Nyári egyetemek a CEEPUS programban - Vitaakadémia a 21. századi hallgatói létről

2017 | Felsőoktatás | | Baranya | Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke sokadik alkalommal szervezte meg Debate Academy című nyári kurzusát. Az idei program vezérfonalát a felsőoktatási intézményekben zajló nemzetköziesedés, az ezt körülölelő globális folyamatok, nemzeti kormányzati politikák és helyi, intézményi gyakorlatok elemzése adta. A nyári egyetemhez a tanszék CEEPUS hálózatának partnerei is csatlakozhattak.  Dr. Schmidt Andrea egyetemi adjunktus és Dr. Tarrósy István egyetemi docens, a kurzus szervezői számolnak be a tapasztatokról.

„Ez egy egyedülálló program Magyarországon, és bizonnyal egy mára ismertté vált nyári egyetem a térségben. Egy vitatréning, amely aktuális társadalmi témákat dolgoz fel szakmai előadások, kiscsoportos munka és a brit parlamenti vitázás módszertanát alkalmazó tréningek formájában. A nyári egyetemet egy vitatorna zárja, a döntőt a Táblabíróság üléstermében tartottuk.

A vitázási kultúra elsajátítása, annak technikáival, fogásaival nagyon érdekesnek bizonyult a fiatalok számára.

CEEPUS hálózat: CIII-PL-0815-04-1617 Europe in the Visegrad perspective

Nyári egyetem címe: University Education and Student Life in the 21st Century

Csehország, Horvátország, Lengyelország, Montenegró, Szerbia, Szlovénia és Magyarország, illetve a CEEPUS hálózaton kívül Kína, Franciaország, Németország és Chile

Az idei témát azért tartjuk fontosnak, mert az egyetemistákat közvetlenül érinti a nemzetköziesedés szerteágazó folyamata, legyen szó egy félévnyi mobilitásról, az intézményen belüli hallgatói életről, a hallgatói szolgáltatások fejlesztéséről, vagy éppen az egyetemnek otthont adó város (inter)kulturális arculatának változásáról.

A döntően társadalomtudományi, ezen belül nemzetközi tanulmányok és politikatudományi, szociológiai, pszichológiai programokban részt vevő hallgatók saját egyetemük makrorégiójára fókuszálva a politikatudomány számára (is) oly fontos vitázási készségeiket fejlesztették, asszertivitásukat erősítették a brit parlamenti vitázás módszertanán keresztül.

Idén második alkalommal szerveztünk nyári egyetemet a CEEPUS hálózatunk bevonásával, előtte három évig kísérleteztünk. Míg tavaly viszonylag kevés országból érkezett hozzánk hallgató a hálózat keretein belül, idén a számuk megduplázódott. A hálózatunk a speciális kurzus adta lehetőség kihasználásával egy, a hagyományos oktatási kereteken túlmutató programot tud a hallgatóknak biztosítani, ami évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Abban bízunk, hogy a hallgatóink körében tovább tudjuk népszerűsíteni mind a nyári egyetemünket mind pedig a BA és MA képzésünket.

Jövőre is tervezzük a nyári egyetem megszervezését hasonló keretek között és módszertannal.”

A nyári egyetemi pályázati lehetőség nemcsak a nagy múlttal rendelkező hálózatok számára elérhető, hiszen az egyszerű pályázati formának köszönhetően hozzáférhető a kevésbé tapasztalt hálózatok számára is.

Újdonság, hogy a 2017/2018-as tanévben a pályázat beadása folyamatosan lehetséges, így az egész tanév során tervezhető intenzív kurzus vagy nyári egyetem.

Bővebb információ a Tempus Közalapítvány honlapjának CEEPUS oldalain: www.ceepus.hu a Pályázati dokumentumok menüpont alatt található.

 

Kilin Emőke
Tempus Közalapítvány / Felsőoktatási egység