ESC műhely 2022 – Projekttervezés a szolidaritás jegyében kezdőknek

Online felkészítés olyan szervezeteknek és intézményeknek, akik szeretnének az Európai Szolidaritási Testület keretében önkénteseket bevonni a tevékenységükbe vagy helyi fiatalokat támogatni szolidaritási projektek megvalósításában.
Csatlakozzatok, és tegyétek meg velünk az első lépést ebben a kalandban!


Időpont: 2022.10.24. - 2022.10.27., 9:30-12:30
Helyszín: online

Az online műhely célja, hogy megismerjétek a facilitátorok, a programban tapasztalattal rendelkező szervezetek és a Tempus Közalapítvány munkatársai támogatásával:

 • az önkéntesfogadás különböző formáit: az egyéni és a csoportos önkéntességet, a hosszú és a rövid távú projekteket, a hazai és a nemzetközi szintű lehetőségeket;
 • a Szolidaritási Testület keretében megvalósítható helyi, ifjúsági kezdeményezéseket: a szolidaritási projekteket;
 • a stratégia tervezést és azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes végiggondolni, mielőtt önkéntest fogadó vagy támogató (küldő) szervezetté váltok; vagy befogadó/támogató szervezet szerepet vállaltok megvalósító fiatalok mellett szolidaritási projektek esetében;
 • az egyes tevékenység típusok előnyeit és nehézségeit, buktatóit és szuper eredményeit;
 • azokat a tényezőket, amelyek fontosak lehetnek abban, hogy a szervezeti célokhoz legjobban illeszkedő tevékenységtípust tudjátok kiválasztani a Szolidaritási Testület által kínált lehetőségek közül.

Az online műhely segít végiggondolni, hogy a szervezetetek/intézményetek céljaihoz, kapacitásához, célcsoportjához és tevékenységéhez melyik projekttípus illik az Európai Szolidaritási Testület lehetőségei közül, és hogyan tudtok projektmegvalósítókká válni.

A műhely tartalma:

 • az önkéntes(ek) fogadására való felkészüléshez szükséges lépések;
 • a minőségi tanúsítvány megszerzéséhez kapcsolódó folyamat lépései;
 • a szolidaritási projektek jellemzői, keretei és a befogadó szervezet szerepe;
 • az Európai Szolidaritási Testület célkitűzései, prioritásai, illetve keretrendszere;
 • az önkéntes projektek különböző formái, kritériumai, jellemzői;
 • az önkéntes projektek megvalósításához szükséges szerepek, feladatok;
 • projekttervezés és -megvalósítás: minőségi elvárások, jó gyakorlatok, buktatók és kockázatok;
 • módszertani útmutatás a nemformális tanulási módszerekhez, a mentoráláshoz, a konfliktuskezeléshez, a partnerséghez és a részt vevő fiatalok kiválasztásához;
 • az adott tevékenységtípusok gyakorlati példái, jó gyakorlatok;
 • forrásanyagok, háttérinformációk ismertetése további tájékozódásra.

Kinek szól az ESC workshop?

 • Olyan teljesen kezdő, önkéntesek fogadása iránt érdeklődő szervezeteknek, akik már hallottak a Szolidaritási Testületről (pl.: részt vettek információs alkalmainkon, tagjai támogató programunknak, ismerik szervezeteknek szóló weboldalunk tartalmát), és szeretnének elmélyülni a témában.
 • Olyan szervezeteknek, akik szeretnék megszerezni a minőségi tanúsítványt.
 • Azoknak, akik szívesen újra gondolnák minőségi tanúsítványukat, új szerepet pályáznának meg, vagy éppen fejlesztenék a projektjüket a már megszerzett minőségi tanúsítvány kérelmük mentén.
 • Azoknak a szervezeteknek/intézményeknek, akik befogadó/támogató szervezetként szeretnék szolidaritási projektekre pályázó fiatalok helyi kezdeményezéseit segíteni.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet legkésőbb 2022. október 18. éjfélig
A jelentkezés sikerességéről minden jelentkezőt legkésőbb 2022. október 21-ig értesítünk.

Jó tudni!

A résztvevők kiválasztásakor nagy szerepet kap az, hogy a jelentkező motivációja illeszkedik-e a műhelymunka célkitűzéseivel.


REGISZTRÁCIÓ

A regisztrációval hozzájárul, hogy Önről, mint Résztvevőről a rendezvény alkalmával képi, videó- és hangfelvételek készüljenek, amelyek kapcsán a Tempus Közalapítvány a Résztvevő tekintetében térben, időben, és felhasználási módban korlátlan, átruházható felhasználási jogosultságot szerez. A Tempus Közalapítvány a Résztvevő relációjában korlátozás nélkül jogosult a megjelenítés hasznosítására, felhasználására, többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, nyilvánosságra hozatalára, nyilvánossághoz közvetítésére anélkül, hogy a Résztvevő részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtania. Az előzőek szerinti megjelenítések kapcsán a Résztvevő semmilyen követeléssel nem élhet a Tempus Közalapítvánnyal, illetve a kifejezetten a Közalapítvány felkérésére dolgozó fotós, videós, vagy sajtómunkatársakkal szemben.


* - kötelező mezők

Szervezet/intézmény*

A szervezet OID száma
(amennyiben rendelkezik vele a szervezet/intézmény):

A szervezetben betöltött pozíció*


A szervezet fő tevékenységi köre röviden*


Milyen projekttípusban szeretnétek pályázni?*
(több választ is megadhattok)A szervezet rendelkezik jelenleg Minőségi Tanúsítvánnyal?*
Amennyiben aktívak vagytok az Európai Szolidaritási Testület program keretében, akkor milyen szerepben?*
(több válasz is jelölhető)Miért szeretnél részt venni a műhelyen? Mit szeretnél elérni a műhelymunkán való részvétellel?


Kérjük, ha szervezeti/intézményi szinten már vannak önkéntes projekt ötleteitek, röviden ismertesd a tervezett tevékenységet!
(nem kötelező)

Egyéb megjegyzés, kérdés


Hol hallottál rendezvényünkről?*A rendezvény regisztrációval megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a rendezvényen való részvételemhez megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.*


Hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány egyéb, a jelen rendezvény témájához hasonló eseményekről a megadott elérhetőségemre értesítést küldjön.Kérjük, írja be az alábbi számot*

Utolsó módosítás: 2022.09.21.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Köszönjük, hogy regisztráltál az eseményre!

A részvételi szándékodra való visszajelzés október 21-ig várható. Ha addig is nem szeretnél lemaradni az ESC-hez kapcsolódó fontos hírekről, újdonságokról, csatlakozz az Erasmus+ ifjúság és ESC pályázók Facebook csoporthoz!