Alma a fán - Hatékony kommunikációval a társadalmi beilleszkedésért küzdő gyerekek támogatásáért

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az érintett szereplők számára.

Időpont: 2019.10.17. csütörtök, 15:00 – 18:00
Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. VI. emelet, Brüsszel terem)

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógusoknak és az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatunkhoz kapcsolódóan 2019-ben útjára indítjuk az Alma a fán – Fókuszban a társadalmi befogadás az oktatásban címet viselő műhelysorozatunkat, fórumot teremtve az együttműködésre, az együtt tanulásra a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett a társterületek szakemberei számára is. A délutáni, háromórás klubrendezvények célja, hogy az érintett szereplők számára teret biztosítsanak a párbeszédre és a tudásmegosztásra.

TÉMA: Hatékony kommunikációval a társadalmi beilleszkedésért küzdő gyerekek támogatásáért

Célcsoport: iskolavezetők, pedagógusok, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témában érintett további szakemberek

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 60 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne). Kérjük, regisztrációhoz töltsék ki az oldal alján lévő űrlapot.

Háttér: Az előítéletes gondolkodás, a nyilvánvalóan vagy látensen megnyilvánuló diszkrimináció rendkívül sok kárt okoz nemcsak társadalmi, hanem iskolai szinten is. A paradigmaváltásnak elsősorban az emberek tudatában kell megtörténnie, majd az egyénnek kell alkalmaznia azt az élet minden területén. Rendszerszintű változás nem történhet az egyéni attitűdök és gondolkodásmódok felülvizsgálata nélkül.

A műhelymunkát megelőzően a résztvevők rövid előadás keretében ismerhetnek meg egy volt gyakorló tanárt, tankönyvírót, jelenleg oktatási programfejlesztőt, aki – többek között – arról fog beszélni, hogy attitűd és kommunikáció milyen hatással lehet a diákok eredményességére.

Az előadást műhelymunkák követik. A műhelymunkák során a résztvevők az előadó, valamint egy tanár, mentálhigiénés szakember segítségével alaposabban elmélyedhetnek a témában.

PROGRAM

14:30 – 15:00 Érkezés, regisztráció
15:00 – 15:15 Hangolás interaktív játék formájában
Horváth Emőke, STAIRS projektkoordinátor, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
15:15 – 15:25 Előadás: STAIRS - A Tempus Közalapítvány társadalmi befogadással foglakozó projektje
Szűcs Marianna, STAIRS projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
15:25 – 15:50 Előadás: Gönczöl Enikő kontextusteremtő előadása
15:50 – 16:00 Szünet
16:00 – 16:55 Párhuzamos műhelymunkák

1. műhely: Több mint kommunikáció
Műhelyvezető: Földes Petra, tanár, szerkesztő, mentálhigiénés szakember

Műhelyleírás: Amikor kommunikációról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kommunikációs stílusunk, szokásaink mögött mélyen beágyazódott attitűdök állnak. Ezért a kommunikációs stílus tartós változása nem képzelhető el az attitűdök változása nélkül. Ez szerencsére fordítva is igaz: a hitelesen alkalmazott és megélt, konstruktív kommunikáció visszahat az attitűdökre, s így értőbb szakemberré tesz. A workshopon valós példákon keresztül tárjuk fel és próbáljuk ki a támogató kommunikáció verbális sajátosságait.

2. műhely: Közös gondolkodás a társadalmi előítéletekről és ezek iskolai teljesítményt befolyásoló hatásairól
Műhelyvezető: Gönczöl Enikő, tanár, tankönyvíró, oktatási programfejlesztő

Műhelyleírás: Viselkedésünkkel és kommunikációs megnyilvánulásainkkal folyamatosan hatással vagyunk diákjaink teljesítményére. A workshopon közösen gondolkodunk arról, hogy az előítéletes és korlátozó tanári attitűdök hogyan köszönnek vissza a diákok eredményeiben, és megismerünk néhány jó gyakorlatot arra vonatkozóan, hogy megfelelő kommunikációval miként tudjuk támogatni hátrányos helyzetű diákjainkat.

16:55 – 17:05 Szünet, teremcsere
17:05 – 18:00 Párhuzamos műhelymunkák

A fenti műhelyek ismétlődnek, a résztvevőknek így alkalmuk van egymás után mindkét műhelymunkán részt venni.

Jelentkezni legkésőbb október 16-ig, illetve a szabad helyek függvényében lehet, az oldal alján lévő űrlapon. A rendezvényre 60 főt várunk, amint a regisztráltak száma eléri ezt a létszámot, a regisztrációt lezárjuk.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdéseiket Szűcs Marianna projektvezetőnek tehetik fel a marianna.szucs{kukac}tpf.hu e-mail címen.

Utolsó módosítás: 2019.09.24.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány