Már 30.000 fölött jár a regisztrálók száma a School Education Gateway platformon. Jól jelzi az érdeklődést, hogy ezt alig 6 hónappal a 2016. októberi hivatalos indulás óta sikerült elérni. A tanárok, iskolavezetők, szakértők, döntéshozók és más közoktatási szakemberek hozzáférésének a nyelvi korlátok sem szabnak határt, hiszen a portál tartalma 23 nyelven, köztük magyarul is elérhető.

A School Education Gateway jó úton halad tehát a felé, hogy megkerülhetetlen fóruma legyen az európai közoktatásnak. Célja, hogy elősegítse a párbeszédet a különböző szereplők, így a kutatás, a szakpolitika, illetve a gyakorló pedagógusok, szakemberek között. Egyediségét az adja, hogy az egyes pedagógiai kérdésekhez kapcsolódóan egy helyen találhatunk meg szakpolitikai állásfoglalásokat, szakértői anyagokat, kutatási eredményeket, továbbképzési lehetőségeket és konkrét példákat, jó gyakorlatokat is, melyeket gyakran Erasmus+ együttműködések keretében dolgoztak ki.

Az Erasmus+ program kínálta pályázati lehetőségeket egyre többen ismerik. Könnyű azonban belátni, hogy az anyagi források önmagukban nem feltétlenül tudnak érdemben hozzájárulni az iskolákban folyó munka fejlesztéséhez. A platform egyik fő célja, hogy a módszertani támogatáson túl szakmai, tartalmi téren is segítsen megtervezni és megvalósítani a nemzetközi együttműködéseket.

Egyre több pályázatban olvashatjuk, hogy ezt a platformot használták a mobilitási projektek keretében megvalósuló külföldi továbbképzések felkutatására. Itt többek között kulcsszó, nyelv, célország és képzési idő szerint is tudunk keresniés olvashatjuk a volt résztvevők értékeléseit is.  lehetőség van további mobilitás típusok, például tanítási tevékenység vagy szakmai látogatások helyszínének megtalálására is.
Sőt, akár a saját iskolájukat is regisztrálhatják azok, akik szívesen fogadnának külföldi kollégákat. A szakmai látogatásnak fogadó intézményként is nagyon sok hozadéka van, hiszen a saját intézményünk falai között biztosíthatjuk a nemzetközi tapasztalatcsere lehetőségét, és oszthatunk meg jó gyakorlatokat közös érdeklődésre számot tartó kérdésekben. Mindez nem kerül semmibe, hiszen a vendégek saját Erasmus+ projektjükből fedezik a költségeket, és fontos megemlíteni azt is, hogy a köznevelési mobilitási projektek keretében rendhagyó módon, az interkulturális élmények lehetőségét a tanulók számára is megteremti ez a forma.
Partnerségi projektek esetén a konzorciumi partnerek felkutatásában tud segítséget nyújtani az oldal, melyen az intézmény profiljába illeszkedő partnereket tudnak keresni az érdeklődők, ország, intézménytípus, projektidőtartam és kulcsszó alapján.

A felület az Erasmus+ projektek tervezésén és előkészítésén túl a megvalósításuk során is hiánypótló. Rövid keresés után az Európai Unió bármely nyelvén gazdag háttérinformációt, gyakorlati javaslatokat találunk a projektekhez kapcsolódó témákban, így felkészültebben utazhatunk szakmai látogatásra, továbbképzésre, projekttalálkozóra. Célszerű megismerni a projekttémához kapcsolódóan már bevált gyakorlatokat is, ezekből is szép számmal találunk az oldalon.
És ahogyan a fejlesztők ígérik, ez még csak a kezdet, 2017-ben is nagyon sok újdonságra számíthatunk. Folyamatosan fejlesztik az oldal felhasználóbarát sajátosságait, és egyre több ingyenesen elérhető, online kurzust, oktatási segédeszközt, videót találhatunk a School Education Gateway platformon.

www.schooleducationgateway.eu


A cikket összeállította:

Jenei János
Tempus Közalapítvány, Erasmus+ mobilitási csoport

 A cikket elolvashatja a Pályázati Pavilon 2017/tavaszi számának 44.oldalán.

Utolsó módosítás: 2019.06.24.