Passzív ház - intenzív program

2010 | Felsőoktatás | | Budapest | Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

A francia Universite de Reims Champagne-Ardenne koordinálásával öt ország egyetemeinek együttműködésében megvalósított program oktatási célja projektalapú oktatás és műhelymunka keretében a passzív ház tervezési és kivitelezési elveinek elsajátítása, és az elvek épület-felújítások során történő alkalmazása.


2010. április 11. és május 1. között intenzív programot rendeztünk Reimsben Franciaország, Dánia, Litvánia, Észtország és Magyarország 1-1 egyetemének partneri együttműködésében, 60 diák részvételével. A Szent István Egyetem Ybl Miklós építéstudományi karáról tíz diák vett részt. A program két szempontból újszerű az új szakmai, „passzív ház”-elvek elsajátítása mellett: a csapatmunka lehetőséget nyújt a különböző szakmai előképzettségű hallgatók kooperatív, szakmai munkájára, a projektalapúság pedig segít a már megismert elvek gyakorlatba illesztésében, azok bizonyos szituációkban történő realitásának, költséghatékonyságának megítélésében.

A workshop során egy ötemeletes, előre gyártott, nagyblokkos épület energiatudatos, „passzív ház” elveinek megfelelő felújítását kellett megtervezni csapatokban. Az ötfős csapatok az egyetemek egy-egy hallgatójából álltak össze, így különböző nyelvű és kulturális hátterű hallgatók dolgoztak szorosan együtt úgy, hogy a szakmai előképzettségük és hátterük is különböző volt. (A magyar hallgatók mellett az észtek bírtak még építészmérnök előképzettséggel.)
A projektalapú oktatás és műhelymunka az alábbi témakörök mentén zajlott: zöld és fenntartható építési módszerek és anyagok, tervezési-építési elvek; épületenergetikai (szimulációs programok, hőhídak modellezése, energia-számítások) és Co2-kibocsátási érték számítás; szolár fűtési rendszerek; alternatív szellőztetési rendszerek, hőcserélők; hőszivattyús fűtési rendszerek; épületszerkezeti tervezés és költségelemzés.

A projektmenedzsment az öt egyetemről delegált személyekből állt. Az Ybl építéstudományi karról egy fő vett részt a projekt előkészítésében és lebonyolításában (hallgatók pályáztatása, utazásszervezés, általános és szakmai felkészítés, hallgatók fogadó országban történő mentorálasa, elszámolási és beszámolási feladatok elvégzése) a kari Erasmus koordinátor adminisztratív támogatása mellett. Az intenzív program zárásaként a csoportok a csoportmunkában elért eredményeikről prezentációt tartottak, melyet az oktatókból álló szakmai zsűri értékelt. A projekt megerősítette az épített környezet alakításában részt vevő szakmák kooperatív munkáját, és valamennyi diákunk kimagasló munkát végzett.