Grillázs-varázs: hagyományőrzés modern szemlélettel

2015 | Szakképzés | mobilitás, munkaerőpiac, vendéglátás | Pest |

Címkék: Kreatív gondolkodás, Példák, analógiák felismerése, Személyes és társas készségek, Önálló munkaszervezés, Kísérletezés

A grillázst sokan csak a lakodalmi hagyományokból ismerjük. Miből készül ez az édesség?

A grillázs valójában karamellizált kristálycukorból és darált dióból készül. Az alapanyag külföldön is ismert, de a formázás terén mi igazán különleges színfoltnak számítunk. Magyarországon nagy hagyománya van a grillázskészítésnek, már Mátyás király korában is került belőle az asztalra, de a modern korban a magas cukortartalma miatt már kevésbé volt népszerű. E téren újdonságot jelent, hogy különféle gyümölcsökkel, olajos magvakkal, kókusszal ízesítjük, és így korszerű édességeket hozhatunk létre.

Melyik a legnépszerűbb  íz, amelyet megalkotott?

Németországi tanulmányutamon tapasztaltam, hogy a helyi különlegességek nemcsak megkóstolhatók egy-egy étteremben vagy cukrászdában, hanem haza is lehet vinni belőle, illetve ajándéknak is kitűnő. Ezért Lajosmizsén, ahol élek és dolgozom, szavazást indítottam a legkedveltebb ízesítésű grillázs megtalálására. így lett Lajosmizse íze a szamócás-meggyes-mézes-diós grillázs, amelynek csomagolását a város címere díszíti, és a külföldről érkező delegációk esetén most már nem hiányozhat a polgármester úr által adott ajándékcsomagból.

A Leonardo program keretében utazhatott Németországba. Miért volt Önnek hasznos ez a tanulmányút?

A cukrász ipartestület szervezésében vettem részt a tanulmányúton, ahol sok újdonsággal találkoztunk a meglátogatott intézményekben, de nem is sejtettem, hogy ott is ilyen hagyománya van a grillázskészítésnek: gyakorlatilag minden cukrászdában lehet kapni mandulás grillázst, amit náluk krokantnak hívnak, illetve ennek csokoládéba mártott változatát, a florentinert. Aztán a kölni édesipari vásáron szintén több, ezzel foglakozó céggel ismerkedtem meg, és nagy öröm volt számomra, hogy külföldön is van létjogosultsága a grillázsnak. Náluk láttam, hogy aszalt gyümölcsöket is használnak a készítéséhez, és innen jött az ötlet, hogy 100%-os gyümölcs- pasztával is lehetne dúsítani a termékeket. Ahogy a sok-sok újdonság és gondolat érlelődött bennem, egyre biztosabb lettem abban, hogy szeretnék létrehozni egy saját műhelyt, ahol ezeket az elképzeléseket megvalósíthatom.

A nemrég megnyitott csokoládé és grillázs szalonja mellett évek óta szervez grillázsfesztivált  is. Ezek szerint sikerült újra népszerűvé tenni ezt az édességet?

Idén 5. alkalommal tartottunk grillázs majálist és országos grillázs versenyt, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend. Az igazság az, hogy sosem gondoltam volna, hogy valaha főállásban fogok a grillázzsal foglalkozni. Nálam ez hobbiként indult, és a Leonardo programnak köszönhetem, hogy bele mertem vágni egy saját vállalkozásba. Fontosnak tartom, hogy ezt a hagyományt átörökítsem, ezért tanítom is a mesterséget, és igyekszem felhívni arra a figyelmet, hogy az új ízeknek és modern formáknak köszönhetően a grillázsnak ma is helye van az édességek között.

Az interjút készítette: Győrpál Zsuzsanna

További információ: www.rimoczi-art.hu

A képek kattintással letölthető pdf-ben is megtekinthetőek.