Nyári egyetemek a CEEPUS programban - Nonprofit szervezetek a szociális gazdaságban

2018 | Felsőoktatás | | | Debreceni Egyetem, Nyíregyháza

Az Egészségügyi Kar által koordinált CEEPUS hálózat első alkalommal szervezett nyári egyetemet a 9 országot magában foglaló Szociális Munka és Szociális Gazdaság (SOWOSEC) közös mesterképzési programja keretében. Toldiné Bélteki Andrea a hálózat koordinátora, a kurzus szervezője számol be a tapasztatairól.

„A kurzus folyamán a résztvevők képet kaptak a nonprofi t szektor szerepéről és működési jellemzőiről az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. A nemzetközi program lehetőséget adott a komparatív szemlélet fejlesztésére és a közös gondolkodásra. A SOWOSEC hálózaton belül az előadások gyakran team-teaching formában zajlanak, ami azt jelenti, hogy két oktató – legtöbbször egy hazai és egy külföldi – különböző szemszögből járja körbe az előadás témáját, ezzel segítve elő, hogy a hallgatók egyszerre ismerjék meg a hazai és a vendégprofesszor hazájában a szociális gazdaság sajátosságait.

A kurzuson részt vett hallgatók feladata az volt, hogy nemzetközi csoportokban projekttervet készítsenek, majd azt prezentálják, amit a kurzus végén nemzetközi zsűri értékelt. A csapatmunka növelte együttműködési készségüket, és hidat épített a különböző kultúrák között. A hallgatók szinte kivétel nélkül a nemzetközi csapatmunkát emelték ki a speciális kurzus különlegességeként.

A nyári egyetemet a magyar hallgatók szervezték meg: ők foglalták le a termeket, vásároltak be, szervezték a szabadidős foglalkozásokat és kísérték a külföldi hallgatókat az intézménylátogatásokra. Szeretnénk, ha a speciális kurzus a képzés részévé válna, ha a hálózatunk minden évben tudna szervezni nyári egyetemet.”

CEEPUS hálózat:
SOWOSEC – Social Work and Social Economy
Nyári egyetem címe:
Non-Profit Organizations in Social Economy
Részt vevő országok: Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország, illetve a CEEPUS hálózaton kívül az Egyesült Államok, Egyiptom, Jordánia, Németország, Nigéria és Szíria
A nyári egyetemi pályázati lehetőség az egyszerű pályázati formának köszönhetően hozzáférhető a kevésbé tapasztalt, újabb CEEPUS hálózatok számára is, és kiváló alkalmat ad arra, hogy a hazai hallgatók itthon megtapasztalják a nemzetközi környezetet. 
A 2018/2019-as tanévben a pályázat beadása folyamatosan lehetséges, így az egész tanév során tervezhető intenzív kurzus vagy nyári egyetem.
A 2017/2018-as tanévben három nemzetközi nyári egyetem (speciális kurzus) valósult meg a CEEPUS program támogatásával Nyíregyházán, Miskolcon és Pécsett. A kurzusok szervezésére a programban részt vevő hálózatok jogosultak pályázni. A vendéghallgatók és -oktatók főként Közép-Európából és a Nyugat-Balkánról érkeztek, hogy a magyar résztvevőkkel együtt bekapcsolódjanak a legkülönfélébb tématerületeket érintő nyári egyetemekbe.

Összeállította: KAMOCSA GÁBOR
Tempus Közalapítvány, Felsőoktatási egység