Idősek és gyerekek együtt a természettel

2010 | Felnőtt tanulás | generációk közti tanulás, környezetvédelem | Pest | Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

A „Nature for Care, Care for Nature" program a holland partnerszervezet többéves tapasztalatain alapszik, akik eddigi sikereiken felbuzdulva elhatározták, tovább adják a jó gyakorlatot. Ekkor született meg további öt európai partnerszervezet részvételével a projekt ötlete. A partnerek – az országuk sajátosságait is figyelembe véve – olyan tevékenységeket dolgoznak ki, amelyek során az általános iskolás gyerekek és az idősek együtt és akár egymástól is tanulhatnak. A programok az idősek saját környezetében, legnagyobb részt idősotthonokban zajlanak, és mind a természet, környezet és fenntarthatóság, mind a helyi történelem, kultúra vagy szociális kérdések témáiból merítenek.

A félidei projekttalálkozón az egyik napirendi pont az eddigi programok, élmények, tapasztalatok megismertetése, megvitatása volt, ahol kiderült, hogy minden partner kicsit más temperamentummal, más-más pedagógiai technikákkal valósította meg elképzeléseit, a közös téma más-más aspektusaira fókuszálva. Az angolok előtérbe helyezték a közös kertészkedést, a hollandok további programokat dolgoztak ki kerekes székes városi sétákra, a bolgárok leginkább történelemhez és a hagyományokhoz kapcsolódó témákat dolgoztak fel az idősekkel és a gyerekekkel közösen. Hozzánk – talán magától értetődő módon – a csehek programjai álltak a legközelebb, de rengeteg ötletet merítettünk a többiek foglalkozásaiból, és mi is tudtunk mit a közös kosárba tenni.

Egy kis ízelítő saját programjainkból:

A kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola 3-4. osztályos természetismereti szakköröseivel tájfajta felmérésen dolgoztunk az év folyamán. A gyerekek ezen a programon a nagyszülők, szomszédban élő idős emberek kertjében gyűjtöttek adatokat az általuk kiválasztott gyümölcsfákról.

A váci Karolina Katolikus Általános Iskola 8-14 éves tanulói a tanév folyamán négy ízben látogattak el a Váci Idősek Otthona és Klubja épületébe, ahol az évszakokhoz illeszkedően beszélgettek az ott lakókkal kerti munkákról, újrahasznosításról, növényismereti kérdésekről, vagy akár a téli madáretetésről. „Jó volt látni, hogy az idősek mennyire kivirulnak, élettel telik meg a szívük és a lelkük azáltal, hogy a gyerekekkel beszélgetnek, azáltal, hogy a gyerekekkel közösen tesznek valamit, tevékenykednek." – mesélt a tapasztalatokról Szmolár Attila, az Idősek Otthona és Klubja igazgatója.
Az együttműködés során rengeteg jó ötlettel találkoztunk partnereink jóvoltából, programjaikból említünk néhányat, amelyek a kedvenceink lettek.

Izgalmas volt megismerni és ki is próbálni a csehek tradicionális ügyességi játékait, részt venni a méhek társadalmát feldolgozó foglalkozáson. Nagyon jó ötletet adott, hogy olyan egyszerű és magától értetődő közös programok mint az angolok által szervezett virághagyma ültetés és a hollandok által a programba épített labda dobálás fizikailag kedvezően hatnak az idősekre, és érzelmileg a két generáció kötődését erősítik. Esélyegyenlőségi szempontból a hollandok alapprogramja továbbra is példaértékű, kerekes székben ülő idősek és tizenéves gyerekek programja a városi parkban, amiről kisfilm is készült.

Összetettebb, ugyanakkor bárhol megvalósítható az angol partner azon foglalkozása, amikor az idősek és a gyerekek közösen terveznek egy fejlesztést a településen. Itt alkalom nyílik arra, hogy az idősek meséljenek a településről, milyen volt egykor, az ő fiatal korukban, és a gyerekekkel együtt kreatívan tovább kell gondolkodniuk, majd létrehozni egy tervet.

A projekt számos tapasztalattal gazdagította Alapítványunkat, a partnerek nagy örömmel vettek részt a kétéves közös munkában és a saját programok kidolgozásában. Látván a fiatalok és az idősek lelkesedését és az örömét, ahogy együtt dolgoztak, meggyőzött bennünket arról, hogy a tanulásnak ez a módja igen értékes hozzájárulás a társadalmi kohézió megerősítéséhez, valamint jó alkalom a tanulásra és a szórakozásra.

Aki a többi témát is szívesen megnézné, vagy szeretné ezeket használni saját programok megszervezéséhez, látogasson el honlapunkra: www.natureforcare.eu