ESC Műhely 2023

Európai Szolidaritási Testület minőségi tanúsítvánnyal rendelkező szervezetként szeretnétek megújítani az önkéntesfogadás folyamatát? Csatlakozzatok háromnapos eseményünkhöz!

Időpont: 2023.10.24. - 2023.10.26., 10:00-17:00
Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., VI. emelet, Brüsszel terem)

A Tempus Közalapítvány műhelymunkát szervez minőségi tanúsítvánnyal rendelkező szervezeteknek, akik szeretnének facilitátorok, más szervezeti képviselők és a nemzeti irodai munkatársai segítségével ránézni az önkéntes tevékenységhez kapcsolódó gyakorlataikra, közösen megoldásokat keresni elakadásaikra vagy éppen kihangosítani a sikereiket a közös tanulás céljából.

Az elmúlt évek során úgy láttuk, hogy a program átalakítása, valamint a programban részt vevő fiatalokat érintő külső kihívások (pl. járványhelyzet, háborús helyzet, klímaváltozás stb.), és az ezekhez szorosan kapcsolódó belső tényezők (pl. szorongás, mentális problémák, egzisztenciális kihívások stb.) miatt eddig nem tapasztalt problémák és elakadások jellemzik az önkéntes projekteket. Ezekre az önkéntes projekteknek, így az önkénteseket fogadó szervezetek gyakorlatainak is reagálniuk kell.

Emiatt 2023-ban az ESC Műhely célcsoportja nem az új, hanem a már aktív fogadó és/vagy vezető szervezetek. A műhelymunka célkitűzése pedig, hogy gyakorlatias módon, praktikus megoldásokat keresve tekintsünk rá az önkéntes projektek folyamataira.

A műhelymunkára várunk minden olyan szervezeti képviselőt, aki:

  • minőségi tanúsítvánnyal rendelkező fogadó és/vagy vezető szervezetnél ESC önkéntesekkel kapcsolatos feladatokat lát el,
  • rálátással rendelkezik az önkéntesek fogadásához kapcsolódó folyamatokra és szeretné fejleszteni azokat,
  • szeretné áttekinteni, felfrissíteni az önkéntes fogadás folyamatát, a fogadó szervezet feladatait, felelősségét,
  • rátekintene az önkéntes projektekhez kapcsolódó gyakorlatokra, feladatokra és fejlesztené azokat,
  • elakadásokat tapasztal a szervezete önkéntesekkel végzett munkájában, és azokra megoldásokat keres.

A részvételt kiemelten ajánljuk olyan szervezeti képviselőknek, akik:

  • első önkéntes projektjüket valósítják meg, vagy most készülnek a második önkéntes projektjükre,
  • akik fogadtak már önkéntest, de az önkéntesfogadásban változtatást terveznek: új helyszín bevonása, fogadható önkéntesek számának növelése, új tevékenységtípus megvalósítása (pl. csoportos önkéntesség, belföldi önkéntesség, rövidtávú egyéni önkéntesség),
  • új munkatársak, akik nemrég kapcsolódtak be az önkéntesfogadásba egy tapasztalt szervezetnél.

A műhelymunka célja, hogy:

  • lehetőséget biztosítson az önkéntesfogadó és/vagy vezető szervezeteknek arra, hogy fejlesszék a tevékenységüket, tanuljanak más szervezetek gyakorlataiból és megosszák saját jó gyakorlataikat a közös tanulás érdekében,
  • körül járjunk olyan témákat, amelyek meghatározzák az önkéntes tevékenységek minőségi megvalósulását, de a Szervezetek találkozóján csak érintőlegesen kerülnek elő,
  • a szervezetek képviselői megfogalmazhassák kérdéseiket a nemzeti iroda munkatársai felé,
  • a diskurzus alakuljon ki a szervezeti képviselők között,
  • gyakorlati megoldásokat keresve tekintsünk rá az önkéntes projektek folyamataira a sikeres önkéntes tevékenységek érdekében.

Nézz rá a tervezett programra, és az érinteni kívánt témákra!

Részvétel: Lehetőség van arra is, hogy csak egy-egy napra csatlakozzatok a műhelymunkához, ha nem megoldható az esemény teljes időszakában való részvételetek, de a mélyebb tanulás, tapasztalatszerzés érdekében javasoljuk, hogy vegyetek részt a teljes folyamatban.

Facilitátorok: Kármán Erika, Nagy Gabriella
Ha szeretnéd megismerni a facilitátorokat, tapasztalataikat és kapcsolódásukat az önkéntes tevékenységekhez, akkor olvasd el bemutatkozásukat!

A Tempus Közalapítvány részről az eseménybe forrásszemélyként bekapcsolódó Európai Szolidaritási Testület programmal foglalkozó munkatársak:

  • Csikós Luca (önkéntes találkozók szervezése),
  • Kishonti Andrea (minőségi tanúsítvány folyamat koordinálása),
  • Kiss Andrea (szervezeti támogató programok szervezése),
  • Molnár Annamária (minőségi tanúsítvány folyamat koordinálása)

A részvétel ingyenes.
A Tempus Közalapítvány a szakmai program mellett szendvicsebédet és napi két kávészünetet biztosít a résztvevőknek.

Jelentkezési határidő: 2023. október 16.

Utolsó módosítás: 2023.09.20.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány