Ezt át kell élni!

2013 | Szakképzés | mobilitás, nyelvtudás, szakmai gyakorlat, vendéglátás | Heves | Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola egyik diákja, Tamasi Marina Olaszországban a mediterrán ételekkel kerülhetett közelebbi kapcsolatba, Ausztriában pedig a felszolgálás csínját-bínját tanulhatta meg a Leonardo programnak köszönhetően. Pincéreket szeretne tanítani, akiknek abban segítene, hogy hasonló élményekben lehessen részük.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Leonardo programmal?

Érettségi utáni szakképzésben vendéglátó technikusnak tanultam, amikor az egyik órán ismertették a Leonardo program által nyújtott lehetőséget. Szerettem volna felszolgálóként kipróbálni magam külföldön, ezért mindent megtettem, hogy bekerülhessek a programba.

Miért volt ez ilyen fontos neked?

Biztos voltam benne, hogy kőkemény tanulás lesz, és olyan tapasztalatokat szerezhetek – mind a szakmában, mind az idegen nyelv terén –, amelyek segíteni fogják a későbbi karrieremet.

Melyik országban voltál szakmai gyakorlaton?

Először Ausztriába, Rohrbachba mentünk, az ottani vendéglátó szakközépiskolába, majd másik két helyszínen is töltöttünk 1-1 hét szakmai gyakorlatot. Ez volt az első alkalom, hogy tapasztalatot szerezhettem, és itt tanultam meg a pincérkedés csínját-bínját. A kint töltött idő után a mozdulatok már benne voltak a kezemben, és itthon is tudtam használni a megtanultakat.
Később még egyszer volt lehetőségem pályázni. Ekkor egy olaszországi étteremben tölthettem egy hónapot. Olyan ételeket kóstolhattam meg, amelyek itthon nem igazán hozzáférhetőek, és megmutatták az ételkészítés folyamatát is. Sokat tanultam az olasz vendéglátásról, ami nagyon különbözik a miénktől. Pörgősebbek, temperamentumosabbak, és náluk tényleg a vendég az első. Ezt a szemléletet minden országban lehet hasznosítani.

A felszolgáló szakmában maradtál?

Jelenleg dolgozom és tanulok is egyszerre. Egy gyöngyösi étteremben vagyok felszolgáló, ahol a jelentkezéskor figyelembe vették a külföldi tapasztalatot, hiszen ez alapján pontosan tudták, hogy képes vagyok önállóan végezni a munkámat.
Emellett a BGF-en vendéglátó szakoktatói szakon tanulok, és a későbbiek folyamán a leendő pincéreket szeretném majd tanítani.

Mit fogsz javasolni nekik: belevágjanak egy hasonló külföldi szakmai gyakorlatba?

Mindenképpen, ezt át kell élni! Feltétlenül javasolni fogom a diákjaimnak, hogy szerezzenek ilyen jellegű tapasztalatot, és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy ez zökkenőmentesen menjen a számukra.