Minden mindennel összefügg

2010 | Szakképzés | interkulturális tapasztalat, mobilitás, munkaerőpiac, szakmai gyakorlat | Heves | Dudás Tamás

Dudás Tamás az egri városi önkormányzat turisztikai desztináció menedzsereként utazott a dél-tiroli tanulmányútra. Az azóta már a szilvásváradi önkormányzatot erősítő szakember az út hasznosságát egyrészt a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szemlélet jobb megértésében, másrészt az utánpótlásképzésben felhasználható tapasztalatokban látja.

„A TDM szervezet szempontjából az volt az egyik fontos cél, hogy a saját tagvállalataink nézzék meg és értsék meg, hogyan tesznek vonzóvá egy adott turisztikai desztinációt Ausztriában. Itthon nagyon nehéz meggyőzni a piacon lévő vállalkozásokat arról, hogy együtt, közös erőfeszítéssel sokkal eredményesebbek lehetnek, mint egyesével, külön-külön próbálkozva. Ezért hasznos egy ilyen út: láthatják, hogy egy Schenna méretű város, ahol 2800-an laknak, 1 millió vendégéjszakát produkál, és gyakorlatilag a mi kezünkben is ott van a lehetőség, hiszen Eger hasonló szálláskapacitással rendelkezik, mint Schenna, csak nálunk 2,2 éjszaka az átlagos tartózkodási idő, ott meg 7. Szembesülhetnek azzal, hogy ha nem mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, hanem összefogunk, az jobb eredményre vezethet.

A turizmusban érintett kollégák, vállalkozások megtapasztalták saját területük kinti menedzsmentjét, és ezt a gondolkodásmódot át tudták ültetni a saját képzési programjukba, hiszen mindegyikük fogad hallgatókat, diákokat (felszolgálót, idegenforgalmi szakközgazdászt, stb.). A tapasztalatok alapján olyan komplex szemléletmódot tudnak átadni a fiataloknak, ami elengedhetetlen az érvényesüléshez. Az egri TDM szervezet egy év alatt 8-10 főiskolai gyakornokot fogad, akiknek tovább tudjuk adni, hogyan működik a TDM egy olyan helyen, ahol hagyománya és komoly múltja van. A mostani idegenforgalmi szakközgazdász hallgatók közülük kerülnek majd ki a jövő szakemberei és döntéshozói, akiket ma megtanítunk arra, hogyan kell gondolkodni ahhoz, hogy tényleg egy hajóban evezzünk: a desztináció egészét kell eladni, értékesíteni. A jövőbeli TDM rendszer alapja az lehet, amit most átadunk nekik.”

Dudás Tamás maga is aktívan részt vesz a fiatalok képzésében, a kiutazás óta eltelt egy évben 16 szakdolgozója volt, akik közül 13-an a TDM-ről írták a dolgozatukat. A szakember még hozzátette, hogy véleménye szerint a főiskolai hallgatókat is külföldi szakmai gyakorlatra kellene küldeni, bár ennek megvan az a veszélye, hogy nem jönnének haza.