Európa újragondolva - Az Európa a polgárokért program pályázóinak szemével

A Tempus Közalapítvány konferenciát szervez az Európa a polgárokért programról, melynek célja, hogy a széles közönséggel is megismertesse az Európa a polgárokért projektekben zajló munkát, megosztva a mások számára is értékes eredményeket és tapasztalatokat.

Időpont: 2018.11.21. 10:00-15:30
Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

Merre tart Európa, mik az Európai Unió aktualitásai?
Hogyan alakítható az EU jövője az Európa a polgárokért program révén?
Milyen hatása van a kulturális örökség európai évének a projektekre?

A fenti kérdésekre is keresi a választ a rendezvény, melynek központi témája az Európa a polgárokért program kiemelt prioritásához, az Európa jövőjéről folytatott eszmecseréhez és az euroszkepticizmus kihívásainak vizsgálatához kapcsolódik. A szakmai előadások mellett a délelőtt folyamán projektpéldák is bemutatkoznak. A jó példák megismerését, adaptálását gyakorlatias szemléletű beszélgetések segítik, melyek során számítunk a közönség hozzászólásaira, aktív részvételére is. A rendezvény során a résztvevőknek lehetőségük lesz a szakmai kapcsolataik építésére, valamint kötetlenebb beszélgetésre is az előadókkal.

Az Európai Unió Európa a polgárokért programjának célja, hogy segítse a polgárokat az Unió történelmének, működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket. A program emellett kiemelt figyelmet szentel az európai identitás, a tolerancia és egymás kölcsönös megértésének erősítésére is.

Az Európa a polgárokért program elsősorban önkormányzatok és nonprofit / civil szervezetek számára nyújt támogatást olyan nemzetközi együttműködések megvalósításához, melyek lehetőséget teremtenek a különböző országokban, különböző körülmények között élő emberek számára a találkozásra, az őket érintő európai uniós kérdések megvitatására és a tapasztalatcserére. A legfontosabb témák között szerepelnek az Unió értékei, a részvétel és a demokrácia, az interkulturális párbeszéd, az európai jólét (munka, társadalmi kohézió és fenntarthatóság), valamint az EU politikák hatása a társadalomra.

A konferenciára várjuk önkormányzatok, civil szervezetek, oktatási intézmények, önkéntességgel foglalkozó szervezetek képviselőit, valamint az európai uniós kérdések iránt érdeklődő aktív polgárokat.

Tervezett program

9:30 – 10:00 Regisztráció
10:00 – 10:15 Köszöntő
Tordai Péter, igazgató (Tempus Közalapítvány)
10:15 – 10:40 Európai identitás és szuverenitás - Jean-Claude Juncker 2018-as évértékelő beszédének tükrében
Perger István, képviseletvezető helyettes (Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)
10:40 – 12:40 Műhelymunkák
A) műhely: Szolidaritás
MIRE Magyar Identitásért Regionális Egyesület: The Road of the Citizen in the Mirror of History / A polgár útja a történelem tükrében (civil társadalmi projekt)
Szembenézés Alapítvány: Krókusz Projekt / The Crocus Project: Remembering the Holocaust, Learning Lessons for Contemporary Europe (európai emlékezet)
B) műhely: EU-s értékek, kulturális örökség európai éve
Várpalota Város Önkormányzata: Helyi környezetvédelmi erőfeszítések az Európai Unió környezetvédelmi szakpolitikája tükrében (testvérvárosi találkozó)
Csepp a tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány: EUROVITY: Save Your Future, See Your Dreams / Védd a jövőd, vidd az álmod (testvérvárosi találkozó)
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata: Reveal YouropEaN Cultural Heritage / Tárd fel európai kulturális örökségedet! (városok hálózata)
12:40 – 13:30 Ebédszünet (szendvicsebéd)
13:30 – 14:00 Az Európa a polgárokért program aktualitásai
Frank Nóra, Európa a polgárokért program koordinátor (Tempus Közalapítvány)
14:00 – 14:30 Európa jövője és euroszkepticizmus
Győrffy Dóra (PPKE)
14:30 – 15:00 Szakmai kapcsolatok építése és kötetlen fogadás

A rendezvényen való részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Utolsó módosítás: 2018.12.05.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány