Erasmus sikerek a Worldskills 2019 versenyen - A külföldi szakmai gyakorlat nemzetközi szinten is elismert tudást ad

2019 | Szakképzés | | |

63 ország több mint 1300 fiatalja mérte össze tudását 56 szakmában a WorldSkills 2019 versenyen. Az eseményt idén augusztusban Oroszországban, Kazanban rendezték meg. A „Szakmák Olimpiájának” is nevezett megmérettetésen számos magyar diák szerzett elismerést, akik közül többen rendelkeznek nemzetközi tapasztalattal: az Erasmus+ program keretében külföldön tölthették a szakmai gyakorlatukat, és az így megszerzett tudásukat a versenyen is tudták kamatoztatni.

Orosz Nikolett
Kiválósági érem - Ápolás és gondozás
Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Alber Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Mi jelent számodra kihívást az ápolói munkában?
A legnagyobb kihívás az, hogy minden ember más, mindenkinek mások a szükségletei, másképp éli meg a betegségét. Ápolóként tudnom kell a különböző szituációkat helyén kezelni emberileg, jogilag és szakmailag egyaránt.

Mivel foglalkoztál az Erasmus+ mobilitásod alatt?
Finnországban, egy Porvoo nevű város idősek otthonában töltöttem 4 hetes szakmai tréninget mint gyakorló ápoló. Nagyon hasznos volt megtapasztalni egy teljesen más képzési rendszert, megismerni egy másfajta értékrendet, szemléletet. Bennem a mai napig frissen élnek az akkor szerzett élmények, ugyanis nagymértékben hozzájárultak a mostani személyiségem kialakulásához.

Szerinted a külföldi tapasztalatnak volt jelentősége abban, hogy a WorldSkills versenyen kiválósági érmet szereztél?
Mindenképp úgy gondolom, hogy a mobilitási programnak is köszönhető a versenyen elért siker. Nemcsak az angol nyelvet sikerült akkor magabiztos szintre hoznom, ami a versenyen elengedhetetlen volt, hanem mindeddig az volt az egyetlen külföldi szakmai tapasztalatom is, amihez tudtam viszonyítani.

Szakmailag mit jelentett számodra a külföldi gyakorlat?
Rengeteget fejlődtem, nagyon sok energiát és pozitív szemléletet sikerült magammal hoznom, amit itthon is tudok hasznosítani. Szakmailag jóval előrébb kerültem, mint azok a társaim, akiknek nem volt alkalmuk ezen a gyakorlaton részt venni. Sok olyan eszközt, eljárást, technikát kipróbálhattam, amikre itthon nem valószínű, hogy lett volna lehetőségem. Összességében véve megerősödött bennem, hogy a mai világban is létezik hivatás, létezik az a féle munka, amit szívesen és becsülettel végzünk.

Krehely István
Kiválósági érem - Villanyszerelő
Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Miért volt számodra hasznos a külföldi szakmai gyakorlat?
A villanyszerelő szakma az utóbbi években nagyon sokat fejlődött (épület-automatizálás, PLC stb.), folyamatos tanulás, önképzés nélkül nehéz helytállni. Ebben a tekintetben is nagyon hasznos volt a finnországi szakmai gyakorlat, ahol az iskola beruházásában épülő társasház elektromos hálózatát építettük ki a diákokkal közösen. Sok új eljárást, módszert, eszközt és szerelési anyagot ismertem ott meg. Ez a tapasztalat erős hatással volt a szakmai motiváltságomra, de természetesen a szakmai ismereteim is sokat gyarapodtak.

Mi volt a legjobb dolog Finnországban?
Rengeteg élményben volt részem. A hétvégéket a finn diákokkal együtt töltöttük, jókat beszélgettünk, és sok érdekes helyre jutottam el. Megismertem Raahe városát és környékét, jártunk Rovaniemiben, fürödtünk a jeges Botteni-öbölben, és persze minden nap szaunáztunk. De a leghasznosabb élmény a finnek munkához és tanuláshoz való hozzáállásának megtapasztalása volt. Nyitottak, befogadóak, nagyon segítőkészek és végtelenül becsületesek.

