Szárnyvonalak Európában

2017 | Köznevelés | drámapedagógia, színház, hátrányos helyzet, sport, szociális kompetenciák | Pest | Csepp a Tengerben Alapítvány

Címkék: Személyes és társas készségek, Drámajátékok bevonása, Projektszerű megvalósítás

Társadalmi előítéletekkel kapcsolatos nemzetközi érzékenyítő találkozót szerveztek az Európa a polgárokért program résztvevői.

Szervezet profilja: A „Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány 1997 óta támogatja a pilisi gyermekotthonban élő gyermekeket a nyári táborok, az évközi rendszeres látogatások, a sportprogramok, a drámapedagógiai és kézműves foglalkozások és a kulturális kirándulások keretében.

Projekt rövid leírása: A Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia összefogásával létrejött projekt olyan Európában élő, 14-18 éves, gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiataloknak nyújtott segítséget, akik mögött nincs támogató családi háttér. A programunk célja az volt, hogy segítsük a résztvevők nyitottabbá válását és szociális érzékenységének fejlődését. A találkozón szakmai előadások, interaktív színházi (társas)játékok, workshopok és terepgyakorlatok segítségével jártunk körül olyan témákat, mint a mélyszegénység, az otthontalanság és hajléktalanság, a fogyatékkal élők nehézségei, a roma/cigány fiatalok lehetőségei, a menekültek helyzete vagy a büntetett előéletűek sorsának alakulása. Törekedtünk arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre is, amelyek a fiatalokat a gyermekvédelmi gondoskodásból való kikerülés után gyakran fenyegetik, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalok minél jobb esélyekkel induljanak és teljesértékű életet élhessenek, amikor felnőttként elhagyják a gyermekvédelmi intézményeket.