Járhatóbb út a fiatal pályakezdők számára

2014 | Felnőtt tanulás | cégek és oktatás, a munka világa, munkaerőpiac, nívódíjas projekt | Békés |

Címkék: Személyes és társas készségek

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja koordinátorként vett részt a Járható út – Lehetőségek a pályakezdők munka világába történő beilleszkedésére című kétéves nemzetközi projektben. Egy német és egy portugál képző intézmény, egy angol hátrányos helyzetű célcsoportokat segítő szociális vállalkozás, valamint a munkaügyi központ részvételével megvalósuló Leonardo partnerség célja egy útmutató összeállítása volt, ami mind a szakemberek, mind a pályakezdők számára nyújt hasznos és aktuális információkat. A projekttel kapcsolatban Némethné Vidovenyecz Éva, a program koordinátora válaszolt kérdéseinkre.

Intézményük nagyon aktív a pályázás terén, sok nemzetközi projektben vettek és vesznek részt, gyakran hallani sikeres programjaikról. Honnan a kedv és a lendület mindehhez?

Valóban, nem mondhatom, hogy gyerekcipőben jár nálunk a dolog, hiszen a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója, Dr. Nagy Ágnes, nagyon támogatja ezeket a kezdeményezéseket, az innovatív ötleteket, így az évek során kialakult a pályázás menete a hivatalban. Általában fontosnak tartjuk, hogy a munkaügyi és a képzési területet egyaránt erősítsük pályázatainkban, ezért volt fontos számunkra, hogy a német szakképző intézményt is be tudjuk vonni a partnerségbe.

Emellett a pályakezdők munkaerő-piaci helyzetének javítása kiemelt prioritás az Európai Unióban és Magyarországon is. Európai szinten a teljes népesség munkanélküliségi rátájának a duplája a fiatal korosztályba tartozóké, ez pedig Békés megyében évek óta a két és félszerese. Tehát összedugtuk a fejünket a kollégáinkkal, hogy amellett, hogy természetesen vannak eszközeink a fiatal pályakezdők támogatására, mi az a plusz, amit ezen felül tenni tudunk. Fontos számunkra, hogy ne csak azt nyújtsuk, ami a törvényi szabályozás alapján előírt dolgunk, hanem valamivel adjunk többet, és próbáljuk az emberi oldalát megfogni a dolgoknak.

Ezek szerint egyrészt európai, másrészt erős helyi igény van ilyen programokra?

Igen, így van. Illetve mi alapvetően arra törekszünk, hogy ne csak akkor foglalkozzunk az ügyféllel, amikor már álláskeresőként a rendszerben van, hanem próbáljuk meg az előtte lévő úton, tehát a pályaorientációban, a pályadöntések meghozatalában is segíteni. Ezért vannak pályaválasztási vásáraink (PÁV) is, ahol iskolákkal együttműködve dolgozunk ezen.

A projektben részt vevő partnerek nagyon különböző országokból jönnek, egy portugál pályakezdő fiatal helyzete sok tekintetben eltér egy németétől. Mit tudott mégis hozzátenni a magyar oldalhoz az ő tapasztalatuk, illetve a nemzetközi kitekintés általánosságban?

A német partnernél az általuk már régóta alkalmazott duális szakképzés rendszerét, ennek lépéseit igyekeztük megismerni. Főleg a munkáltatókkal való kapcsolattartás gyakorlata az, amiből a saját kollégáink is sokat tanulhatnak. A portugál partnernél ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a pályaorientációt és a lemorzsolódást csökkentő programokat a szakképző iskolákkal együttműködve, egy programon belül valósítják meg, ami azért fontos, mert a portugál munkaügyi rendszer a hazaihoz nagyon hasonlóan működik. Az angol partner esetében pedig nagy hangsúly van a lemorzsolódás megakadályozásán. Náluk ezért kizárólag ezt a területet célzó programok vannak, amelyek rendkívül kidolgozottak és főleg szakképzés-orientáltak, azt célozzák, hogy a hiányszakmákra oktassák azokat a fiatalokat, akik valami miatt kiestek a képzésből, hogy ne vesszenek el.

Tehát összességében rengeteg dolgot láttunk, tudtunk elsajátítani, amik bennünket előrevisznek. A látogatások során tapasztaltakat beépítettük a saját tevékenységeinkbe is. Például a portugál partnernél látottak alapján az általunk rendezett PÁV-on két éve bevezettük egy üzenőfal használatát, amin a gyerekek nekünk üzenhetik meg, hogy szerintük min kellene változtatni vagy javítani. Vagyis ebben a pályázatban olyan jó gyakorlatokat, módszereket ismerhettünk meg, amelyek alapját képezhetik egy későbbi innovációfejlesztést célzó projektnek is.

A projekt keretében készült egy útmutató kiadvány szakemberek és a fiatal pályakezdők számára. Kaptak már visszajelzést erről, használták-e mások?

A projektben alapvető elvárás az elektronikus kiadvány összeállítása volt magyar és angol nyelven, mi azonban nyomtatott formában is kiadtuk. Röviddel a projekt lezárása után a pályaválasztási vásárunkra már vittük nyomtatott formában, ahol a szegedi kollégáink a Nemzeti Pályainformációs Központból kértek is saját használatra több példányt. Az elektronikus kiadvány bárki számára letölthető, a nyomtatott verzió a kirendeltségeinken áll rendelkezésre helyben olvasásra, továbbá az EURES tanácsadók használják nap mint nap, és küldtünk iskoláknak is. Pozitív visszajelzés érkezett a felettes szervünktől, a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól is. Ők, többek között például, egy találkozó során megmutatták a kiadványt külföldi kollégáknak, akik ezután megkerestek minket, hogy a projekt részleteiről érdeklődjenek.

Említette, hogy a későbbi projektjeikbe szeretnék beépíteni a tapasztalataikat. Vannak is már konkrét terveik?

A jelenlegi Erasmus+ pályázati ciklusban a program folytatását tervezzük. Mivel van rá mód, a Békés Megyei Kormányhivatal pályázik, ami nagyon nagy lehetőséget ad számunkra, mert a kormányhivatal révén rengeteg intézménnyel és szakigazgatási szervvel bővültünk, akikkel eddig inkább informális kapcsolatban álltunk. Így egyrészt egy stratégiailag még jobban felépített pályázatot tudunk benyújtani, illetve az eredményeket más formában, más keretek között is tudjuk majd terjeszteni.

Az interjút készítette: Plántek Lea

Intézmény: Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Projekt címe: Viable Ways for Carreer Starters to Integrate into the World of Work

Koordinátor: Némethné Vidovenyecz Éva

Honlap: bekes.munka.hu

A képek kattintással nagyobb méretben is megtekinthetőek.

A 2014-es év további díjazottjairól ITT olvashat, a 2015-ös és 2016-os év Nívódíjas projektjeit pedig ITT tudja elérni!