Munkahelyet érhet az Europass mobilitás igazolvány

2013 | Szakképzés | cégek és oktatás, a munka világa, interkulturális tapasztalat, mobilitás, munkaerőpiac, nyelvtudás, szakmai gyakorlat | Budapest | Wexedu Alapítvány

Mire jó az Europass mobilitási igazolvány és a szakmai gyakorlat? Az Európai Bizottság a közösségen belüli szabad munkavállalást és mobilitást elősegítendő hozta létre az Europass dokumentumcsaládot, amely elsősorban abban segíti a tulajdonosát, hogy a tagállamonként eltérő képzési feltételek, oklevelek és bizonyítványok mögötti tudás és tapasztalat más tagországok munkáltatói számára is összevethető legyen. Az Europass mobilitási igazolványban a gyakorlat alatt elvégzett munkafeladatokat, az ellátott tevékenységeket és az ezeken keresztül elsajátított tudást, készségeket és kompetenciákat tüntetik fel. Fábiánné Oszkó Hajnalka, a Wexedu Alapítvány kuratóriumának elnöke válaszolt kérdéseinkre.


„Egy Budapest szívében levő melletti szállodában eltöltött pár hetes gyakorlat után, a hazaérkezést követően, rövid idő alatt sikerült elhelyezkednie annak az ír lánynak, akinek segítettünk megszervezni az itteni tartózkodását” – meséli Fábiánné Oszkó Hajnalka, a Wexedu Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az ír diáklány példája a tekintetben a ritkábbak közé tartozik, hogy a sikeres elhelyezkedést az alapítványnak is megköszönte. Levelében megemlítette, hogy a szakmai ismeretek gyakorlati elsajátítása, az ebből fakadó magabiztosság mellett az elhelyezkedésben leginkább a gyakorlatról kiállított mobilitási igazolvány segítette. Ebben ugyanis a gyakorlati helye és az alapítvány segítségével valamennyi itt ellátott feladatát felsorolták, sőt azt is, hogy egyes készségei –a nyelvtudása, az ügyfelekkel folytatott kommunikációja – mennyit fejlődtek a gyakorlat alatt. „A legfontosabb, hogy informatív és részletes legyen a leírás a gyakorlat, az ellátott feladatok és a használt szoftverek tekintetében, illetve ha a fogadó fél szervezett nyelvi képzést, akkor annak tartalma, és az elvégzését igazoló dokumentum is szerepeljen a mobilitási igazolványban” – emeli ki a kuratórium elnöke a legfontosabb tudnivalókat.

A kis létszámmal dolgozó Wexedu Alapítvány a Leonardo program támogatásával, közvetítő szervezeteként évente átlagosan 100-110 fiatalnak segít magyarországi, és nagyjából 30 magyar tanulónak illetve gyakorlati oktatónak külföldi gyakorlati helyet találni. Számos külföldi partnerintézménnyel, közreműködő szervezetekkel, oktatási intézményekkel, gazdasági kamarákkal állnak kapcsolatban. Magyar diákok számára a küldő intézményükkel, iskolájukkal együttműködve többnyire az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban szerveznek gyakorlatot. Elsősorban a vendéglátás, a szállodaipar és a kereskedelem területéhez tartozó szakmák képviselőinek, de volt már példa fémforgácsolók németországi gyakorlatára is. Utóbbi tanulókkal annyira elégedett volt a fogadó vállalat, hogy külön kérés nélkül a legjobb ajánlólevelet kapták, míg az olaszországi gyakorlaton lévő pincér gyakornokok a program zárása után az ajánlólevelek mellett zsebpénzhez is jutottak, mivel a kezdeti nyelvi nehézségek ellenére a végén már komoly rendezvények kiszolgálására is alkalmasnak találta őket a fogadó étterem. A munkaadók egyébként értékelik, hogy a fiatalok a gyakorlatnak köszönhetően magabiztosabbak, jobb problémamegoldó készségük van, és önálló feladatok elvégzésére is alkalmasabbak, ahogyan azt is, ha a tanuló új technológiákkal, eszközökkel, korszerű gépekkel ismerkedett meg a gyakorlat során.

„Az alapítványt sokszor keresik meg fiatal felnőttek is, az ő esetükben könnyebb hosszabb időre, akár három vagy még több hónapra szóló gyakorlatot szervezni, ami egyrészt jobban kedvez a szakmai ismeretek elmélyítésének, másrészt a fogadó ország kultúrájának megismerésében is hasznos.”

A fiataloknak és a szakképzésben tanulóknak elsősorban az alapvető munkatapasztalatok megszerzése a legfontosabb az iskolák által szervezett, többnyire 3-4 hetes Leonardo programokban, míg a felsőfokú végzettségűeknél már jobban számít, hol és milyen feladatokkal telt a külföldi gyakorlat. Elsősorban azért, mert tagállamonként eltérő lehet az adott szakterület követelményrendszere, illetve a tevékenységet szabályozó jog – egy pénzügyes, közgazdász, vagy marketinges számára nem mindegy, hogy a magyar, vagy az angol jogrendszerhez kell-e igazodnia.

Europass mobilitási igazolvány kiállítható azok részére, akik szervezett keretek között vettek részt nemzetközi mobilitási programban, akár tanulmányi céllal, akár szakmai gyakorlaton. Az Erasmus és a Leonardo program mellett további EU-s és más nemzetközi mobilitási program résztvevői is jogosultak az igazolványra.