ALMA A FÁN – Fókuszban a korai iskolaelhagyás – műhelysorozat II.

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az iskolai lemorzsolódás megelőzésében, csökkentésében érintett szereplők számára. Téma: Bullying/kortárs bántalmazás – zaklatás az iskolában, vagy már az óvodában is?

Időpont: 2016.04.28.

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógus műhelysorozathoz kapcsolódva 2016-ban útjára indítjuk az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatot, újabb fórumot teremtve a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett minden olyan társterületi szakember számára is, akinek szerepe lehet az iskolai lemorzsolódás csökkentésében. A délutáni, három órás klubrendezvények célja, hogy teret adjanak a párbeszédre és a közös tudásmegosztásra a lemorzsolódás arányának csökkentése és megelőzése kapcsán.

"Bullying/kortárs bántalmazás – zaklatás az iskolában, vagy már az óvodában is?”

Időpont:

2016. április 28. csütörtök, 15.00-18.00

Helyszín:

Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 6. emelet, Brüsszel terem)

Célcsoport: iskolavezetők, pedagógusok, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témához kapcsolódó további szakemberek

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 50 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne).

Háttér: Egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, amiben gyerekek gyerekeket zaklatnak (bullying) nem is csak az iskolában, de már az óvodában is, és nem is csak az iskola falai között, hanem akár az interneten is (cyber bullying). Vannak országok, ahol már közel 30 éve kutatják ezt a jelenséget, addig itthon még a megnevezése sem egységes. Egy egyszerű kereséssel több magyar elnevezést is találunk, az iskolai zaklatás, erőszak, terror, megfélemlítés, zsarnokság vagy kortárs bántalmazás mind nagyon plasztikusan írják le a jelenséget, ami nem tudjuk, hogy hány gyereket érint, és ami amellett, hogy súlyos traumát okoz, akár korai iskolaelhagyáshoz is vezethet.

A műhelyről: A résztvevők átfogó képet kaphatnak az iskolai bántalmazás hazai hátteréről, illetve néhány hazai kezdeményezésen keresztül jó példákat láthatnak a zaklatás jelenségének feltárására és az ezzel kapcsolatos problémák közös feldolgozására. A program végén egy sajátélményű minitréningen szintén hatékony eszközök kerülnek bemutatásra a bullying problémakörének lehetséges kezelésére.

A műhelybeszélgetés programja

14:30 – 15:00

Érkezés, regisztráció

15:00 – 15:15

Hangolás: interaktív játék formájában
Szabó Csilla, projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA

15:15 – 15:30

Köszöntő
Szegedi Eszter, csoportvezető, Tudásmenedzsment csoport, TKA

15:30 – 15:50

A téma hazai áttekintése az egyes oktatási szinteken, a zaklatás különböző formái
Parti Katalin Dr. PhD, tudományos főmunkatárs, Országos Kriminológiai Intézet,
Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztály

15:50 – 16:10

Módszerek, programok az iskolai bántalmazás megelőzésére, kezelésére – a NyugiOvi
Program és a KiVa program

Dr. Jármi Éva, pedagógiai szakpszichológus, egyetemi adjunktus, ELTE-PPK, vezető fejlesztő

16:10 – 16:25 Szünet
16:25 – 16:45

Egy sikeres középiskolai LLP projekt bemutatása: Bullying és média
Szalánczy Gábor, projektvezető, Európa 2000 Turisztika- Vendéglátó, Film és Kommunikációs
Középiskola, Szakképző iskola

16:45-17:50

Projektbemutató és sajátélményű minitréning az iskolai zaklatás és az ehhez
kapcsolódó konfliktuskezelés eszközrendszerének témájában
Deák Éva, igazgató, Partners Hungary Alapítvány

17:50 – 18:00

Záró gondolatok

A műhelyen elhangzott előadások olyan nagy érdeklődést generáltak, hogy a tervezett mini tréningre idő hiányában nem került sor. Helyette a trénerek segítségével a résztvevők egy facilitált beszélgetés során összegyűjtötték, hogy mit ítélnek kihívásnak a bullying kapcsán. 

Az eseménnyel kapcsolatban Szabó Csilla projektvezetőnél érdeklődhet: csilla.szabo{kukac}tpf.hu

 

A műhelysorozat következő alkalma és témája, melyre előregisztrálni lehet az alábbi linkeken:
2016. június 2. csütörtök 15:00 – 18:00: Tervezett téma: pályaorientáció

 

regisztrációval hozzájárul, hogy Önről, mint Résztvevőről a rendezvény alkalmával képi, videó- és hangfelvételek készüljenek, amelyek kapcsán a Tempus Közalapítvány a Résztvevő tekintetében térben, időben, és felhasználási módban korlátlan, átruházható felhasználási jogosultságot szerez. A Tempus Közalapítvány a Résztvevő relációjában korlátozás nélkül jogosult a megjelenítés hasznosítására, felhasználására, többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, nyilvánosságra hozatalára, nyilvánossághoz közvetítésére anélkül, hogy a Résztvevő részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtania. Az előzőek szerinti megjelenítések kapcsán a Résztvevő semmilyen követeléssel nem élhet a Tempus Közalapítvánnyal, illetve a kifejezetten a Közalapítvány felkérésére dolgozó fotós, videós, vagy sajtómunkatársakkal szemben.

 

REGISZTRÁCIÓ

Utolsó módosítás: 2016.10.10.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Jelentkezését köszönettel megkaptuk, annak elfogadásáról legkésőbb a rendezvényt megelőző héten emailben értesítjük.