Fókuszban: az anyaság

2014 | Felnőtt tanulás | egészségügy, nívódíjas projekt | Borsod-Abaúj-Zemplén | Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesület

Címkék: Problémamegoldás, Személyes és társas készségek

2011 tavaszán nyitották meg Észak-Magyarország első civil anyaközpontját, a Holdam udvart, majd a Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesület nemsokára bekapcsolódott egy 11 ország partnerségével megvalósuló Grundtvig tanulási kapcsolatok projektbe. Az egyesület és az anyaközpont működéséről, felépítéséről, szellemiségéről Kishonthy-Kardos Ritával, az egyesület társelnökével beszélgettünk.

Hogyan zajlottak le ezek az események az egyesület életében?

2007-ben hoztuk létre a Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesületet, alapvetően az anyaság és a nőiség megélésének támogatására. Ekkor még a várandósság és a szülés témája volt fókuszban, aztán ahogy kezdtek a gyermekeink növekedni, előtérbe kerültek a gyermeknevelés és a munkába való visszatérés problémái. Két évvel később részt vettem az Anyaközpontok Nemzetközi Konferenciáján Szlovákiában, a MINE (Anyaközpontok Nemzetközi Hálózata) szervezésében, ott találkozhattam a mi közösségünkéhez hasonló szellemiségű nőkkel a világ minden tájáról, és nagyon fontosnak gondoltam, hogy csatlakozzunk. Akkoriban azon dolgoztunk, hogy legyen egy saját helyünk, egy anyaközpontok elvei alapján működő közösségi terünk. Ezeket anyák tartják fent önerőből a világ minden táján, Afrikától Amerikán át Európáig. A konferencia 110 résztvevője aláírt nekünk egy támogató levelet a polgármesterünknek címezve, amiben leírták, hogy megismerték és támogatják a tevékenységünket. 2010 júniusában sikerült közgyűlés elé vinni azt, hogy ideadjanak a felújítás, illetve működtetés fejében egy önkormányzati ingatlant: így jött létre a már három éve működő Holdam udvar. Azóta a MINE rendszeresen meghívja az egyesületünket az aktuális programjaira, itt találkozunk a nemzetközi hálózatban aktív partnerekkel, akik fontosnak tartják, hogy a nők és anyák fejlesszék magukat abban, hogy hogyan lehet egy ilyen tanuló, szerveződő mozgalmat tovább vinni. Ennek kapcsán fogalmazódott meg ennek a Grundtvig projektnek az ötlete is, amelyhez 11 ország csatlakozott, köztük mi is.

A projekt során saját bevallásuk alapján szervezetileg és emberileg is jelentős változásokon mentek át.

Igen, több felől is értek minket nagyon megható, megerősítő-visszaigazoló élmények. Amikor a projektet elkezdtük, a legtöbb, helyben nagyon aktív önkéntes édesanya csak a mi egészen fiatal anyaközpontunkat ismerte. Ők a projekt révén megismerhettek más országokban akár már 20 éve működő anyaközpontokat is. Ilyen például Stuttgartban a Generációk Háza, ahol saját mini óvoda szerveződik, és kis csoportokra, közösségi munkára épülő tevékenység zajlik. De azt is láthattuk, hogy egy picikét minden anyaközpont másképp működik, minden csoport, közösség magára is formálja a helyet, maga alakítja ki a rendszerét, és mégis azonos a szemlélet.

Hogyan motiválják a miskolci édesanyákat az anyaközpont életében való aktív részvételre?

Az egyesület által fenntartott anyaközpont egy nyitott közösségi tér: naponta be lehet jönni 9-től 4-ig, lehet pelenkázni, szoptatni, beszélgetni és az itt kialakuló beszélgetésekből számos ötlet születik. Nemrég indítottunk egy közösségi támogatási rendszert, ahol azok az anyák pályázhatnak saját ötleteikkel, akik szeretnének egy pici projektet megvalósítani, például varró- vagy főzőtanfolyamot létrehozni. Az anyaközpont egyik alapfeltétele az is, hogy a hely ne függjön attól, hogy van-e alkalmazottunk vagy nincs, ezért van egy önkéntes háziasszonyi rendszerünk: gyesen, gyeden lévő anyákkal együtt tudjuk fenntartani az udvart úgy, hogy ők a saját gyerekükkel bejönnek ide váltó rendszerben, így nincs szükség külső alkalmazottra. Egy nagy családi, közösségi nappalit lehet elképzelni, külön konyharésszel, ahol akkora a tér, hogy 6-8-10 anya is elfér a gyerekével, és játszanak, beszélgetnek.

Melyek voltak a leginkább inspiráló élmények a projekt során?

Például Grazban láttuk a Vörös Sátor Fesztivált, ahol a nőiséghez való viszonyunkkal kapcsolatban és ennek kreatív módon való gondozásának témájában tartottak programokat, és annyira megtetszett, hogy azóta Miskolcon is minden évben megtartjuk, saját programokkal. Az anyaközpontok működtetéséről és fenntartásáról is sokat tanulhattunk, emellett a lobbi erejéről is, mert társadalmi jelentősége van az anyák aktivizálásának. Mi a nálunk is fiatalabb anyaközpontoknak jelenthettünk példát: olyan partnereknek, ahol az anyaközpontnak még nincs helye, fenntartott saját helysége, így még nem napi szintű a tevékenységük. Ők arról tanulhattak tőlünk, hogy mit lehet tenni helyi szinten azért, hogy ezt a kezdeményezést az önkormányzat támogassa. Bulgáriában is jártunk, roma anyaközpontokban, ott láttuk annak a fontosságát, hogy a hátrányosabb helyzetű nőknek is legyen a miénkhez hasonló lehetőségük, hogy ők is összejárhassanak, erőt tudjanak meríteni a közös alkalmakból.

Van-e kijelölt irányvonal, amerre fejlődni szeretnének, amit el szeretnének érni az anyaközpont segítségével?

Van egy szervezetfejlesztési tervünk a projekteknek köszönhetően, de azt gondolom, hogy amellett, hogy munkavállalókká váltunk, továbbra is anyák maradtunk, és ez folyamatosan hozza magával az új helyzeteket. Az anyaközpont tágulhat a gyermekeink növekedésével, egyszer pedig nagymamák is leszünk, és ezek az élethelyzetek biztosan be fogják hozni a saját személyesség élményeit a közösségi életünkbe is. Figyelnünk kell arra, hogy ilyen szempontból mit hoz elénk az élet: például most éppen azt, hogy mivel egyre több egyedülálló szülő van, mi is az egyedülálló anyák felé fordulunk. Az anyák jelzik, hogy mit szeretnének, ezért nem tűzünk ki vezetőségi szinten nagyon erős irányvonalakat, hanem ezt mindig az a célcsoport határozza meg, akik minden nap bejárnak az anyaközpontba. Ezért is van közösségi támogatási rendszerünk, hogy az ötleteiket véghezvihessék együtt: nekünk az a feladatunk, hogy erre a forrást és a lehetőségeket megteremtsük.

Az interjút készítette: Tilly Eszter

Intézmény: Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesület

Projekt címe: Mother Centers developing support structures for active volunteer involvement

Koordinátor: Kishonthy-Kardos Rita

Honlap: http://www.holdam.hu/grundtvig/

A képek kattintással nagyobb méretben is megtekinthetőek.

A 2014-es év további díjazottjairól ITT olvashat, a 2015-ös és 2016-os év Nívódíjas projektjeit pedig ITT tudja elérni!