Fókuszban a fenntarthatóság

2013 | Szakképzés | környezetvédelem, mobilitás | Fejér, Pest | Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola, Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület,

Címkék: Írásbeli szövegértés, szövegalkotás, Önálló tartalom és információgyűjtés, feldolgozás, Kreatív gondolkodás, Példák, analógiák felismerése, Kritikai gondolkodás, Személyes és társas készségek, Kooperatív megközelítés

A fenntartható fejlődés (sustainable development) kifejezés sokat vitatott. Mást értenek rajta a közgazdászok és mást a környezetvédők. Használata nem egyszer a gazdasági fenntarthatóságra, és a fogyasztás fenntartására irányul, ami pont az ellenkezője a valódi fenntarthatóságnak. Néhány Leonardo da Vinci projekt példáján keresztül mutatjuk be, hogy az értelmezés mellett a megoldások is milyen sokszínűek lehetnek.

„Meglátogattuk a lipcsei Dr. Sol Solarsysteme céget, mely ún. passzívházak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Tökéletes a környezet, az építészet, a gépészet összhangja! A ház nem csak előállítja, de tárolni is képes a hőenergiát, az elektromos áram feleslegét pedig visszacsatolja a hálózatba.”

Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola: Megújuló energia a szakmai képzésben (Leonardo mobilitás – Szakképzési szakértők tanulmányútja Németországban)

A nemzetközi projektcsapat az ökológiai élelmiszer rendszerek különböző szereplőit hozta közelebb egymáshoz. A partnerek felmérést végeztek saját országukban az ökológiai gazdálkodók, tanácsadók, feldolgozók és kereskedők körében arról, hogy mely területeken érzik az információk hiányát (pl.: növényvédelem, marketing, kereskedelem, új technológiák stb.), és milyen problémákat látnak az információáramlás területén. A résztvevők közös koncepciót és megoldásokat, jó példákat gyűjtöttek a kutatók és döntéshozók, valamint a felhasználók közti együttműködés megerősítésére, a kommunikáció gördülékenyebbé tételére.

Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület: A tudomány és gyakorlat közötti kommunikáció elősegítése a bioélelmiszer szektorban (Leonardo partnerségek)

„A tanulmányi-szakmai látogatások alkalmával a napenergia és szélenergia hasznosításával ismerkedhettünk meg részletesebben. A tanulók betekintést nyerhettek a szélerőművek gyártási folyamataiba és egy napelem-park működésének részleteibe is…”

Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium: Megújuló energiaforrások megismerése és használata a fenntartható fejlődés érdekében
(Leonardo partnerségek)