A munkaerőpiacon előnyt jelent szerinted a nemzetközi tapasztalat – az Erasmus+ gyakorlat, illetve a WorldSkills eredmény tekintetében?
Feltétlenül! Az Erasmus+ gyakorlatról iskolámtól Europass igazolványt is kaptam, úgy gondolom, ez nem csak külföldi munkavállalásnál jelent majd előnyt. A WorldSkills versenyen elért eredmény miatt pedig valószínűleg nem fog gondot okozni a megfelelő munkahely megtalálása, ráadásul egyszerűsített eljárásban válhatok villanyszerelő mesterré.

Cságoly Laura
Kiválósági érem - Szépségápoló
Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Miért jelentkeztél a versenyre?
Szeretném kihozni a szakmámból a legtöbbet. Ezért, a tudásvágy és a kihívások miatt jelentkeztem. Korábban megnyertem Budapesten a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét, és néhány sminkes versenyen is részt vettem már. A külföldi tapasztalatszerzést is fontosnak tartom, az Erasmus+ program keretében voltam Olaszországban, egyszer Londonban egy nemzetközi versenyen, és most Oroszországban a WorldSkills-en.

Milyen élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttél az Erasmus+ mobilitás alatt?
Először voltam úgy külföldön, hogy mérlegre tehettem, hogy amit itthon tanultam, mennyire alkalmazható idegen környezetben. Megerősítést nyert számomra, hogy a magyar kozmetikus oktatás nagyon erős. Milánóban voltam egy szépészeti szalonban, ahol új kezelési technikákat is megismerhettem, amelyekből át tudtam emelni néhányat a későbbiekre. Örültem, hogy lehetőséget kaptam a „divat fellegvárában” betekintést nyerni a szakma kulisszatitkaiba.

Mi volt a leghasznosabb tapasztalat, amit szerezté
Az, hogy nagyon fontos egy fiatal szakember részére az idegen nyelvek ismerete, hisz hatékony kommunikáció nélkül még egyszerű turistaként sem boldogul egy idegen országban az ember. Szintén fontos hozadék az önképzés igényének erősödése.

Hogy látod, a WorldSkills eredmény elérésében volt szerepe a külföldi gyakorlat alatt megtanultaknak?
Elsősorban a hazai trénercsapat szakmai felkészültsége, tudása és konzekvens követelése volt a meghatározó a sikeres felkészülésemben, de a helyzetfelismerésben, kommunikációban, magabiztosságban nagyon sokat segített az Erasmus+ tapasztalat.

Török Balázs
Kiválósági érem - Víz-, gáz- és fűtésszerelő
Budapesti Gépészeti SZC Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Miért épp ezt a szakmát választottad?
A nagyapám és a nagybátyám is ebben a szakmában dolgozik, korábban a nyári szünetekben segítettem nekik, úgyhogy nem volt kérdés, mit fogok tanulni. Főleg fűtést, vizet, csatornát és klímát építettünk ki, de szereztem már tapasztalatot légtechnikai cégnél is.

Mi az, ami kihívást jelent a szakmádban?
Az hogy nincs két egyforma feladat, minden fürdőszoba, minden konyha más és más. Máshogy kell vezetni a csöveket, és mindig gondolkozni kell a megoldáson. Új dolgokat tanultam meg a WorldSkills versenyre való felkészülés alatt is: különféle cső anyagokat és kötéstechnikákat ismerhettem meg, és szerencsém volt látni, hogy Oroszországban milyen anyagokkal dolgoznak.

Az Erasmus+ mobilitásod alatt milyen újdonságokkal találkoztál?
Lengyelországban voltam szakmai gyakorlaton, ahol megújuló energiás megoldásokkal foglalkoztunk, főképp a napelemek működését ismerhettük meg. Nagyon sok élményt gyűjtöttem a három hét alatt, jó volt egy idegen országban lenni és látni, milyen a város nappal, este, jó időben és esőben…

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Szeretnék még több új dolgot és technikát megtanulni, hogy a következő évben ismét én képviselhessem Magyarországot a versenyen!

 

GYŐRPÁL ZSUZSANNA
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

© Forrás: SkillsHungary + a diákok képei

A cikk a Pályázati Pavilon 2019. őszi számában jelent meg.