Gondoljuk át, mi tudná előre vinni a gyakorlati képzést

2011 | Szakképzés | cégek és oktatás, a munka világa, interkulturális tapasztalat, mobilitás, nyelvtudás, szakmai gyakorlat | Heves | Takács Zoltán

Takács Zoltán az Egri TISZK Kft. vezetőjeként vett részt a gépipari vállalkozások képviselőiből álló csoport németországi tanulmányútján. Véleménye szerint az út legfontosabb hozadéka a szemléletformáló hatás volt.

„Egy ilyen látogatás arra jó, hogy mintát adjon. Nem biztos, hogy le lehet másolni, de bizonyos ötleteket át lehet venni, az együttműködés formáit el lehet sajátítani, meg lehet nézni, hogy az hogyan működik, ki mit tesz le az asztalra annak érdekében, hogy az oktatási rendszerből jól képzett szakemberek kerüljenek ki. Képzőintézményként mi arról kaptunk képet, hogy mik azok a fontos tennivalók, hiányosságok, amikre idáig nem készítettük fel a rendelkezésre álló órakeretben a cégekhez gyakorlati képzésre kikerülő tanulókat. A munkáltatók pedig azt láthatták, hogy a német vállalkozások milyen körülmények között foglalkoztatják a tanulókat, milyen lehetőségeket kapnak, mennyiben vesznek részt a tényleges termelésben, hogyan tudják őket ezekbe a folyamatokba bevonni, tehát hogyan tudják a gyakorlati képzést úgy megszervezni, hogy a végén, ha a tanulók ott maradnak a cégnél, szinte kész szakembert kapjanak.”

A tanulmányút arra is kiváló alkalmat teremtett, hogy a kiutazó szakemberek a szakmai és a szabadidős programok során egymással is szoros kapcsolatot építsenek ki. „A közvetlen kapcsolat segítségével könnyebben meg tudjuk egymást szólítani, egymás között is tudunk egyeztetni, többek között arról, hogy ezeknek a cégeknek mi lenne az igénye, a szakképzésben résztvevők milyen ismeretek, kompetenciák birtokában kerüljenek ki üzemi gyakorlatra, vagy a képzés végén dolgozni. Azt kell elérni, hogy a munkáltató – ha a jelenlegi képzési struktúra nem megfelelő a számára – meg tudja fogalmazni, hogy milyen irányba kell elmozdulni. Az, hogy ezeket az igényeket megismerjük, és egymás között végig tudjuk beszélni, már önmagában hasznos, emellett megismertünk egy másik, jól működő rendszert is.”