GLOBALISME – Tréning program a vállalkozások nemzetköziesedésének elősegítéséhez

2010 | Szakképzés | interkulturális tapasztalat, pénzügyi / gazdasági ismeretek | Győr-Moson-Sopron | Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Címkék: Projektszerű megvalósítás

A mikro- és kisvállalkozások jelentős szerepet játszanak az ország gazdasági életében, de sokszor kell szembesülniük olyan megoldhatatlannak tűnő problémákkal, amelyek külső segítség bevonásával hatékonyan leküzdhetők lennének. Ilyen terület a vállalkozások nemzetközi közegbe történő bekapcsolódása, amely jelenthet pl. exportot, importot, bérmunkát, többoldalú kooperációt vagy egyszerűen csak nemzetközi üzleti konzultációkon, szakmai kiállításokon, vásárokon való részvételt – egyszóval nemzetköziesedést.

A magyar képzési kínálatból hiányzott egy olyan program, amely fogódzót kínál ebben az összetett kérdésben. Ezt az űrt hivatott betölteni az a Leonardo da Vinci innovációtranszfer projekt, amely az olasz ISTUD Alapítványhasonló programjának eredményeit, tanulságait is felhasználva, egy nemzetközi kooperáció eredményeként jött létre. A GlobaliSME programok keretében mikro-, kis- és középvállalkozások, cégek tulajdonosai, vezető döntéshozói, menedzserei ismerhetik meg a nemzetköziesedés buktatóit és ezek leküzdésének lehetőségeit annak feltárásával, hogy a szervezet vagy a rendelkezésre álló munkaerő mely területeken szorul képzésre, átszervezésre, megújításra. A program előkészítésébe, megvalósításába a partnerek mellett bevontuk a célcsoportot jelentő vállalkozói kör képviselőit, szakmai szervezeteket, tréner cégeket is. A munka során kialakult és összecsiszolódott egy szakértői tréner csapat, és emellett az együttműködés egy komplex képzési programot eredményezett. A nemzetközi együttműködés annyiban színesítette a projektet, hogy lehetővé tette több szempont, látásmód figyelembe vételét, ami a megvalósítás során is előnyös volt.

A legnagyobb kihívást az jelentette számunkra, hogy a helyzetelemzést, igényfelmérést követően hogyan állíthatunk össze egy olyan programot, amely több, mint egymást követő oktatási modulok halmaza. Ezért a GlobaliSME trénercsapat sokat dolgozott azon, hogy a modulok illeszkedjenek, előre és visszautalva kapcsolódjanak egymáshoz, és így a program komplex egységet alkosson. További specialitás, hogy a programban résztvevőket szaktanácsadás, konzultációs lehetőség is segíti, amely során a trénerek a résztvevők személyes, illetve cég-specifikus problémáinak megoldására is javaslatokat tudnak tenni.

A GlobaliSME program eredményeit maguk a kidolgozott tréningprogramok jelentik, amelyek kilenc modulban (menedzsment és vállalkozószellem, projektmenedzsment, a működés folyamatai, marketing és nemzetköziesedés, pénzügyek tervezése kicsit másként, a tervezési folyamatok emberi erőforrás vonatkozásai, nemzetközi stratégia, szervezet és változáskezelés, üzleti tervezés) foglalják össze és adnak választ a nemzetköziesedés kritikus kérdéseire.

Úgy gondoltuk, azok igényét is ki kell szolgálnunk, akiknek nincs lehetőségük egy hosszú programban való részvételre, így megalkottunk egy rövidebb, 2 x 2 napos programot is GlobaliSME Compress Tréning program az üzleti tervezés szakterületeiről a nemzetköziesedés szemüvegén keresztül címmel.

A GlobaliSME program tréning anyagai igény esetén hozzáférhetőek, a komplex megoldást azonban a trénerek, tanácsadók közreműködése jelenti. Ez adja azt a pluszt, amelynek köszönhetően a tréning rugalmas, figyelembe veszi a programban résztvevők előképzettségét, problémáik sokrétűségét, és lehetőséget nyújt az egymástól való tanulásra is.

A GlobaliSME programról, kialakításáról további információkat talál a www.globalisme.hu portálon.