ALMA A FÁN – Fókuszban a korai iskolaelhagyás – műhelysorozat I.

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az iskolai lemorzsolódás megelőzésében és csökkentésében érintett szereplők számára. Program: Egy jó példa, Leiner Károly: Az én gyerekeim c. könyvének bemutatója és esettanulmányok feldolgozása.

Időpont: 2016.03.31.

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógus műhelysorozathoz kapcsolódva 2016-ban útjára indítjuk az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatot, újabb fórumot teremtve a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett minden olyan társterületi szakember számára is, akinek szerepe lehet az iskolai lemorzsolódás csökkentésében. A délutáni, három órás klubrendezvények célja, hogy teret adjanak a párbeszédre és a közös tudásmegosztásra a lemorzsolódás arányának csökkentése és megelőzése kapcsán.

"Leiner Károly: Az én gyerekeim" - könyvbemutató és esettanulmányok feldolgozása

Időpont:

2016. március 31. csütörtök, 15.00-18.00

Helyszín:

Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 6. emelet, Brüsszel terem)

Célcsoport: Iskolavezetők, pedagógusok, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témához kapcsolódó további szakemberek

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 50 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne). Jelentkezni a www.tka.hu oldalon a Rendezvények menüpont alatt lehet legkésőbb március 30-ig, illetve a helyek beteltéig.

Háttér: Magyarországon évente több tízezer fiatal kerül ki középfokú végzettség nélkül az iskolából, és közülük sokan később sem szereznek szakmát vagy érettségit, ezáltal munkaerő-piaci esélyeik kirívóan alacsonyak lesznek. Az Európai Unió és hazánk is célként tűzte ki, hogy 2020-ra jelentősen csökkenti a korai iskolaelhagyók arányát. Kutatások és nemzetközi példák mutatják, hogy az iskola és környezete nagymértékben hozzájárulhat a lemorzsolódás megelőzéséhez.

A műhelyen Leiner Károly: Az én gyerekeim c. könyvének bemutatója során olyan valós történeteket ismerhetnek meg, amelyek egy több mint 17 éve zajló pedagógiai kísérlet eredményeit mutatják be. Egy olyan komplex módszert, amellyel a szerző gyógypedagógus sikerrel tett kísérletet a könyvben bemutatott problémák kezelésére. A könyvbemutatót követően a könyvből vett esettanulmányokat dolgozunk fel kiscsoportokban, megismerjük a szerző által alkalmazott módszertani megközelítéseket, egyéb megoldási lehetőségekről, együttműködési formákról beszélgetünk.

A MŰHELYBESZÉLGETÉS PROGRAMJA

14:30 – 15:00

Érkezés, regisztráció

15:00 – 15:10

Köszöntő a TKA nevében
Szegedi Eszter, csoportvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA

15:10 – 15:25

Hangolás: interaktív játék formájában
Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA

15:25 – 15:40

A TKA témához kapcsolódó projektjeinek eredményei valamint az Európai Uniós,
illetve hazai keret bemutatása

Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA

15:40 – 15:50

A kötetről a kiadó részéről
Földes Petra olvasószerkesztő és Dr. Szekszárdi Júlia a kiadó Osztályfőnökök Országos
Szakmai Egyesületének elnöke

15.50 – 16:20

A könyv és a benne közölt történetek háttere a szerző szemszögéből
Leiner Károly, szerző, gyógypedagógus, a Zöld Béka Blog szerzője

16:20 – 16.30 Szünet
16:30 – 17:50

Esettanulmányok a kötetből
Kiscsoportos feldolgozás és az eredmények közös értelmezése vezetett beszélgetés során

17:50 – 18:00

Záró gondolatok

Az eseménnyel kapcsolatban Szabó Csilla projektvezetőnél érdeklődhet: csilla.szabo{kukac}tpf.hu

A műhelysorozat következő alkalmai és témái, melyekre előregisztrálni lehet az alábbi linkeken:

2016. április 28. csütörtök 15:00 – 18:00: Tervezett téma: zaklatás (bullying) az iskolában
2016. június 2. csütörtök 15:00 – 18:00: Tervezett téma: pályaorientáció

 

regisztrációval hozzájárul, hogy Önről, mint Résztvevőről a rendezvény alkalmával képi, videó- és hangfelvételek készüljenek, amelyek kapcsán a Tempus Közalapítvány a Résztvevő tekintetében térben, időben, és felhasználási módban korlátlan, átruházható felhasználási jogosultságot szerez. A Tempus Közalapítvány a Résztvevő relációjában korlátozás nélkül jogosult a megjelenítés hasznosítására, felhasználására, többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, nyilvánosságra hozatalára, nyilvánossághoz közvetítésére anélkül, hogy a Résztvevő részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtania. Az előzőek szerinti megjelenítések kapcsán a Résztvevő semmilyen követeléssel nem élhet a Tempus Közalapítvánnyal, illetve a kifejezetten a Közalapítvány felkérésére dolgozó fotós, videós, vagy sajtómunkatársakkal szemben.

REGISZTRÁCIÓ

Utolsó módosítás: 2016.05.19.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Jelentkezését köszönettel megkaptuk, annak elfogadásáról legkésőbb a rendezvényt megelőző héten emailben értesítjük.