Lehet szépet alkotni, és megélni is szabad belőle

2010 | Szakképzés | interkulturális tapasztalat, mobilitás, munkaerőpiac, nyelvtudás, szakmai gyakorlat | Heves | Dohnál Tiborné

Dohnál Tiborné népművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja Besztercebányán járt, ahol a szlovákiai kézműves képzés rendszerét tanulmányozta, és ellátogatott a Radványi Kézműves Vásárra is. Az egri gyöngyfűző művész saját kis „gyöngyös” iskolájában nemcsak a technikát, hanem azt a szemléletét is átadja tanítványainak, hogy hogyan tudják önmaguk továbbvinni művészetüket. Számára a szlovákiai népművészeti képzés megismerése jelentette a tanulmányút igazi hasznát.

„A népművészet, a kézművesség nehéz helyzetben van, nehezen tudjuk tartani magunkat. Akik még csinálják, nem fiatalok, célunk, hogy mentsük, ami menthető, és átadjuk a következő generációnak. Ugyanez a helyzet Szlovákiában is, de van egy nagy különbség: ott iskolájuk van, ahol népművészetre, kézművességre oktatják a fiatalokat. Ez nálunk hiányzik. Vannak képzőművészeti iskolák, iparművészeti iskolák és tanfolyamok, de nincsen olyan iskola, ahol a népművészet ilyen vagy olyan ágát meg lehet tanulni. A tanulmányút résztvevői között van, aki oktat, az utánpótlásról magunk gondoskodunk. Kiképezzük a tanulót, mert tudjuk, hogy ha mi nem tesszük, más nem fogja. Ezzel szemben Szlovákiában intézményesen létezik a népművészeti, kézműipari képzés. Ez az iskola védi a gyerekeket, felszerelt műhelyeket biztosít a számukra, így van idejük, lehetőségük gyönyörűt alkotni. Nem „szuperművészeket” képeznek: el kell fogadni, hogy lehet szépet alkotni és megélni is szabad belőle.”

A népművész hasznosnak vélte az utazást abból a szempontból is, hogy alkalom nyílt a résztvevők közti tapasztalatcserére, egymás szakterületének, művészetének megismerésére. A Radványi Kézműves Vásár is számos kapcsolatot, tapasztalatot és konkrét szakmai fogások megismerését hozta a kiutazóknak.