Hét ország aktív és kreatív időseit hívta meg Újbuda Önkormányzata - Amatőr művészeti kiállítás és szakkonferencia

2014 | | aktív állampolgárság, időskori tanulás, interkulturális tapasztalat, művészet | Budapest | Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata

Európa a polgárokért - testvérváros program

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata

Aktív időskor és a kreatív idős emberek


Amatőr művészeti kiállítás, kézműves foglalkozás, népzenei előadások és szakmai konferencia is szerepelt annak a 4 napos rendezvénysorozatnak a programjában, amit az újbudai önkormányzat valósított meg 2014 márciusában, több mint 150 szerb, lengyel, horvát, szlovák, cseh, erdélyi és hazai résztvevővel.

Aktív időskor és a kreatív idős emberek (Local Active Ageing and Creativity of Elderly People) címmel, az Európa a polgárokért program keretében szervezett különleges, négy napos programsorozatot az újbudai önkormányzat 2014 tavaszán. A rendezvényeken nem csupán idősügyi kérdésekkel és kezdeményezésekkel foglalkozó szakemberek vettek részt, hanem hét ország aktív, kreatív idősei is találkozhattak egymással.

 

A SZAKMAI WORKSHOPOKTÓL A TÖBBNYELVŰ ÖRÖMÓDÁIG

A rendezvénysorozat első napján a Budapestre érkező időskorú amatőr művészek és a részt vevő hét ország delegációinak tagjai megismerkedhettek egymással, valamint a magyar főváros nevezetességeivel. A második napon szakmai konferenciával folytatódott a program: az előadásokon a többek között a már korábban szintén európai uniós támogatásokból megvalósult újbudai idősügyi projektek tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők, de szó került az idősödés biológiai sajátosságairól, az aktív életmód pozitívumairól, mentális és pszichológiai előnyeiről is. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tevékeny időskorról és a 2012-es nemzedékek közötti szolidaritás európai évének magyarországi tapasztalatairól tartott előadást. A meghívott testvérvárosok közül a Marosvásárhelyt képviselő szakember a civil szervezetek és az egyház együttműködésének fontosságáról, az ustroni vendégek a városukban működő egészségügyi és gyógyturisztikai fejlesztésekről, lehetőségekről beszéltek.

A hét ország delegációi ünnepélyes keretek között aláírtak egy együttműködési nyilatkozatot is, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy napjaink egyik kiemelten fontos feladata, hogy a helyi idősügyi politika megfelelő válaszokkal, lehetőségekkel és módszerekkel válaszoljon az idősekkel kapcsolatos sokrétű kihívásokra.

A több helyszínen zajló délutáni workshopokon bemutatkoztak az újbudai szenior önkéntes közösségek, a külföldi vendégek pedig ellátogattak az Újbudai Szenior Kerámia Műhely és Festőiskolában megrendezett kiállításra, ahol a XI. kerületi idősek munkáiból, a magukkal hozott népi hímzésekből, festményekből és fafaragásokból összeállított kiállítást nézhették meg. Részt vehettek kézműves foglalkozásokon és a művészek mindennapjait bemutató filmvetítésen is.

A Gazdagréti Közösségi Házban, illetve az Albertfalvai Közösségi Házban hagyományőrző előadásokkal és koncertekkel léptek fel a vendégek és a vendéglátók néptánccsoportjai és kórusai.

A rendezvénysorozat harmadik napja ismét konferenciabeszélgetésekkel folytatódott. A témák között szerepelt egy prágai közösségi ház működésének bemutatása, ahol a fiatal és az idős generációk tagjai együtt tölthetik el szabadidejüket; Trogir város idősügyi – közlekedési és egészségügyi –szolgáltatásai, valamint egy, a helyes időskori életvitel pszichológiai alapjait elemző előadás is. A napot nagyszabású kulturális gálaműsor és vacsora zárta, melynek végén a résztvevők saját nemzeti nyelvükön, együtt énekelték el az Örömódát.

 

EGY IDŐSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT NEMZETKÖZI KAPCSOLATAI

– Korábban szerzett tapasztalataink, testvérvárosi kapcsolataink sokat segítettek abban, hogy megtaláljuk a megfelelő partnereket mind Magyarországon, a civil szférában, mind a külföldi városokban. Nem volt könnyű ugyanakkor megoldani az idős résztvevők utaztatását, áthidalni a nyelvi nehézségeket, és oda kellett figyelni a rendezvényekre látogatók speciális igényeire, például az egészségügyi ellátás, a közlekedés vagy éppen a táplálkozás területén. Mindazonáltal a partnerek visszajelzései egyértelműen azt igazolják, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek van létjogosultsága – mondta Pappné Mika Edit, a projekt vezetője.

– Bízunk abban, hogy a tavasszal kialakult kapcsolatok megmaradnak, és a jövőben szeretnénk bevonni az idősekkel kapcsolatos programokba a fiatalabb generációkat – középiskolásokat, egyetemistákat – is – tette hozzá.

Az önkormányzat számára különösen fontos az idős generáció, hiszen az Újbudán élő 140 ezer lakosból 40 ezren már betöltötték 60. életévüket. A kerület az elmúlt években is számos kezdeményezéssel, többek között egy komplex életminőséget javító programmal segítette az időseket, és 2009-ben az Idősbarát Önkormányzat címet is elnyerte.


Willin-Tóth Kornélia