetett portál 2005-ben jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. A projekt célja, hogy a résztvevő országok köznevelési intézményei nemzetközi, interkulturális környezetben, IKT eszközök segítségével közösen dolgozzanak ki és valósítsanak meg projekteket szabadon választott témakörökben. Ez idáig Európa-szerte közel 408 ezer pedagógus és 170 ezer intézmény regisztrált az eTwinning rendszerbe. Ebből Magyarországon 1600 intézmény és kb. 3500 pedagógus regisztrált. 2013 márciusában elindult az eTwinning Plus, amelynek a keretében néhány kiválasztott ukrajnai, tunéziai, moldovai, grúziai, örményországi és azerbajdzsáni iskola és tanár is csatlakozhat azon több ezer pedagógushoz, akik az interneten keresztül együttműködést folytatnak az eTwinning program keretében.

A portál az Erasmus+ mobilitási projekteket és stratégiai partnerségeket több szinten is tudja támogatni. Egyrészt a nemzetközi portál használata átjárót biztosíthat az Erasmus+ projektek megvalósításához nemzetközi együttműködések elősegítésén keresztül, de külön Erasmus+ projektpartner-kereső és fórum működik a felületen. Az eTwinning portál emellett lehetőséget ad arra, hogy nemzetközi szakmai továbbképző és partnerkereső találkozók keretében az eTwinning projektben sikeresen pályázó pedagógusok a szervező külföldi célországokban építsenek kapcsolatokat és szerezzenek szakmai tapasztalatot. A speciális téma köré rendezett találkozók nagy része általában 5-7 ország részvételével zajlik, de 15-20 országot érintő nagyobb szabású eseményeket is rendeznek Európában.

Az Erasmus+ projektek elindulása után is tudunk támaszkodni a felületre, hiszen azok megvalósítása is könnyen dokumentálható az eTwinning portálon, emellett létrehozhatunk virtuális Tanári szobákat, de chatelni és üzenetet is tudunk küldeni egymásnak, valamint blogot, projektnaplót is írhatunk.

A program a tanári szakma erősítésére és a szakmai fejlődésre is lehetőséget biztosít online szemináriumok, események keretében. Továbbá az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontja kétféle személyes jelenlétet nem igénylő webináriumot is tart az érdeklődők számára (korszerű pedagógiai módszerek és IKT eszközök az eTwining program keretében - 30 órás továbbképzés illetve Digitális eszközökkel támogatott projekt alapú tanulás - Intel® Teach Essentials - 50 órás képzés), melyek ingyenesek és akkreditált pedagógus-továbbképzésnek minősülnek.

A program jobb megismerését nagyköveti hálózat segíti. Jelenleg a programban hét magyarországi nagykövet vesz részt. A nagykövetek feladata, hogy előadásokkal népszerűsítsék az eTwinninget, és segítsék azok munkáját, akik a projektek megvalósítása során ezt igénylik. Emellett workshopok, előadások megtartásával különböző rendezvények keretében támogatják a szolgáltató központ munkáját. A program nagykövetei gyakorló pedagógusok, akik rendszeresen maguk is indítottak, indítanak projekteket.

Vercseg Zsuzsanna

Tempus Közalapítvány, Erasmus+ partnerségek csoport

Utolsó módosítás: 2019.06.24.